Linkuri accesibilitate

Bloomsday in March - venue: Koloszvary not Dublin - Judit Ferencz reporting on a Cyclops-like incident


De la protestele împotriva politicianului liberal din Ungaria, Eörsi Mátyás la noul antisemitism din Ardeal – cu discuţii, declaraţii, dezminţiri şi contra-acţiuni.

Scandalul a izbucnit la Cluj cu ocazia vizitei deputatului liber-democrat. Eörsi Mátyás urma să participe, la sediul Universităţii Sapientia, la o discuţie despre perspectivele aderării la UE. Politicianului a fost însă întâmpinat de câţiva tineri care l-au împiedicat să intre în clădire – informează cotidianul Krónika.

Protestatarii fluturau pancarte cu inscripţia „NU”, drept aluzie la poziţia exprimată de Uniunea Liber-democrată din Ungaria la referendumul privind dubla cetăţenie. N-au lipsit nici huiduielile. Unele cu pronunţat iz antisemit – aflăm din Erdélyi Riport. Politicianului ungar, însoţit de senatorul UDMR Eckstein-Kovács Péter, i s-a sugerat să părăsească Ardealul şi să se deplaseze, mai degrabă, în fâşia Gaza.

Reacţiile nu s-au lăsat aşteptate. Mai mulţi jurnalişti şi scriitori au semnat o declaraţie de protest, redată în Szabadság, prin care se distanţează de orice manifestare de intoleranţă.

Acţiunea de la Cluj a fost condamnată şi de preşedintele UDMR Markó Béla. Citat de Krónika, el spune că, deşi nu poate fi de acord cu cei care se opun acordării dublei cetăţenii, consideră inacceptabilă o astfel de formă a protestului.

Népújság dă ştire despre o contra-acţiune. Un grup de intelectuali clujeni s-a decis să protesteze împotriva celor întâmplate organizând un flashmob. Ei şi-au îndemnat simpatizanţii să apară cu diferite obiecte cu inscripţia „Da”, argumentând că „Da-ul este întotdeauna mai uman decât un „Nu”.

În acest context apare, în Krónika, ştirea despre prima amendă pe care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit-o pentru o declaraţie cu caracter antisemit. Cel condamnat este un reprezentant al Consiliul Naţional Secuiesc care şi-a manifestat în public temerea că Ungaria poate deveni un al doilea Israel, căci are prea mulţi lideri evrei.

Iar Transindex publică o scrisoare deschisă împotriva noului antisemitism, semnată de importanţi publicişti şi personalităţi ale vieţii publice maghiare din România. Semnatarii atrag atenţia asupra faptului că în ultimele săptămâni s-au înteţit, în Transilvania, manifestările cu caracter antisemit, „importate din Ungaria”. Or, „antisemitismul ne afectează pe toţi” – se arată în scrisoarea semnată şi de senatorul Eckstein Kovács Péter.

Deşi incidentul de la Cluj ţine cap de afiş toată săptămâna, publicaţiile de limbă maghiară acordă spaţiu şi altor probleme. Cum ar fi aceea a sistemului de asigurări de sănătate. Din Szabadság aflăm că în judeţul Cluj nu se mai eliberează reţete compensate. Krónika plusează: situaţie similară şi în alte judeţe, căci farmaciştii nu şi-au primit banii pe reţetele achitate. În Háromszék apare informaţia că mamele din judeţul Covasna nu mai beneficiază de lapte-praf gratuit, căci fondurile s-au epuizat.

Allgemeine Deutsche Zeitung informează: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate datorează farmaciilor aproape 7000 de miliarde de lei. Şi că în scurt timp guvernul va încerca să achite măcar o parte din datorii. Ca o primă reacţie, Ministerul Sănătăţii reduce numărul medicamentelor compensate – semnalizează Transindex. Iar secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Székely Ervin, pune diagnosticul în Népújság: sistemul de sănătate suferă de multe boli. Iar tratamente prescrise până în prezent nu dau rezultate.
XS
SM
MD
LG