Linkuri accesibilitate

Matinalele de marţi


Între demonizări şi exorcizări electorale

Pentru ca am discutat pana acum o problema mai mult sau mai putin economica, eu tot cu subiecte economico ... electorale voi incepe.

„In pofida unui mediu economic dificil Moldova atesta o evolutie pozitiva a indicatorilor macoeconomici”, cauta sa ne conviga "Moldova Suverana", pe cand in "Timpul" Veaceslav Ionita – exact pe dos – afirma ca, mentinand artificial cursul leului pentru a nu speria populatia pana la alegerile din 5 aprilie, Banca Nationala va crea probleme enorme in domeniul securitatii macroeconomice viitoarei guvernari, iar populatia ar putea sa ajunga in curand la limita dezastrului. „Dupa noi – macar potopul!”, aceasta e strategia Bancii Nationale in opinia expertului.

"Komsomolskaya Pravda v Moldove" publica o stire din care reiese ca nici un concurent nu a apelat inca la creditele pe care le pot lua de la stat pentru campanie.

"Jurnal de Chisinau", intr-un articol intitulat „Ofrande pentru campanie”, constata ca, cel mai mult in alegeri cheltuiesc comunistii, iar PPCD economiseste bani „pentru vremuri mai bune”. Tot in "Jurnal", Petru Bogatu scrie, citez: „pentru ca nu are incredere in puterea sa de convingere, Partidul Comunistilor, dupa toate probabilitatile, se bazeaza pe puterea sa de cumparare”. A electoratului, are el in vedere. La modul cel mai direct – cu bani sustrasi fraudulos de la buget, banuieste Petru Bogatu. Iar Nicolae Negru, in acelasi "Jurnal", se arata convins ca „intre PCRM si unele mijloace de informare in masa din Rusia exista fara indoiala o relatie de afaceri”. Autorul nominalizeaza ziarul "Kommersant" si postul de radio "Eho Moskvy", patronate de oligarhia rusa, care, in opinia sa, au suficiente motive pentru a face lobby procomunist la Kremlin.

"Flux"-ul cauta sa sparga azi toate oalele in capul lui Calin Vieru, fiul regretatului Grigore Vieru, doar pentru ca s-a inscris in PLDM, la Vlad Filat in partid. Tinta ziarului e de altfel afacerea lui Calin Vieru, patron al mai multor cluburi si restaurante din Chisinau. Las deoparte toate insinuarile si acuzele ce i se aduc in paginile acestui ziar, pentru ca n-am gasit probe. Sugestiv imi pare insa ca, pe langa PLDM, atat "Flux", cat si "Moldova Suverana", supun azi atacului cam aceleasi partide si pe aceiasi lideri din opozitie. Ca sa rezum, "Flux" il demonizeaza pe ex-presedintele Petru Lucinschi, iar "Moldova Suverana" construeste „scheme diabolice de sfartecare a Republicii Moldova”, dirijate de liderul PD, Dumitru Diacov.

In acelasi timp, Constantin Tanase promite azi, in "Timpul", „Dupa fapta si rasplata”. Scrie ca asteapta sa treaca alegerile ca sa-i poata actiona in judecata pe „mercenarii”, cum ii numeste el, de la cele doua ziare, pentru injuriile ce i-au fost adresate personal. Si mai publica "Timpul" un comentariu de Nicu Popescu, despre „Riscul izolarii postoelectorale a Moldovei”, precum si un articol despre angajamentele electorale ale lui Pavel Stratan, care „face bani cu ... ciocanul si secera”, titreaza ziarul.
XS
SM
MD
LG