Linkuri accesibilitate

Premize și mize ale întîlnirii Barack Obama-Benjamin Netanyahu


Elemente ale noii politici americane în Orientul Mijlociu

Recent, regale Abdullah al Iordaniei a formulat un avertisment clar: administratia americana are timp relativ redus la dispozitie pentru a promova ideea crearii a doua state, Israel si Palestina, in caz contrar urmind ca violenta sa reizbucneasca.

Exista o serie de indicii care ingrijoreaza pe sustinatorii Israelului din America Pentru prima data o oficialitate americana a vorbit la ONU despre armele nucleare ale Israelului, un subiect tabu, pina acum. Vice-presedintele Biden a transmis principalului lobby pro-israelian din Washington un mesaj, spunind ca acestia “nu-l vor agrea”. La ONU, Rusia si Statele Unite coopereaza pentru o declaratie comuna, reafirmind solutia celor doua state, care nu e agreata de premierul Netanyahu.

Ceea ce regele Iordaniei a spus este ca, in prezent, administratia Obama are credibilitate in lumea araba, dar ca acest sentiment se va evapora daca nu apar rezultate. Noile runde de consultari cu participarea a 15 state au debutat la New York, avind drept gazda pe ministrul de externe rus, Lavrov. Ambasadoarea americana la ONU, Susan Rice reprezinta Statele Unite. Urmeaza apoi, peste o saptamina, vizita premierului Netanyahu la Washington.

Barack Obama se va intilni de asemenea cu lideri palestinieni si egipteni. Dar tonul politic a fost dat de Joseph Biden, care a spus la reuniunea lobbyului pro-israelian AIPAC, “Nu o sa va placa ce voi spune, dar Israelul trebuie sa opreasca constructia de asezari evreiesti, trebuie sa demoleze avanposturile existente si sa permita palestinienilor libertate de miscare”. In aceasi zi, la ONU, adjunctul secretarului de stat american, Rose Gottemoeller a spus ca Statele Unite doresc respectarea Tratatului de Neproliferare Nucleara de catre tari intre care India, Israel, Pakistan si Corea de Nord. Mentionarea Israelului pe aceasta lista este privita ca o modificare politica majora. Experti cred ca aceasta mentiune are legatura cu deschiderile catre Iran, tara pe cale sa se inarmeze nuclear ceea ce creaza temeri in Israel si tari arabe. Guvernul israelian priveste cu ingrijorare noua politica americana fata de Teheran.
XS
SM
MD
LG