Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct


„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a supus dezbaterilor publice Planul de acțiuni anticorupție în sectorul ocrotirii sănătății și asigurării medicale pentru anii 2018-2020, plan care cuprinde patru priorități de bază. Prima prioritate care urmează să fie atinsă este creșterea accesului la informații de interes public și transparența activității instituțiilor din sistemul de sănătate. O altă acțiune importantă va fi asigurarea transparenței în stabilirea prețurilor, costurilor și cheltuielilor din fondurile publice. Ministerul își propune ca până în 2020 costurile serviciilor medicale să fie stabilite prin procedură transparentă. Cea de-a treia prioritate va consta în revizuirea și îmbunătățirea cadrului normativ pentru acreditarea instituțiilor medico-sanitare. Comisia de acreditare a instituțiilor va avea capacități mai extinse. Iar ultimul pas se referă la crearea unei comisii care va monitoriza modul în care este respectat Codul deontologic din sistemul de sănătate.

Medicii de familie nu au o claritate cu privire la reforma în medicina primară anunțată, nici după ce Ministerul Sănătății le-a prezentat conceptul în cadrul unui congres dedicat acestei probleme. Ei susțin că au mai multe necunoscute în ecuația cu reforma, decât clarități, dar totuși sunt conștienți că vor trebui să se conformeze deciziei ministerului și vor încerca să se adapteze din mers. Reforma presupune, în primul rând, modul de organizare juridică a tuturor instituțiilor de asistență medicală. Astfel, după reorganizare, administrațiile publice locale nu vor mai fi fondatorii acestora, ci medicii sau medicii titulari. După reformă dispar asociațiile teritoriale medicale și centrele de sănătate. Vor fi doar oficii ale medicilor de familie și centre ale medicilor de familie. În cadrul oficiului va putea activa un singur medic, iar în cadrul centrelor mai mulți medici de familie, uniți într-o asociație. Se va schimba și statutul juridic în care activează medicul de familie din instituția medico-sanitară publică non-profit, în instituții private și asociații, necomerciale. Medicii de familie, din simpli angajați, vor deveni fondatori. Ca și acum, medicii vor primi finanțare de la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Însă, aceștia nu vor avea salarii fixe, așa cum au în prezent. Lefurile acestora vor fi flexibile, iar la el se vor adăuga indicatorii de performanță sau coeficientul de lansare, aplicat în cazul medicilor de familie rezidenți.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale abia urmează să negocieze cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un acord de împrumut ca să cumpere peste 160 de ambulanțe de tip B și C. Inițial, banii pe care urma să-i cerem cu împrumut au fost prevăzuți în Legea bugetului pentru 2018, adică 273 de milioane de lei, bani despre care secretarul general de stat și ministrul sănătății spuneau că guvernul i-a alocat.”

XS
SM
MD
LG