Linkuri accesibilitate

US: nu vom permite ca Iranul să aibă arme nucleare


Reacția Washingtonului la realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad

In Iran, actualul presedinte Mahmoud Ahmadinejad a fost declarat castigator al scrutinului prezidential. Opozitia reclama frauda. Care este reactia Washingtonului?

Tari occidentale, intre care si Statele Unite pun sub semnul intrebarii validitatea scrutinului, care ar urma sa-l mentina la putere pe Mahmoud Ahmadinejad. Manifestatii de protest au fost organizate la Londra, Paris, Berlin, New York si Washington. Participantii considera ca Ahmadinejad a obtinut victoria prin frauda. In timp ce principalul sau rival, Mir-Hossein Mousavi solicita anularea alegerilor, Mahmoud Ahmadinejad spune ca alegerile au fost, “cele mai curate”. “Cum ati ajuns la concluzia de a nu accepta rezultatele?” – a intrebat Ahmadinejad, continuind, “Ati contactat 40 de milioane de oameni? Va uitati doar la citiva indivizi la care vreti sa va uitati. Este o greseala”.

Joseph Biden vicepreședintele Statelor Unite
Dar tari occidentale – intre care si Statele Unite—continua sa aiba temeri cu privire la corectitudinea alegerilor iraniene. Asta a declarat vice-presedintele Statelor Unite, Joseph Biden care a criticat si maniera in care autoritatile de la Teheran au reprimat miscarile de protest. “Nu avem la dispozitie toate detaliile” – a declarat Biden, adaugind, “Se pare insa ca nu permit oamenilor sa se exprime liber, ca nu permit manifestatii. Persista dubii in legatura cu maniera in care aceste alegeri au fost organizate”.

Inainte de scrutin existau sperante ca politica iraniana poate intra intr-o noua etapa. Este adevarat ca autoritatea suprema in statul iranian apartine conducerii clerice a tarii si ca presedintele este doar cel de-al doilea important factor de decizie. Numai ca Mahmoud Ahmadinejad a pus o amprenta puternica asupra raporturilor Iranului cu Occidentul prin declaratiile sale provocatoare, intre altele nerecunoscind Holocaustul nazist si amenintind in repetate rinduri statul Israel.

In preajma acestor alegeri se parea insa ca tineri iranieni si factiunile mai liberale doresc sa opteze pentru o cale mai moderata, care sa scoata Iranul din izolare. Asta mai ales pe fondul crizei economice pe care iranienii o resimt acut. Fie alegerile au fost substantial masluite, fie analistii politici nu au intuit corect tendintele opiniei publice iraniene, fapt e ca Mahmoud Ahmadinejad pare sa ramina presedinte.

Ramine de vazut acum ce impact va avea asta asupra politicii administratiei Obama in Iran. Este clar ca Statele Unite ar fi dorit sa angajeze un dialog cu un presedinte moderat, dar nu pare acum sa fie posibil. Vice-presedintele Biden a spus ca America continua sa doreasca deschiderea unui dialog. El a reiterat ca Statele Unite cer Teheranului sa renunte la ambitiile de a avea armament nuclear si sa nu mai sprijine terorismul international. “Un lucru e sigur” – a spus Joseph Biden. “Nu vom permite ca Iranul sa aiba arme nucleare”.
XS
SM
MD
LG