Linkuri accesibilitate

Atentatul de la Bagdad nu va deturna Irakul de pe drumul spre democratizare


După atentatul terorist de la Bagdad
După atentatul terorist de la Bagdad

Atacul de marți poartă amprenta rețelei teroriste Al Qaida.


Un atentat sinucigas, linga comandamentul militar de la Bagdad, nu va deraia tranzitia tarii catre democratie – este mesajul Statelor Unite, la care se va referi in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Adjunctul purtatorului de cuvint al Casei Albe, Bill Burton a spus ca procesul de democratizare a tarii si in paralel, intentia americana de a retrage cea mai mare parte a militarilor din Irak – sint procese care se desfasoara conform calendarului prestabilit. Pina la sfirsitul lunii, Statele Unite isi vor incheia rolul de forta combatanta si vor retrage cea mai mare parte a efectivelor militare. Vor ramine doar 50 de mii de persoane, cu obiectivul de a se ocupa de pregatirea fortelor irakiene si operatiuni impotriva terorismului.

Atacul de marti, in urma caruia zeci de recruti in armata irakiana au fost ucisi a fost unul dintre cele mai singeroase in ultimele luni. Si asta in conditiile in care politicienii continua sa nu se poata pune de acord cu privire la formarea unui noi guvern, la cinci luni dupa alegeri. „Exista fara indoiala persoane care doresc sa deraieze progresele facute de poporul irakian pe calea democratiei”—a spus Burton, in avionul care-l transporta pe presedintele Obama la Seattle. Purtatorul de cuvint a reafirmat convingerea adminsitratiei de la Washington ca Statele Unite isi vor incheia misiunea in Irak in conditiile in care progresele din acea tara justifica aceasta decizie.

Pe plan politic – o coalitie sprijinita de suniti, care a cistigat cele mai multe locuri in Parlament a anuntat intreruperea negocierilor cu gruparea premierului in exercitiu, Nouri al-Maliki. Purtatorul de cuvint al Casei Albe a spus ca ingrijorarea cu privire la aceasta situatie e si ea nejustificata, declarind ca in Irak procesul democratic este in desfasurare si ca exista un guvern in exercitiu care conduce tara intr-o maniera stabila.

Burton a adaugat ca pina la urma se va ajunge la o formula de guvernare si ca faptul ca mai multe partide sint in competitie este un lucru bun. La Washington, o oficialitate de la Pentagon a spus ca in prezent se afla in Irak 56,000 de militari americani si ca daca lucrurile vor evolua normal se va ajunge la 50 de mii fara probleme. Doar Barack Obama poate modifica acest calendar daca considera adecvat. Aceasi sursa a spus ca atacul de marti poarta amprenta retelei teroriste Al Qaida, dar ca deocamdata nu se stie cu precizie cine a pus la cale atentatul. Interpretarea este ca teroristii ar incerca sa sugereze populatiei irakiene ca fortele americane nu pleaca de bunavoie ci sint alungate.
XS
SM
MD
LG