Linkuri accesibilitate

Presa de marți


despre ieșirea pe ușa din dos a istoriei și transnistrizări

Cum maine e ziua in care ar trebui totusi sa fie sau nu ales, in Parlament, un presedinte al Republicii Moldova, acest subiect si posibilele alegeri anticipate domina paginile ziarelor. Pornind de la unele informatii vehiculate in presa rusa, Jurnal de Chisinau se intreaba daca Eugen Doga si Ion Druta ar putea fi asii din maneca comunistilor. Adica cei care ar putea s-o inlocuiasca in ultimul moment pe Zinaida Greceanii in postura de candidat al comunistilor la functia de sef al statului.

Dar, pentru ca multi l-au vazut in aceasta postura pe Marian Lupu, Petru Bogatu le analizeaza fiecaruia sansele, intr-un editorial intitulat cu ironie “Lupul moralist, zana carabina si cioara de pe gard”. Si Zana Carabina (Greceanii adica) si Lupul moralist, dar si multi alti reprezentanti ai faunei comuniste, este convins Petru Bogatu, s-au saturat de giumbuslucurile lui “papa”. (Asa cum i se mai spune lui Voronin). Voronin vrea totul si, prin iesirile sale halucinante, ii constrange sa mearga in alegeri anticipate. Iar cei care nu vor parasi PCRM, crede Bogatu, vor iesi impreuna cu “papa” pe usa din dos a istoriei. Prilej pentru aceste reflectii lui Bogatu i-a servit, la fel ca si celuilalt editorialist de la Jurnal, Nicolae Negru, interviul acordat de Marian Lupu saptamana trecuta Europei Libere. Numai ca Negru e si mai categoric. Citez: “PCMR trebuie fie modernizat si transformat in partid democratic, fie scos de pe scena politica, si dl Lupu trebuie sa-si asume aceasta sarcina, daca este sincer in declaratiile sale”, citat inchis.

Moldova Suverana echivaleaza un eventual refuz al opozitiei de a vota, maine, un presedinte al Republicii Moldova cu o declaratie de razboi impotriva propriului popor. Moldova Suverana afirma ca, in acest fel, opozitia face jocul Tiraspolului, vrand in consens cu presedintele roman, Traian Basescu, si serviciile sale secrete sa isterizeze Transnistria de teama unirii cu Romania si sa-i ofere suficeinte argumente spre obtinerea unei independente absolute. Iar toate astea provenind dintr-o casatorie politico-financiara dintre ASCOM , PL si PLDM. Ca sa fie si mai convingatoare, Moldova Suverana publica azi, pe post de investigatie, un articol in care ii acuza pe patronii gupului ASCOM – familia Stati – de spionaj economic international.

Revenind la problema transnistreana, dintr-o alta perspetiva insa, Timpul il citeaza pe ministrul Andrei Stratan, care crede ca Tiraspolul face “inventii” si afirma ca Ministerul de Externe nu va tolera decizia autoritatilor separatiste de a folosi drapelul rusesc ca “simbol national”, iar Gheorghe Budeanu, meditand in editorialul pe care-l semneaza azi pe marginea acestui subiect, se arata convins ca, prin actiuni sincronizate cu Moscova, tocmai Voronin lucreaza impreuna cu Smirnov la transnistrizarea Republicii Moldova. In alta ordine de idei, Timpul mai publica azi o ancheta printre colegii din presa raionala, pe care i-a intrebat “Ce cred moldovenii despre 7 aprilie”.
XS
SM
MD
LG