Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională: „o jucărie pe care se ceartă acum Ponta și Băsescu” (România liberă)


Livius Ciocârlie: „Avem acum o responsabilitate, și-o asumă fiecare așa cum crede de cuviință” („22”).


Curtea Constitutionala a Romaniei a ajuns „o jucarie pe care se cearta acum Ponta si Basescu”, scrie Gabriel Bejan in editorialul Romaniei libere. Judecatorii constitutionali au fost târati in razboiul politic pentru suspendarea presedintelui, dar isi merita soarta, pentru ca sunt pur si simplu „dupa chipul si asemnarea politicienilor din aceasta tara”. Comentatorul arata ca, dintre cei noua membri ai Curtii, patru au fost parlamentari si nu au profesat niciodata intr-o instanta. Doar unul are o asemenea experienta, iar un altul a fost declarat oficial colaborator al securitatii comuniste. In aceste conditii, ei nu ar avea cum sa fie garantii statului de drept. Deciziile pe care le-au luat au semanat mai degraba cu o negociere politica, iar aici editorialistul Romaniei libere da exemplul verdictului echivoc in ce priveste legalitatea procedurii de suspendare a presedintelui de catre Parlament.

Ion M. Ionita si-a scris editorialul pentru Adevarul inainte ca guvernantii sa anunte ca nu vor sa respecte ultima decizie a Curtii Constitutionale: si anume că referendumul care trebuie sa consfinteasca sau nu demiterea presedintelui Basescu va fi valabil numai cu participarea a cel putin jumatate din alegatorii inscrisi pe listele de vot. Temandu-se de o asemenea decizie a Curtii, guvernul Ponta adoptase deja o ordonanta de urgenta care sa impuna refendum cu jumatate plus 1 dintre cei veniti la vot ,si care este deja in vigoare. „O greseala politica imensa”, reactia internationala va fi devastatoare, guvernul nu va rezista nici 24 de ore – ii avertiza Ion M. Ionita inca inainte de a sti ce planuri are puterea. Comentariul sau nu da insa nicio sansa unui vot in favoarea lui Basescu. Ar ramane de vazut doar in cel fel pierde: printr-un vot reprezentativ numeric sau printr-unul neconcludent. Speranta lui Ion M. Ionita este ca alegatorii vor veni la referendum, pentru a transa in mod limpede aceasta tensiune politica prelungita.

La participare masiva indeamna si scriitorul Livius Ciocarlie, intr-un articol publicat de saptamanalul 22. El sustine ca ii intelege pe acei intelectuali care au criticat fosta putere, respectiv pe Traian Basescu si Partidul Democrat Liberal, dar nu e de acord cu ei. Admite ca PDL a promovat oameni corupti, a politizat functiile in exces, si ca presedintele a facut destule gesturi regretabile. In schimb, fosta putere, „n-a pus niciodata statul de drept in pericol”. Basescu s-a comportat autoritar cu guvernul pentru a-l obliga sa ia masurile corecte, care au evitat ca Romania sa se afle acum in situatia Greciei.

La vremea lui, Ion Iliescu s-a folosit de aceeasi atitudine, dar pentru a impune guvernului sa nu retrocedeze proprietatile confiscate de comunisti, mai spune Livius Ciocarlie. Sunt de dispretuit, in opinia sa, intelectualii care continua sa sustina ca Victor Ponta nu si-a plagiat lucrarea de doctorat (dă si un nume, cel al profesorului universitar Andrei Marga, ministru de externe in guvernul Ponta), dar risca sa fie inca si mai vinovati aceia care se vor ascunde sub ideea ca nu au niciun fel de interese in contextul politic actual. Daca nu se vor implica spunand raspicat da sau nu la acest referendum, daca vor promova ideea nociva ca „toti politicienii sunt o apa si-un pamant”, s-ar putea ca maine sa fie prea tarziu. „Avem acum o responsabilitate, si-o asuma fiecare asa cum crede cuviinta”, mai adauga Livius Ciocarlie.
XS
SM
MD
LG