Linkuri accesibilitate

„O reacție excesivă”. CSP critică investigația pornită de Veronica Dragalin după anularea concursului pentru funcția de procuror general


Membrii CSP i-au audiat pe cei patru candidați la funcția de procuror general pe 22 februarie și l-au desemnat câștigător pe Octavian Iachimovschi, iar peste o săptămână au anulat concursul
Membrii CSP i-au audiat pe cei patru candidați la funcția de procuror general pe 22 februarie și l-au desemnat câștigător pe Octavian Iachimovschi, iar peste o săptămână au anulat concursul

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au criticat decizia șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, de a porni un proces penal în legătură cu anularea concursului pentru funcția de procuror general, sugerând că aceasta și-a depășit atribuțiile.

Într-un comunicat de presă publicat pe 5 martie, membrii CSP au explicat că au anulat concursul din motivul că o membră a consiliului „a viciat” punctajul acordat unui candidat. Ei au declarat că au la dispoziție 10 zile pentru a publica decizia motivată și au promis că vor include acolo faptele care vor confirma temeinicia hotărârii adoptate și vor exclude neclaritățile.

Membrii CSP consideră că inițiativa șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, de a începe un proces penal în legătură cu anularea concursului este „o reacție excesivă”. Ei susțin că acțiunile Veronicăi Dragalin în acest caz contravin statutului CSP, standardelor internaționale și principiilor statului de drept și creează „riscul subminării legitimității și independenței” consiliului.

„Orice speculație sau distorsionare pe marginea acestor fapte prezintă riscul dezinformării societății sau manipulării opiniei publice, precum și ar putea să creeze premisele unei influențe necorespunzătoare asupra membrilor CSP, inclusiv în procedurile viitoare”, se menționează în comunicat.

În final, membrii CSP au îndemnat-o pe Dragalin să „dea dovadă de acuratețe în discursul public” și să respecte limitele atribuțiilor sale.

Pe 28 februarie, CSP a anulat rezultatele propriului concurs pentru funcția de procuror general, la mai puțin de o săptămână după ce îl desemnase învingător pe adjunctul lui Dragalin, Octavian Iachimovschi, după ce a constatat o eroare în felul în care au fost adunate notele pentru cei patru candidați.

Pe 29 februarie, membra CSP Olesea Vîrlan a explicat că a acordat „din greșeală” o notă mică unui candidat, și anume procurorului general interimar, Ion Muntean. Conform borderoului publicat de CSP, Vîrlan i-a pus nota 3,5, dar în realitate ar fi vrut să-i ofere 8,5. Dacă ar fi făcut așa, Muntean ar fi câștigat concursul. Pe 4 martie, ea și-a dat demisia.

Pe 1 martie, șefa Procuraturii Anticorupție a anunțat că a început un proces penal în legătură cu anularea rezultatelor concursului. Dragalin a spus că va conduce personal investigația preliminară pentru a verifica dacă anularea concursului s-a produs în urma unei „greșeli, a unui abuz” sau dacă membrii CSP au fost influențați „din interior sau dinafară”.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG