Linkuri accesibilitate

„Succesul se măsoară prin schimbările pe care le faci în viața oamenilor”


Michelle Obama adresîndu-se participanților la Convenția Națională a Partidului Democrat de la Charlotte
Michelle Obama adresîndu-se participanților la Convenția Națională a Partidului Democrat de la Charlotte

Michelle Obama a pledat convingător în fața Convenției democrate pentru un al doilea mandat al președintelui Obama.


În Statele Unite, Partidul Democrat și-a început marți Convenția Națională de trei zile la Charlotte, în Carolina de Nord, unde președintele Barack Obama va accepta joi să candideze pentru încă un mandat de patru ani la alegerile prezidențiale din noiembrie. Cel mai urmărit discurs în prima zi a Convenției a fost cel al Primei Doamne, Michelle Obama care i-a îndemnat pe americani să aibă încredere în soțul ei că va reface economia, principalul subiect de campanie. Alexandru Eftode a selectat câteva pasaje din discurs:

Prima Doamnă, Michelle Obama a recunoscut că schimbarea pentru care a luptat Barack Obama în campania prezidențială de acum patru ani s-a dovedit dificilă, dar a îndemnat alegătorii să-i mai acorde soțului ei un mandat pentru a reface economia aflată în dificultate.

„El îmi amintește mereu că ne-am angajat într-un joc de durată, schimbarea este dificilă, schimbarea este lentă și nu survine deodată. Dar până la urmă ajungem la ea, întotdeauna”.



Populara primă doamnă a Statelor Unite a fost cea mai proeminentă vorbitoare în sprijinul lui Barack Obama în prima din cele trei zile ale Convenției Naționale a Partidului Democrat ținută la Charlotte, în statul Carolina de Nord.

Michelle Obama le-a spus americanilor că avea îngrijorări cu patru ani în urmă despre efectele pe care le poate avea președinția asupra familiei sale. Dar că anii de președinție nu l-au schimbat pe omul Barack Obama:

„Îmi iubesc soțul chiar mai mult decât cu patru ani în urmă, chiar mai mult decât cu 23 de ani în urmă, când ne-am întâlnit prima dată. Îl iubesc pentru faptul că nu a uitat niciodată de unde a început. Îl iubesc pentru că putem avea încredere că Barack va face ceea ce spune că va face chiar dacă este greu și mai ales dacă este greu”.

Convenția democraților va culmina joi cu discursul pe care Barack Obama îl va rosti în fața unui stadion cu 74 de mii de oameni și va accepta să candideze pentru un nou mandat, în noiembrie, în fața lui Mitt Romney. Acesta a acceptat oficial săptămâna trecută nominalizarea din partea Convenției Naționale a Partidului Republican.

Într-o cursă a cărui final este incert cu nouă săptămâni înainte de alegeri, președintele Obama este vulnerabil mai ales din cauza economiei lente și ratei ridicate a șomajului, de 8,3 la sută.

Vorbitorii din prima zi a Convenției Naționale Democrate au pus în lumină câteva din componentele bazei electorale pe care mizează Barack Obama: femeile, afro-americanii, hispanicii, tinerii.

Cu toții l-au criticat pe republicanul miliardar, Mitt Romney, fie pentru că-și schimbă frecvent părerea în funcție de așteptările de moment ale propriilor alegători conservatori, fie pentru că nu-și publică declarațiile despre taxele mici plătite ca investitor la bursă, față de taxele pe venit ridicate plătite de americanii din clasa de mijloc.

Și Prima Doamnă, după ce a enumerat greutățile prin care a trecut ea și Barack Obama în copilărie și tinerețe, a făcut subtil comparații între cei doi candidați prezidențiali:

„Pentru Barack, succesul nu se măsoară în câți bani câștigi, ci în schimbările pe care le faci în viața oamenilor”.

„Barack cunoaște ce înseamnă greutățile pentru o familie. Știe ce înseamnă să vrei să le dai ceva mai mult copiilor și nepoților. Barack știe ce este Visul American pentru că l-a trăit. Și vrea ca fiecare în această țară să aibă aceeași șansă, nu contează cine suntem, de unde suntem, cum arătăm sau pe cine iubim”.

Principala teză a administrației Obama în această campanie electorală este că președintele a reușit să readucă pe linia de plutire o economie preluată de la George Bush în 2008 în stare de colaps din cauza crizei financiare.

Pe de altă parte, campania republicanilor spune și a repetat după prima zi a Convenției Naționale Democrate că nici un vorbitor la Convenție nu a îndrăznit să afirme că americanii o duc mai bine astăzi decât cu patru ani în urmă.

Cele mai recente sondaj de opinie arată că Barack Obama și Mitt Romney se află la egalitate cu aproximativ 45% din opțiunile de vot fiecare.

Pentru președintele Obama, Convenția Națională a partidului său este un eveniment major la care încearcă să-și refacă aura de prospețime și hotărâre care i-a adus victoria în 2008. Marți, delegații la Convenție au adoptat o platformă electorală care cere taxe mai mari pentru americanii cu venituri mari, sprijină căsătoriile între persoane de același sex și avortul.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG