Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe UE pledează pentru continuarea extinderii uniunii


Catherine Ashton
Catherine Ashton

Extinderea este considerată drept un instrument de revigorare economică și creștere durabilă.

Uniunea Europeana isi va continua extinderea in pofida crizei euro si a altor blocaje din interiorul blocului comunitar. Intr-o declaratie remisa presei la sfarsitul reuniunii ministrilor de externe ai celor 27 de state membre, Consiliul isi reafirma sprijinul puternic pentru continuarea procesului de extindere, care “serveste intereselor strategice ale Uniunii”.

Desi pare paradoxal, extinderea, care inseamna si un efort financiar pentru Uniunea Europeana, fapt care ingroasa randurile carcotasilor, este vazuta ca un instrument pentru revenirea economica si cresterea durabila a UE.

Totusi, statele candidate mai au de lucrat la capitole importante pana sa se vada membre ale blocului comunitar. Politicile macro economice si fiscale, domnia legii, reforme profunde ale sistemelor judiciare, lupta sustinuta impotriva coruptiei si crimei organizate, incluziunea categoriilor defavorizate inclusiv a romilor, libertatea de expresie raman cruciale, spun ministrii de externe ai tarilor membre.

Documentul acorda spatii largi Turciei iar primul paragraf se refera la drepturile fundamentale, in particular la libertatea de expresie si libertatea practicii religioase.

Consiliul condama cu tarie actele de terorism savarsite pe teritoriul turcesc si reaminteste ca Partidul Muncitorilor din Kurdistan se afla pe lista organizatiilor teroriste.

De aceea UE asteapta de la autoritatile de la Ankara sa “abordeze chestiunea kurda si sa ofere rezultatele asteptate”. UE mai reproseaza Ankarei si faptul ca nu a facut progrese in normalizarea relatiilor sale cu Cipru.

UE indulceste tonul cand vorbeste despre Turcia ca partener regional. Documentul emis de Consiliul UE aminteste rolul important al Turciei in relatiile cu vecinii sai si pentru mentinerea securitatii in Orientul Mijlociu, Balcanii de Vest, Afganistan, Pakistan si Caucazul de Sud.

Pe de alta parte, o alta tara candidata, cea mai aproape de a deveni menbru, de altfel, Croatia, a facut un progres incurajator in multe domenii inclusiv in aplicarea legii si lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, spun ministrii de externe ai UE.

Croatiei i se cer insa eforturi suplimentare pentru independenta justitiei, reforma administratiei si returnarea criminalilor de razboi, domenii care vor fi evaluate in primul trimestru al anului viitor de Comisia Europeana.

Calificata drept “buna in general” cooperarea Croatiei cu Tribunalul Penal International nu este la nivelul dorit de Bruxelles. Croatiei in se cere sa continue anchetele "pentru a identifica o serie de documente militare care lipsesc".

Asta nu va impiedica insa organizarea, la 22 decembrie, a Conferintei pentru accesul Croatiei la UE.

Cat priveste Balcanii de Vest, Consiliul isi reafirma angajamentul pentru perspectiva europeana a tarilor din aceasta zona. “Reafirmam insa nevoia pentru o conditionalitate corecta si riguroasa in cadrul Procesului de Asociere si Stabilizare”, spun ministrii in declaratia data ieri publicitatii.

Pentru Bosnia Berzegovina si Albania regimul de circulatie fara vize a intrat in vigoare chiar azi. Ministrii de externe le cer autoritatilor din cele doua state sa isi informeze cetatenii cu privire la conditiile si limitele intre care pot face aceste calatorii.

Si Kosovo primeste unda verde pentru o perspectiva europeana, inclusiv liberalizarea vizelor, “de indata ce conditiile vor fi indeplinite”.

Pe de alta parte, Serbia este laudata pentru aplicarea reformelor. In document se vorbeste despre pregatirea unui Acord intermediar cu UE. Eforturi suplimentare trebuie sa faca Belgradul in reformele administrative si ale sistemului judiciar, lupta imptriva coruptiei si crimei organizate.

Si, potrivit documentului, de indata ce conditiile vor fi indeplinite, Serbia va putea primi chiar statutul de stat candidat.
XS
SM
MD
LG