Linkuri accesibilitate

„Este acel grad necesar de deschidere pe care poţi să clădeşti“


Valentina Ursu în dialog cu premierul Vlad Filat despre relațiile dintre Chişinău şi Tiraspol

Europa Liberă: Sînteţi mulţumit de ceea ce se întîmplă în relaţia Chişinău-Tiraspol?

Vlad Filat:
„Poate nu mulţumit dar am realizat un progres considerabil. Am început de la un proces îngheţat unde erau doar baricade şi lipsă de comunicare. Acum sîntem într-o comunicare permanentă şi într-o atmosferă prietenească comunicăm. Sigur, sînt departe în a spune că avem în faţă soluţionarea dar pentru ca să apropiem această soluţionare noi trebuie să pornim de la lucruri elementare - încrederea. Această încredere între părţi poate veni doar avînd la bază comunicarea şi acţiuni responsabile, în favoarea cetăţeanului. Această abordare am avut-o de la bun început. Am avut mare noroc şi am în continuare să am colegi care înţeleg perfect nu doar obiectivul dar şi cum trebuie să-l administreze. Vreau să mulţumesc în mod special domnului Carpov, dar şi domnului Leancă, în mod special, pentru implicarea şi pentru atitudinea pe care o au faţă de acest proces.“

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că a sporit gradul de încredere între liderii de pe malul stîng şi malul drept al Nistrului. Următorul pas...

Vlad Filat: „
Nu este adevărat că doar între lideri. S-au întîmplat foarte multe lucruri între timp. Sînt colaborări foarte bune pe domenii. Uitaţi-vă, nimeni nu a vorbit despre acest lucru: concertele la care a participat ansamblul de dans popular „Joc” în regiunea transnistreană. A fost un succes.

Europa Liberă: Aţi mai promis că va merge şi compozitorul Eugen Doga acolo.

Vlad Filat:
„Nu am promis, am avut această înţelegere şi o să organizăm în satul de baştină a lui Eugen Doga un concert sub bagheta maestrului, cu Orchestra Simfonică de la Tiraspol. Sînt paşi. Asta arată că este acel grad necesar de deschidere pe care poţi să clădeşti. Atunci cînd primeam telefoane, sms-uri în perioada sărbătorilor de Paşti, de la oameni care au mers în premieră să-şi vadă mormintele rudelor, ale părinţilor, acele convorbiri telefonice şi mesaje te fac să fii şi mai mobilizat, să continui. Pentru că dacă oamenii, în urma acestor acţiuni, simt aceste beneficii, înseamnă că e bine să facem şi trebuie să continuăm să mergem înainte.”

Europa Liberă: Mîine în Germania ce se va întîmpla, ce aşteptări aveţi?

Vlad Filat:
Mîine în Germania continuăm discuţiile pe marginea negocierilor în vederea reglementării conflictului transnistrean.

Europa Liberă: este adevărat că mergeţi şi dumneavoastră, şi domnul Şevciuk?

Vlad Filat:
Este adevărat, vom zbura într-un avion. Şi nu doar eu şi domnul Şevciuk dar şi delegaţiile în componenţa cărora sînt conducătorii grupurilor de lucru pe domenii. Şi eu cred că este un lucru foarte bun. Ar fi fost naiv dacă zburăm cu avioane diferite. Vom avea posibilitatea să comunicăm în continuare, o să avem discuţii mai multe, în diferite formate. Sper să avem şi semnate noi înţelegeri.

Europa Liberă: Care s-ar referi la ce?

Vlad Filat:
„Care se referă la viaţa oamenilor. Aşa cum am vorbit: libera circulaţie, comunicaţii, transport şi aşa mai departe...”

Europa Liberă: De ce aşa de greu comunicaţiile se reiau?

Vlad Filat:
„Nu este adevărat. Nu este greu. Procesul este unul foarte complex şi de aceea poate mai mult timp durează dar este importtant ca atunci cînd ne înţelegem să fie funcţională această înţelegere.“

Europa Liberă: Toţi actorii în formatul 5+2 recunosc că soluţionarea crizei transnistrene este o problemă de durată. Mai ales atunci cînd ne gîndim la aspectul politic, statutul politic de bază care trebuie să i se ofere regiunii transnistrene. De ce nu există un proiect de statut pentru regiunea de est?

Vlad Filat:
„Pentru că nu am venit să convenim asupra acestui proiect. Uite formatul 5+2 trebuie să aducă la acel proiect de reglementare. Încă o dată: reglementarea trebuie să fie şi una durabilă, deci participarea în negocieri a formatului 5+2 trebuie să fie văzut nu doar ca şi capacitate de elaborare a proiectului, dar ca şi capacitate de implementare.”

Europa Liberă: Dle premier, şi totuşi atît domnul Şevciuk cît şi doamna Ştanski mai mult merg la Moscova, pentru a se sfătui, şi atunci se lasă să se înţeleagă că totuşi Federaţia Rusă e cea care o să decidă.

Vlad Filat:
„Rolul Federaţiei Ruse este foarte important, nimeni nu neagă acest lucru. Însă eu vreau să vă spun că nu-mi pun ca scop să număr de cîte ori şi unde merge domnul Şevciuk. Pe mine mă interesează ce discutăm noi şi cum se implementează înţelegerile pe care le convenim. Pentru mine este foarte important că mîine mergem împreună în Germania. Vor fi situaţii în care să mergem şi în altă parte. Aşa cum am spus, sînt gata să zbor pe lună pentru ca să pot contribui la reîntregirea ţării, ca şi în procesul de integrare europeană. Este datoria fiecăruia dintre noi. Pas cu pas, acţiune cu acţiune să apropiem oamenii şi în rezultat apropiem reglementarea conflictului.”

Europa Liberă: Şi atunci de ce aceste vorbe că costul reunificării RM e unul foarte mare cînd e vorba de a-l evalua politic?

Vlad Filat:
„Eu nu ştiu cine face aceste evaluări, oricum în viaţa asta plătim pentru tot şi trebuie să ne înţelegem că reintegrarea ţării nu are preţ. Deci aici analize sub aspect economic, politic, costuri şi aşa mai departe sînt nelalocul lor. Dacă noi urmărim ca ţara noastră să fie una dezvoltată, comparativă, cu un nivel de viaţă al Uniunii Europene noi trebuie să fim reintegraţi. Şi trebuie să muncim pentru asta. Doar prin dorinţe şi prin declaraţii nu reuşim să facem.”
XS
SM
MD
LG