Linkuri accesibilitate

România interesată de privatizarea din R.Moldova (Evenimentul zilei)


Politicienii români subestimează iritarea electoratului (România liberă)


O stire din Evenimentul zilei informeaza ca autoritatile din Republica Moldova sunt pe cale sa obtina bani din privatizarea unor actiuni si bunuri in valoare de peste 65 de milioane de dolari. Potrivit Agerpres, citat in stire, ar fi vorba, intre altele, de licitatii si concursuri comerciale, programate pentru martie, in cadrul carora se va vinde inclusiv Uzina de bijuterii Giuvaer si intreprinderea Vibropribor - care are pret de pornire de 10 milioane de dolari. Directorul Agentiei Proprietatii Publice din Republica Moldova, Tudor Copaci, este preluat cu afirmatia ca exista interes din partea unor companii romanesti fata de aceste privatizari.

Intr-un comentariu din Romania libera, Tom Gallagher arata ca politicienii romani subestimeaza electoratul si iritarea acestuia. In opinia sa, actuala putere da semne ca nu-si va abandona cu usurinta pozitiile, dar, in acelasi timp, nu pare sa aiba o strategie f coerenta de relansare, in vederea alegerilor locale din iunie si a celor parlamentare din noiembrie. Deocamdata, desi aliatii politici au fost fidelizati prin diverse numiri, iar opozitia de multe ori subrezita prin aceleasi numiri (vezi cooptarea liberalului Teodor Melescanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe, spre exemplu) nemultumirile alegatorilor nu sunt neutralizate. Tom Gallagher gaseste inadmisibil ca bolnavii de cancer sa ramana fara morfina si citostatice, iar introducerea clasei pregatitoare pentru copiii de 6 ani sa se faca atat de amatoristic, provocand tensiuni inutile. Pe de alta parte, opozitia ar trebui sa ia act ca populatia nu se mai lasa cucerita doar cu “Jos Basescu” – se mai arata ina rticolul din Romania lbiera.

In saptamanalul 22, Andrei Cornea desfiinteaza recent adoptata lege a lustratiei si recomanda respingerea ei de la promulgare de catre presedintele Traian Basescu. Legea este, citam, „falsa ca principiu, nedreapta in formula ei prezenta si perfect inutila in persxpectiva scopurilor urmarite”. Andrei Cornea crede ca incriminarea unei intregi categorii profesionale – procurorii, de exemplu – este inacceptabila, cu atat mai mult cu cat pare sa fi vizat pedepsirea fostului ministru de justitie Monica Macovei. De asemenea, legea prevede ca anumite persoane considerate a fi avut atributii de decizie in perioada comunista nu pot fi numite in functii publice. In schimb, vor pot fi alese in diverse functii, inclusiv ca sef de stat. In fine, comentatorul revistei 22 arata ca, dupa 22 de ani de la revolutie, se vede ca viciile comunismului s-au reprodus, si chiar amplificat, la generatiile tinere intr-un fel care nu prea poate fi atribuit prezentei “fostilor” in viata publica.

In acelasi numar din revista 22, Andreea Pora face o prima lista a lustrabililor din randul procurorilor si recomanda, de asemenea, ca legea sa nu fie promulgata in aceasta forma de catre seful statului.
XS
SM
MD
LG