Linkuri accesibilitate

Spre un război al „valutelor” ?


Euro a ajuns la valoarea de 1,4 dolari, în timp ce moneda americană a atins nivelul cel mai scăzut față de yenul nipon din ultimii 15 ani.


Dolarul a inregistrat un nou record negativ fata de euro si yenul japonez. Care sint cauzele acestui fenomen – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Analistii cred ca scaderea cursului dolarului s-a inregistrat in conditiile in care oficialitati financiare internationale nu au reusit sa ajunga la un consens pentru evitarea a ceea ce unii experti anticipeaza ca fiind un posibil „razboi al valutelor”. Euro a ajuns la valoarea de 1,4 dolari, in timp ce moneda americana a atins nivelul cel mai scazut fata de yenul nipon din ultimii 15 ani. Asta dupa ce oficialitatile prezente la reuniunea Fondului Monetar International nu au cazut de acord cu privire la masurile ce se impun pe piata valutara.

Faptul ca dolarul a scazut atit de marcat, in ultima vreme, se datoreaza si asteptarilor ca Rezervele Federale vor pompa mai multa lichiditate pe piete, in incercarea de a impulsiona cresterea economica. In ciuda faptului ca autoritatile financiare mondiale nu s-au pus de acord in politica monetara, ele si-au propus sa-si continue eforturile vizind corectarea dezechilibrelor care se manifesta in economia mondiala. In conditiile in care redresarea economica este extrem de lenta, tari din lume, intre care Japonia si Columbia au intervenit pe pietele financiare pentru a stopa cresterea cursului monedelor nationale, care pericliteaza exporturile. In aceste conditii expertii au inceput sa vorbeasca despre un razboi monetar. Corea de Sud a avertizat ca daca disputele monetare nu sint rezolvate atunci asta ar putea incuraja tendintele protectioniste si submina redresarea economica. In anticiparea summitului Grupului celor 20, presedintele Coreei de Sud a cerut tarilor lumii sa nu se gindeasca doar la propriul interes.

Unii experti cred ca daca acest razboi monetar se declanseaza, euro ar putea sa piarda. In Statele Unite si Marea Britanie se vorbeste despre noi programe de stimulare a economiei, ceea ce antreneaza reducerea ratelor dobinzilor si stimuleaza cresterea cursului monedei unice europene. Analistii cred ca aceasta tendinta ar putea continua, pe fondul politicilor monetare europene. Recente rapoarte arata ca economia americana continua sa se extinda, dar in ritmuri lente, ceea ce nu e de natura sa reduca substantial somajul. Or, administratia americana, mai ales acum in prag de alegeri pentru Congres, are nevoie de vesti bune in special in privinta somajului.
XS
SM
MD
LG