Linkuri accesibilitate

Detalii juridice despre punerea în practică a deciziei de interzicere a simbolulurilor comuniste secera şi ciocanul PCRM (Timpul)


Depunerile băneşti ale moldovenilor în străinătate valorează cât jumătate din PIB-ul ţării (Economist).


Jurnaliştii de la „Moldavskie Vedomosti” s-au interesat ce crede cel de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, despre interzicerea de către Parlament a simbolurilor comuniste (după ce fiul acestuia, Chiril Lucinschi, a fost singurul deputat liberal-democrat care s-a abţinut de la votul din Parlament). În opinia lui Lucinschi - tatăl, „această decizie nu va contribui la restabilirea armoniei în societatea moldovenească şi poate fi calificată drept păguboasă”. Să lovească în opoziţie – acesta ar fi fost scopul Parlamentului, crede domnia sa. „Din păcate, interesele de grup au prevalat asupra intereselor ţării”, a constat cu regret pentru „Moldavskie Vedomosti” Petru Lucinschi.

Cotidianul „Timpul” dă detalii juridice despre cum poate fi pusă în practică decizia de a interzice utilizarea secerii şi ciocanului de către PCRM. Acest partid poate fi somat de Curtea de Apel să renunţe la simbolurile interzise, fie exclus din registrul formaţiunilor politice, pedepse ce pot fi aplicate în contextul Legii partidelor, se precizează în articol. Este citat şi spicherul Parlamentului Marian Lupu, care a declarat că legea va fi completată cu penalităţi, dacă PCRM va refuza să i se conformeze.

Din „Timpul” mai aflăm că din toamnă preţurile la benzină, motorină şi alţi carburanţi ar putea să scadă, dacă Parlamentul va aproba o nouă formulă de calcul a preţului la produsele petroliere, care ar permite o mai bună monitorizare a costurilor ilicite.

Şi boschetarii au dreptul la medicină gratuită, amintesc reporterii de la „Adevărul” după ce au descoperit un bărbat care a zăcut opt zile lângă o staţie auto între satele Boşcana şi Hruşova, raionul Criuleni, lăsat acolo de o ambulanţă. După ce a intervenit „Adevărul”, bărbatul a fost luat de pe marginea şoselei de ambulanţă, pentru a doua oară, dar nu i s-a făcut nici o investigaţie pe motiv că nu ar avea nici poliţă, nici bani.

Săptămânalul „Economist” observă că sectorul zootehnic este în impas, pentru că seceta îi impune pe fermieri să-şi sacrifice animalele. Deşi statisticile arată creşteri la producţia de carne, publicaţia susţine că aceasta s-ar datora sacrificării din cauza lipsei de furaje, cauzată la rândul ei, de seceta din acest an. În opinia expertului Viorel Chivriga, procesul de sacrificare a animalelor va avea repercusiuni grave asupra gospodăriilor populației, dar şi asupra prețurilor la produsele animaliere.

Tot „Economist” constată că depunerile băneşti ale moldovenilor în străinătate valorează cât jumătate din PIB-ul ţării. Moldovenii au prins gustul plasamentelor în băncile din străinătate. Soldul depozitelor respective s-a cifrat la 39,03 miliarde lei, în 2011, sau echivalentul a 47,5% din valoarea totală a produsului intern brut, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Experţii solicitaţi de „Economist” opinează că volumul mare al plasamentelor în străinătate se datorează şi încrederii reduse pe care o au oamenii în băncile moldoveneşti. „Doar în ultimii doi ani au falimentat două bănci, ceea ce a diminuat încrederea cetăţenilor faţă de sistemul bancar autohton”. În articol se mai arată că din toata Uniunea Europeana, cele mai mari dobânzi la depozite se regăsesc în băncile din Bulgaria. După taxe scăzute pentru înmatricularea maşinilor, litoral şi alte produse ieftine, Bulgaria a mai găsit o metoda pentru a atrage banii străinilor. Astfel, băncile bulgare oferă dobânzi de pâna la 5% pe an pentru depozitele în euro, oferite ne-rezidenţilor.
XS
SM
MD
LG