Linkuri accesibilitate

Referendumul a fost prelungit cu 4 ore


Parlamentul României decis că referendumul din 29 iulie va fi valabil dacă va avea o participare de 50%+1 din alegători.

Parlamentul de la Bucuresti a decis astazi ca referndumul pe tema suspendării preşedintelui Traian Băsescu să fie valabil numai dacă la el se prezintă jumătate plus unu din alegătorii înscrişi pe liste adică 9 milioane de romani. Cu ultimele evoluţii de la Bucuresti, corespondenta noastra Sabina Fati.

Referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu a fost prelungit cu patru ore, dupa ce Legea a fost modificata sub presiunea Comisiei Europene. Surse demne de incredere ne-au spus, insa, ca presiunile publice au fost timide fata de discutiile directe pe care liderii de la Bruxelles le-au avut cu principalii oficiali ai statului romani pentru respectarea deciziei Curtii Constitutionale in privinta cvorumului necesar desfasurarii referendumului. De aceea semnalul dat la prima ora de premierul socialist Victor Ponta a fost pentru o Lege a referendumului care sa prevada necesitatea unui prag de prezenta de jumatate plus un din alegatori. La aceasta ora se desfasoara discutiile si in Camera Deputatilor, pe fondul nemultumirilor majoritatii de centru stinga, care ar fi preferat un referendum fara prag de prezenta astfel incit demiterea presedintelui sa fie sigura si usoara. Camera Deputatilor este for decizional in privinta referndumului, asa ca votul care urmeaza sa se dea va arata in ce directie va merge Romania de acum incolo. Mai multe case de sondaje au ajuns la concluzia ca deocamdata 66 la suta dintre romani se pronunta pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, pe fondul unui absenteism previzibil, care sugereaza ca nu vor veni la vot cei 9 milioane de romani, pentru a atinge pragul limita necesar pentru inlaturarea definitiva a presedintelui ales in 2009.

In interiorul Partidului Democrat Liberal, din care provine Traian Basescu se analizeaza posibilitatea boicotarii referendumului. Altfel spul liderii PDL se gindesc tot mai serios sa le ceara sustinatorilor lui Traian Basescu sa stea acasa, ca modalitate sigura de invalidare a referendumului, dar si in semn de preotest pentru felul in care socialistii si liberalii romani au suspendat statul de drept pentru a-l suspenda pe seful statului. Intrebarea care se pune este, insa, daca in acest fel Traian Basescu va mai avea suficienta legitimitate si se va mai putea impune in subiectele majore ale tarii. Presedintele Basescu sustine, chiar daca indirect, aceasta solutie, spunind ca se va intoarce la Palatul Cotroceni, sediul Presedintiei Romane, indiferent de scorul obtinut, daca referendumul va fi invalidat din cauza ca nu s-au prezentat jumatate dintre romani la vot. Presedintele mai explica intr-o ecuatie nu foarte complicata ca se afla la finalul celui de-al doilea mandat, dupa o criza economica majora si ca este “necinsitit” sa nu fie lasat sa-si termine misiunea, mai ales ca procedura prin care a fost suspendat semana cu o un puci militar din America Latina.

Interventia ferma a Uniunii Europene si a marilor cancelarii occidentale pentru ca referendumul de demiterea presedintelui sa respcte toate regulile legale poate fi considerata ca o masura compensatoare, astfel incit executia lui Traian Basescu sa nu semene intru totul cu o lovitura de stat dintr-o tara aflata la periferia lumii civilizate, in care Constitutia si legile pot fi anulate de ordonante de urgenta.
XS
SM
MD
LG