Linkuri accesibilitate

Miza uriaşă a summitului G8


Secretarul de stat american Hillary Clinton după reuniunea miniştrilor de externe din ţările G8.
Secretarul de stat american Hillary Clinton după reuniunea miniştrilor de externe din ţările G8.

Reuniunea de la Camp David va fi dominată de situaţia economică din Europa.


Începînd de mîine, lideri ai grupului G 8, adică ţările cu cele mai inalte nivele de dezvopltare economică – se vor întilni în Statele Unite, la reşedinţă preşedintelui Barack Obama de la Camp David, în statul Maryland. Despre agenda discuţiilor, mai multe de la corespondentul nostru la Washington, Valeriu Sela.

Pe fundalul acestei reuniuni este criza zonei euro, readusa in actualitate dupa ce partidele politice din Grecia nu au reusit sa formeze o coalitie si odata cu victoriile stingii anti-austeritate, in citeva tari europene. Este foarte probabil ca summitul de la Camp David va fi dominat de situatia economica din Europa. Dar, apreciaza observatorii, spre deosebire de reuniuni anterioare, de data aceasta nu vor fi prezente idei majore, pasi importanti meniti sa duca la depasirea crizei.

Liderii tarilor dezvoltate sint mai curind in asteptarea rezultatelor programelor de austeritate si isi pun intrebarea daca paralizia politica din Grecia va duce sau nu la iesirea tarii din zona euro.

Miza pentru gazda, Barack Obama este mare pentru ca de redresarea economica in Europa poate depinde realegerea sa, economia americana avind de suferit de pe urma crizei din cea mai mare piata de export. La fel si Marea Britanie, Canada, Japonia si Rusia depind in mare masura de cresterea economica globala.

Pentru liderii din zona euro, prezenti la Camp David, summitul va fi unul dificil. Doi dintre ei sint nou veniti la reuniunile G8: premierul Italiei Mario Monti si noul presedinte al Frantei, Francois Hollande. Acesta din urma doreste ca masurile de austeritate sa faca loc unor stimulente pentru cresterea economica. Italianul Monti este creditat cu intarirea disciplinei fiscale, prin comparatie cu predecesorul sau, Silvio Berlusconi. In legatura cu Grecia, se pune problema daca programul de austeritate trebuie imblinzit si in acest sens cancalarul german, Angela Merkel a spus ca este dispusa sa accepte un mecanism de investitie european in Grecia, care sa impulsioneze economia. Cum poate fi stimulata cresterea economica intr-o perioada in care austeritatea pare cuvintul de ordine?- o intrebare care se va afla pe agenda summitului.

In prezent, semnale financiare, cum ar fi costul in crestere al imprumuturilor in Spania si Italia par sa arate ca mecanismele puse in miscare in cadrul Uniunii Europene nu inspira incredere investitorilor. Daca Grecia paraseste zona euro exista teama ca impactul negativ ar putea deveni contagios. Miza discutiilor de la Camp David si celor ce vor urma este uriasa - a spus ministrul american de finante, Timothy Geithner.
XS
SM
MD
LG