Linkuri accesibilitate

Un gest ostentativ şi inamical


Tensiunile moldo-române analizate de ziarele din Bucureşti

Despre tensiunile diplomatice dintre Bucuresti si Chisinau se scrie astazi in ziarul Gandul. Vineri autoritatile moldovene au cerut Ministerului de Externe roman sa numeasca un alt ambasador – ceea ce echivaleaza cu respingerea lui Mihnea Constantinescu, care fusese acreditat de Parlament pentru aceasta functie.

Motivul invocat de seful diplomatiei de peste Prut, Andrei Stratan, nu este altceva decat “un pretext care denota preferinta pentru un gest ostentativ si inamical” – sustine purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe Alin Serbanescu, citat de Gandul. Ziarul informeaza de asemenea asupra intentiei ministrului Cristian Diaconescu de a raspunde acestei atitutidini prin blocarea acordului Uniunea Europeana – Republica Moldova.

Si neclaritatea legata de rechemarea ambasadorului moldovean la Bucuresti este remarcata de Gandul, care noteaza ca Lidia Gutu a fost deja numita ambasador in Bulgaria, inainte ca autoritatile romane sa fie informate despre retragerea sa definitiva.

Un comentariu pe marginea proiectului de lege privind acordarea cetateniei romane semneaza astazi Ovidiu Nahoi, in Adevarul. Pozitia sa este ca initiativa a fost neeleganta fata de partenerii Romaniei din Uniunea Europeana, care ar fi fost luati prin surprindere de perspectiva de a asimila pana la un milion de moldoveni pe piata europeana a muncii. “Decizia guvernului roman nu va genera insa o criza in relatiile cu institutiile europene. Dar ar putea avea efecte perverse, inainte de a contribui cu ceva la europenizarea Moldovei” – scrie Nahoi. Una din ipotezele sale este ca multe state europene nu se vor grabi sa ridice restrictiile fata de cetatenii romani care doresc sa lucreze in Uniunea Europeana. Cealalta vorbeste chiar de eventualitatea unei crize sociale pe care moldovenii ar putea-o provoca in Romania, daca ar sosi brusc cu sutele de mii.

In Evenimentul zilei, Mircea Mihaies constata azi ca ziarele romanesti practic nu mai au pagina de politica externa, iar specia comentatorilor de politica externa aproape ca a disparut. Presa din Romania se preocupa exclusiv de ceea ce aduce rating. Asa se face ca un eveniment important, cum a fost participarea Romaniei ca tara invitata la Targul de carte de la Budapesta a fost complet ignorata, cu tot ceea ce spune ea despre relatiile dintre Romania si Ungaria. In schimb, presa din Ungaria a considerat-o un mare eveniment – arata comentatorul.
XS
SM
MD
LG