Linkuri accesibilitate

Posibilitatea unor alegeri anticipate în România


Contraargument: anticipatele ar opri din nou motorul reformelor și devalizează bugetul statului

Cotidianul, publicatie electronica, publica o stire intitulata „OSCE face presiuni asupra Rusiei”. Referinta este Sesiunea anuala de la Oslo a Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, care a adoptat o rezoltutie in favoarea pozitiei presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Dupa cum se stie, Ghimpu a cerut evacuarea trupelor si armamentului rusesc din Transnistria. Cotidianul consemneaza si reactia ministrului rus de externe, Serghei Lavrov care a motivat intarzierea retragerii prin faptul ca nu s-ar sti prea bine cine ia deciziile la Chisinau.”Alianta care a venit la putere dupa alegeri nu reuseste sa formuleze o pozitie unica” – a fost, mai exact, remarca oficialului rus. Serghei Lavrov lasa sa se inteleaga ca e vorba de o atitudine expectitativa a Moscovei, despre amanarea oricaror masuri de retragere pana dupa alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.

Dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat la televiziune ca a dat un termen de gratie guvernului Emil Boc pana la 1 septembrie, chestiunea alegerilor anticipate este pomenita si in Romania. Daca ar urma doar o remaniere, nu este clar ce majoriate s-ar putea constitui. Romania libera gaseste 5 variante - ar trebui sa spunem posibile, dar prezentate ca fiind mai degraba imposibile. Un comentariu din acelasi ziar, semnat de Dan Cristian Turturica, analizeaza chiar solutia alegerilor anticipate. Principal contraargument: anticipatele opresc din nou motorul reformelor si devalizeaza bugetul statului, cum se intampla intotdeauna in campanie electorala.

Ziarul Puterea se ocupa de o posibila noua incercare de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Pesedistii si liberalii au anuntat ca le mai lipsesc doar 8 voturi ca sa poata trece prin parlament, la toamna, o asemenea decizie. In schimb, lideri marcanti din partidele care ar urma sa voteze suspendarea se indoiesc asupra oportunitatii. Presedintele PNL Crin Antonescu sugereaza ca n-ar fi momentul potrivit, intrucat nu exista o majoritate parlamentara pregatita sa preia puterea.
XS
SM
MD
LG