Linkuri accesibilitate

Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman: Eșecul alegerii unui nou procuror general întârzie, dar nu oprește aderarea la UE


Doina Gherman, vicepreședinta Parlamentului, președinta fracțiunii PAS, în timpul interviului acordat Europei Libere.
Doina Gherman, vicepreședinta Parlamentului, președinta fracțiunii PAS, în timpul interviului acordat Europei Libere.

Guvernarea regretă faptul că eșuarea alegerii unui nou procuror general amână îndeplinirea unei recomandări cheie a Comisiei Europene, dar procesul de aderare a Republicii Moldova la UE nu se oprește din acest motiv, a declarat vicepreședinta parlamentului, Doina Gherman, Europei Libere.

Vorbind podcastului „Pe Agendă”, Gherman care a condus până recent comisia parlamentară pentru politică externă a spus că procurorii trebuie să organizeze un nou concurs pentru funcția de procuror general în termeni „restrânși”.

„Este păcat că, din această cauză, întârziem, or ni s-a dat termen cu adevărat, iar Comisia Europeană așteaptă ca acest punct să fie îndeplinit cât mai curând”, a spus Gherman, care este și șefa fracțiunii parlamentare a partidului de guvernământ, PAS.

Într-o evaluare intermediară a progreselor Republicii Moldova anunțată de Comisia Europeană pe 12 martie, se spune că, din „angajamentele rămase pentru primăvară”, Chișinăul nu a îndeplinit-o pe cea cu numirea unui procuror general, în baza unui concurs transparent și bazat pe merit și că mai trebuie să finalizeze vetting-ul judecătorilor.

Luna trecută, noul Consiliu Superior al Procurorilor (CSP) a anulat rezultatele propriului concurs de selectare a unui nou procuror general, spunând că nu a calculat cum trebuie punctajul candidaților, o membră a CSP care ar fi depunctat un candidat și-a dat demisia, iar șefa Procuraturii Anticorupție a pornit o anchetă. Eșecul a fost cu atât mai răsunător cu cât aparține unui CSP ales ca rezultat al unei reforme proeminente – evaluarea externă sau pre-vettingul – prin care actuala guvernare încearcă să curețe și să întărească sistemul justiției.

Puterea politică nu știe detaliile eșecului de la CSP

Comentând acest episod, vicepreședinta Parlamentului a spus podcastului „Pe Agendă” că guvernarea nu poate ști „detaliile din interior”, dar din ce a văzut în public, rezultă că „din păcate cineva probabil a trișat”.

Cu toate acestea, Gherman este optimistă și a salutat progresele făcute de R. Moldova în pregătirile pentru începerea negocierilor de aderare cu UE.

Evaluarea intermediară făcută de Comisia Europeană mai arată că Chișinăul a îndeplinit alte două condiții primite toamna trecută, anume a luat noi măsuri pentru deoligarhizare, inclusiv noi reglementări legate de plățile în numerar și fluxurile financiare și a asigurat resurse și structuri adecvate Procuraturii Anticorupție.

Liderii UE au spus în luna decembrie că negocierile de aderare cu R. Moldova pot începe. Dar data startului acestor negocieri încă nu a fost stabilită. Ele au durat de la câțiva ani la peste 10 ani în cazul altor țări primite în UE.

Ce mai puteți afla din acest episod, având-o ca invitată pe vicepreședinta Parlamentului:

  • Cine se va face vinovat dacă procesul de aderare la UE va întârzia?
  • Cum va reacționa Chișinăul, dacă Rusia îl va sfida și va deschide secții de votare în regiunea separatistă transnistreană?
  • Ce poate face, la modul practic, R. Moldova ca să nu permită desfășurarea alegerilor prezidențiale ruse în stânga Nistrului?
  • De ce majoritatea parlamentară nu se poate înțelege cu opoziția în Parlament?
  • De ce la nivel local sunt posibile alianțe între membrii PAS și PSRM, iar la nivel central... nu prea?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG