Linkuri accesibilitate

Reforma sănătăţii în Statele Unite a ajuns la Tribunal


Curtea Supremă de la Washington.
Curtea Supremă de la Washington.

Decizia Curţii Supreme va avea un impact major şi asupra campaniei electorale din SUA.


Inainte de alegerile din noiembrie, presedintele Statelor Unite, Barack Obama este confruntat in aceste zile cu un moment decisiv al mandatului: Curtea Suprema se pronunta cu privire la constitutionalitatea programului sau privind reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela:

Decizia Curtii Supreme este asteptata in cursul zilei de azi. Ea va avea un impact major asupra campaniei electorale, din urmatoarele luni.

Obama si-a exprimat optimismul ca Tribunalul va aproba cea mai importanta lege, adoptata in primul sau mandat. Dar Obama nu s-ar mira daca majoritatea conservatoare din Tribunal va respinge una dintre prevederile importante ale planului.

Daca asta se intimpla, candidatul republican Mitt Romney va incerca sa profite, desi a introdus o prevedere similara, care obliga cetateni sa faca parte din sistemul de asigurari, atunci cind era guvernator in statul Massachusetts. Dar republicanii nu vor nici sa supere acel segment electoral care ar putea sa-si vada accesul la ingrijiri medicale redus, ca urmare a deciziei.

Nici unul dintre candidati nu are mijloace sa influenteze pe judecatori. Curtea poate aproba legea asa cum este ea, o poate respinge integral sau poate decide ca prevederea in cauza este neconsitutionala, mentinind restul pachetului legislativ.

Se asteapta ca decizia va fi urmata de un val de publicitate de campanie in care cele doua partide vor incerca sa se pozitioneze avantajos.

In aparitii de campanie saptamina aceasta, Romney s-a concentrat mai mult decit pina acum asupra deciziei, spunind ca daca va fi ales va anula intreaga lege pe care o considera o imixtiune neconstitutionala si costisitoare a statului in viata cetateanului.

Obama spune ca reformarea sistemului de asigurari medicale si ingrijire a sanatatii este esentiala pentru sanatatea publica. Sprijinitorii presedintelui spera ca Tribunalul sa dea dovada de echilibru, asa cum a facut la inceputul saptaminii, cind subiectul a fost legislatia in vigoare in Arizona, indreptata impotriva imigratiei ilegale.

Daca cistiga Obama isi vede validata viziunea. Daca pierde, atunci campania sa va scoate in evidenta beneficiile pentru populatie care vor fi pierdute odata cu anularea legii.

Pentru Romney, aceasta lege este un principal instrument electoral, pe care incearca sa-l speculeze demonstrind ca Obama mareste rolul statului, intr-un domeniu esential, mizind pe faptul ca statul nu este popular in rindurile americanilor. Republicanii insa vor incerca sa nu se bucure prea tare in caz de victorie in Tribunal pentru a nu indeparta alegatori, care ar avea beneficii de pe urma legii.

Pentru ambele partide legislatia cu privire la ingrjirea sanatatii este importanta pentru mobilizarea sprijinului si adunarea de fonduri.
XS
SM
MD
LG