Linkuri accesibilitate

Președinții Rusiei și Ucrainei vorbesc despre o relansare a relațiilor bilaterale


Victor Ianucovici primit la Kremlin de Dmitri Medvedev
Victor Ianucovici primit la Kremlin de Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev susține că principalul domeniu de cooperare ruso-ucrainean va fi cel energetic

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei au promis astăzi la Moscova să îmbunătăţească relaţiile bilaterale, relaţii tensionate în ultimii ani când la Kiev s-a aflat o conducere pro-occidentală. Noul preşedinte ucrainean, Victor Ianucovici a făcut promisiunea după convorbirile purtate astăzi cu omologul său rus. Ianucovici a spus că noua putere de la Kiev va schimba relaţiile cu Rusia aşa încât ele să nu mai fie vreodată la fel de proaste ca în ultimii cinci ani.

Dmitri Medvedev a spus că relaţiile cu Ucraina au traversat o perioadă neagră. Dar liderul rus a spus că speră că această perioadă a luat sfârşit odată cu alegerea lui Ianucovici ca preşedinte în Ucraina.

Potrivit liderului rus Dmitri Medvedev energia este principala sferă a cooperării ruso-ucrainene. El nu a spus însă dacă Rusia ar accepta micşorarea preţului pentru gazele livrate Ucrainei grav lovită de criza financiară şi economică.

Nou preşedinte ucrainean inaugurat săptămâna trecută a efectuat prima sa vizită peste hotare luni la Bruxelles, unde a declarat că integrarea europeană este prioritatea de politică externă a Ucrainei. Astăzi la Moscova, Ianucovici a pus în aplicare convingerea anunţată în ziua inaugurării ca preşedinte că Ucraina poate câştiga de pe urma unor relaţii pe picior de egalitate atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia.

O Rusie iritată de dorinţa fostei conduceri de la Kiev de a aduce Ucraina în Alianţa Nord Atlantică. Astăzi, Victor Ianucovici a descris Ucraina drept o „ţară europeană neafiliată” vreunui bloc militar şi de pe aceste poziţii „îşi va construi relaţia cu NATO pornind întotdeauna de la propriile interese naţionale”.

În acest plan, al relaţiilor militare, Rusia este interesată să menţină portul ucrainean Sevastopol ca bază pentru flota rusă la Marea Neagră. Rusia plăteşte anual aproape 100 de milioane de dolari drept chirie Ucrainei, iar fostul guvern ucrainean avertizase de mai multe ori că va cere un preţ mai mare şi nu va prelungi perioada de chirie, care expiră în 2017. Astăzi cei doi preşedinţi au anunţat însă înţelegerea de a continua consultările, iar Ianucovici s-a declarat convins că vor ajunge la o înţelegere bună pentru ambele părţi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG