Linkuri accesibilitate

„Privatizăm cu ţârâita şi pe bani puţini” (Adevărul)


„Oul lui Columb e în buzunarul lui Mihai Ghimpu” (Jurnal de Chișinău).


„Privatizăm cu ţârâita şi pe bani puţini”, apreciază în „Adevărul” Ion Preaşcă. „Autorităţile au scos anul trecut la mezat proprietăţi de peste un miliard de lei, dar au vândut active în valoare de zece ori mai mică. Experţii consideră că deetatizarea s-a transformat într-o formalitate, spre vânzare fiind propus doar „mărunţişul“, nu şi întreprinderile atractive”, menţionează autorul.

„Stopând procedura de alegere a preşedintelui, AIE a făcut o greşeală ce îi afectează profund imaginea, care era deja destul de „şifonată” în urma permanentelor certuri publice”, scrie în editorialul său din „Jurnal de Chişinău” Nicolae Negru. „Este evident pentru toată lumea că liderii AIE încearcă să rezolve o criză politică prin metode legislative. Ideea referendumului s-a născut din refuzul de a accepta unele compromisuri care afectează interesele de partid şi interesele personale ale lui Lupu şi Ghimpu”, mai apreciază editorialistul.

Potrivit dlui Negru, „Curtea Constituţională rămâne singura instituţie care îi poate „aduce în simţiri” pe Lupu şi Ghimpu, îi poate coborî de la „înălţimea” ambiţiilor pe terenul legalităţii şi al practicilor democratice veritabile”.

Politologul Lilian Negură dă în „Jurnal de Chişinău” un exemplu de compromis de ar putea ajuta: să se meargă în două etape. PL să propună un candidat credibil apartinic colegilor săi din AIE și grupului Dodon. Dacă grupul Dodon nu acceptă această candidatură, PL nu va putea fi învinuit că blochează alegerea președintelui în Parlament. […] Dacă însă această candidatură va fi acceptată, PL trebuie să admită că nu a avut dreptate în privința lui Dodon și să colaboreze pentru a fi votată această candidatură în interesul național”.

„În cazul neacceptării de grupul Dodon a unei candidaturi a AIE agreate și de PL, să se inițieze referendumul constituțional unde principalul argument de campanie a AIE să fie că s-au epuizat toate soluțiile de alegere a șefului statului în Parlament”, mai menţionează dl Negură.

Editorialistul Petru Bogatu îl susţine în aceeaşi publicaţie pe politologul Lilian Negură într-un articol întitulat „Oul lui Columb e în buzunarul lui Mihai Ghimpu”.

O ştire din „Timpul” anunţă însă, cu trimitere la surse din PLDM şi PL că AIE a şi renunţat la referendum, doar că nu a anunţat deocamdată. Motivul renunţării ar fi că nu s-a ajuns la numitor comun asupra articolelor din Constituţie care ar urma să fie modificate. Ceea ce ne aşteaptă ar fi anunţarea datei noilor alegeri în Parlament sau chiar a datei alegerilor anticipate.

„Singurul rezultat al întâlnirii de la Odessa dintre premierul Vlad Filat cu noul preşedinte al Transnistriei Evgheni Şevciuc a fost faptul propriu-zis al întâlnirii”, scrie „Moldavskie Vedomosti”. „În rest, potrivit comunităţii de experţi, n-a fost înregistrat niciun progres nici în chestiunea reintegrării, nici în cea a reglementării relaţiilor dintre malurile Nistrului”. Potrivit autoarei de la „Moldavskie Vedomosti”, „reprezentanţii celor două maluri ale Nistrului, au vorbit despre toate şi despre nimic”.

Într-un articol consacrat protestelor de duminică din capitală, autorul de la „Moldavskie Vedomosti” menţionează că la manifestaţii n-au fost de evitat şi unele „elementele scandaloase”. „Discursul ex-ministrului securităţii Anatol Plugaru ar putea fi un motiv pentru mai multe mii de plângeri în justiţie de lezare a demnităţii şi onoarei. Luând cuvântul, Plugaru a tras nişte concluzii neaşteptate pentru un discurs public cu privire la orientarea sexuală a membrilor Alianţei pentru Integrarea Europeană”.

Iniţial apelul ex-ministrului de a-i debarca pe cei aflaţi la putere după acest principiu nu a fost sprijinit… […] Ulterior însă gloata a prins la curaj […] iar din toate părţile au început să se facă auzite chemări de-ai alunga de la putere pe homosexuali, pedofili şi debili”.

„De la 27 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a amendamentelor la Codului fiscal, comercianţii şi prestatorii de servicii din ţară vor fi obligaţi să plătească câte 10 mii de lei pentru orice caz în care nu au prezentat cumpărătorului cecul imprimat la aparatul de casă”, scrie „Panorama”. La încălcarea repetată amenda va ajunge la 25 de mii, iar pentru cecurile „uitate” ulterioare se va plăti statului deja o amendă de 50 de mii de lei, mai precizează publicaţia cu referire noile prevederi ale Codului Fiscal.
XS
SM
MD
LG