Linkuri accesibilitate

Vlad Filat nu vede rostul Centrului Naţional de Anticorupţie (Timpul)


Statul trebuie să înregistreze standarde în favoarea propriilor cetăţeni, combătând, mai întâi, corupţia (Ziarul de Gardă).

„Moldova, obligată să achite datoriile Transnistriei” – este titlul articolului semnat în „Adevărul” de Ion Preaşca. Autorul scrie că „Arbitrajul Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Federaţia Rusă a emis o decizie de a încasa 296,8 milioane de dolari de la Moldovagaz în favoarea Gazprom./.../ În timpul procesului, Moldovagaz nu a recunoscut datoria, deoarece pentru această perioadă a achitat toate plăţile pentru gazele naturale livrate pe malul drept al Nistrului. Totodată, au fost aduse explicaţii instanţei că, de fapt, nu a avut posibilitatea de a influenţa SRL Tiraspoltransgaz să achite pentru consumul de metan din stânga Nistrului. Administraţia companiei moldoveneşti a mai precizat că Gazprom nu a luat măsuri pentru încasarea forţată a sumei din contul Moldovagaz, iar problema ar putea fi rezolvată în cadrul unor negocieri între părţi”.

Ion Macovei îl citează în „Timpul” pe premierul Vlad Filat spunînd că nu vede rostul Centrului Naţional de Anticorupţie, noua autoritate care va lua locul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. „Consider că acest centru în general trebuie lichidat, pentru că există deja Procuratura Anticorupţie. Este punctul meu de vedere. Am acceptat reformarea CCCEC, pentru că este un proces pe care ni l-am asumat în programul de guvernare”, a declarat Vlad Filat. Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că noua autoritate se va ocupa exclusiv de prevenirea şi combaterea corupţiei, spălării banilor şi terorismului. În schimb, toate infracţiunile economice care erau în gestiunea CCCEC vor fi transmise altor autorităţi, cum ar fi MAI şi Serviciul Vamal.

„Ziarul de Gardă” publică un articol în care se arată că în R. Moldova „dacă eşti închis pentru crime grave, la zeci de ani de puşcărie, în schimbul a câteva mii de euro poţi obţine eliberarea din penitenciar, peste doar câţiva ani de detenţie. Evident, prin metode ilegale. Secretul constă în relaţiile financiare pe care, dacă eşti deţinut, trebuie să le stabileşti cu unii avocaţi, cu experienţă în astfel de scheme, cu angajaţii penitenciarelor, cu judecătorii de instrucţie sau chiar cu procurorii” mai scriu ziariştii de la „Ziarul de Gardă”.

Tot „Ziarul de Gardă” a întrebat mai mulţi analişi politici din R. Moldova în cît timp, după aprobarea Legii privind egalitatea de şanse şi reformarea Centrului Anticorupţie, am putea beneficia de regimul liberalizat de vize. Victor Osipov, ex-ministru al Reintegrării a declarat că „nu termenul contează. E important ca Republica Moldova să se califice pas cu pas pentru integrarea în Uniunea Euopeană. Pentru asta statul trebuie să înregistreze standarde în favoarea propriilor cetăţeni, combătând, mai întâi, corupţia”. Ecaterina Mardarovici, directoarea Clubului politic al femeilor 50/50 este crede că „cele două legi transmit un mesaj clar despre faptul că R. Moldova este gata să accepte şi anumite reguli de joc ale UE care, deocamdată, nu sunt conştientizate aici, care par în dezacord cu tradiţiile locale./.../Este, însă, important ca aceste legi să nu fie ciopârţite, profanând ideea. Adoptarea unei legi trunchiate, care nu va deveni un instrument eficient în activitatea instituţiilor din R. Moldova, ar însemna discreditarea noastră în faţa Uniunii Europene.”
XS
SM
MD
LG