Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Suntem gata să votăm o candidatură apartinică…”


Igor Dodon
Igor Dodon

„…propusă de societatea civilă, împreună, de AIE, de PCRM. Nu insistăm obligatoriu pe candidatura noastră.”


Europa Liberă: Domnule Dodon, ce e mai bine – alegerea preşedintelui? Sau convocarea referendumului?

Igor Dodon
: „În opinia socialiştilor, alegerea preşedintelui este unica soluţie. Referendumul nu este o soluţie în această situaţie.”

Europa Liberă: Alegerea preşedintelui cu aceste 62 de voturi ale necomuniştilor?

Igor Dodon
: „Alegerea preşedintelui în actualul Parlament. Vor să participe şi comuniştii, nu au decât. De ce nu? Poate alegem un preşedinte cu 101 de mandate.”

Europa Liberă: Aţi putea reveni şi la candidatura doamnei Zinaida Greceanîi?

Igor Dodon
: „Grupul socialiştilor, începând cu 4 noiembrie nu şi-a schimbat poziţia. Însă suntem gata să votăm o candidatură apartinică, propusă de societatea civilă, propusă împreună de partidele din Alianţă, propusă de Partidul Comuniştilor. Şi nu insistăm obligatoriu la candidatura noastră.”

Europa Liberă: Credeţi că e nevoie de un dialog şi cu societatea civilă? E nevoie de crearea unui for civic, aşa cum se vorbeşte în ultimul timp?

Igor Dodon
: „Participarea societăţii civile este necesară. Atâta timp cât politicienii au ambiţii personale, doresc să fie preşedinţi, speakeri şi nu vor să cedeze, cred că ar trebui să participe şi societatea civilă.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că acum Alianţa ar putea bate în retragere şi să renunţe la organizarea referendumului?

Igor Dodon
: „Dacă partidele din Alianţa pentru Integrarea Europeană o să audă, nu doar o să asculte, o să audă ceea ce se întâmplă în societatea moldovenească, opinia societăţii civile, opinia partidelor, inclusiv parlamentare, extraparlamentare, atunci ar trebui să conştientizeze că unica şansă este la această etapă să alegem preşedintele ţării şi după aceea vom vedea – dacă este cazul să modificăm Constituţia, să găsim un consens în Parlament, haideţi să-l căutăm. Însă nu invers.”

Europa Liberă: În ce condiţii ar putea ei să renunţe la organizarea referendumului?

Igor Dodon
: „Eu sper că atât societatea civilă care în ultimul timp este foarte activă şi noi apreciem acest lucru, poziţia civică corect a reprezentanţilor a societăţii civile, dacă o să continue această poziţie corectă şi consecventă, sperăm că cei din Alianţă în sfârşit vor conştientiza şi vor merge conform normelor legale constituţionale.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, cine trebuie să identifice un candidat prezidenţiabil?

Igor Dodon
: „Cred că candidatul care ar întruni 61 de mandate cel puţin ar putea fi identificat de partidele parlamentare şi de ce nu împreună inclusiv şi cu societatea civilă.”

Europa Liberă: Cât timp ar trebui?

Igor Dodon
: „Dacă s-ar dori, în decurs de câteva săptămâni această candidatură ar putea fi identificată şi în luna februarie am putea avea un preşedinte.”

Europa Liberă: Deocamdată părerea Dumneavoastră e mai aproape de ceea ce ar accepta PD-ul şi PLDM-ul. Vă daţi prea bine seama că nu chiar atât de uşor o să cadă de acord PL-iul, condus de Mihai Ghimpu.

Igor Dodon
: „Eu nu vreau să comentez sau să le dau careva sfaturi celor din PL. Probabil au careva planuri şi ambiţii personale. Timpul va arăta.”

Europa Liberă: Ce credeţi că ar putea acum să facă acum PCRM-ul?

Igor Dodon
: „PCRM-ul şi-a schimbat de mai multe ori poziţia. Să ne amintim că înainte de Anul Nou au făcut un marş social unde au pus un ultimatum guvernării să plece de la guvernare în 20 de zile. Guvernarea nu a plecat, după aceea am văzut că PCRM-ul s-a aşezat la masa de negocieri cu AIE-ul. Ceva straniu, care nici nu putea fi acceptat după protestele din decembrie. Acum vedem că PCRM-ul din nou cheamă lumea la proteste şi spune că categoric nu va negocia cu Alianţa. Însă vedem că prea des se schimbă opinia PCRM-ului în ultimul timp.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, cei care aţi creat grupul socialiştilor, aţi condiţionat alegerea şefului statului prin reformatarea guvernării. În actuala conjunctură veţi insista pe această revendicare?

Igor Dodon
: „Alegerea unui preşedinte apartinic deja înseamnă reformatarea guvernării. Şi scopul va fi atins. Păi, în momentul când nu este şef al statului un reprezentant al Alianţei pentru Integrare Europeană, noi considerăm că acesta este un pas de reformatare.”

Europa Liberă: Deci, actuala legislatură ar putea să activeze pe parcursul a patru ani.

Igor Dodon
: „Sunt ferm convins în aceasta. Alegerile anticipate ar putea fi o ieşire din situaţie doar în cazul când cei din AIE nu conştientizează că preşedintele ţării poate fi ales acum. Noi suntem siguri că referendumul nu este o soluţie. Astfel, în aceste situaţii sunt două soluţii clare: sau alegem preşedintele în actuala legislatură cu 61 de mandate şi noi suntem gata să contribuim la alegerea unui preşedinte apartinic, sau vor fi alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, credeţi că protestatarii, care au iniţiat acţiuni împotriva guvernării, până la urmă au făcut un serviciu Alianţei?

Igor Dodon
: „Eu cred că protestatarii protestează conform normelor democratice. Este un lucru binevenit într-o societate democrată. Dacă se va dori protestele în continuare, care la sigur vor continua. Însă rămâne o întrebare deschisă, destul de importantă – cei care vin în Piaţă cer demisia Alianţei pentru Integrare Europeană. Ce se va întâmpla când nu va avea loc această demisie? Oamenii care es în stradă se vor simţi amăgiţi, speranţele lor de fapt nu vor fi implementate în viaţă. Şi aici este o întrebare importantă, care trebuie să şi-o pună cei care scot lumea la proteste. Demisia Alianţei şi alegerile anticipate, în opinia noastră, în opinia socialiştilor, poate avea loc doar după epuizarea, conform Constituţiei a două încercări de alegere a preşedintelui. Şi nu prin alte căi.”

Europa Liberă: Dar aceste două căi nu s-au consumat încă.

Igor Dodon
: „Ceea ce înseamnă că în timpul apropiat să începem procedura de alegere a preşedintelui, să încercăm să depistăm, şi din nou menţionez că noi suntem gata să contribuim la alegerea preşedintelui. Dacă nu, atunci aceasta este unica cale legală pentru a ajunge la alegeri anticipate şi nu prin protestele din piaţă.”
XS
SM
MD
LG