Linkuri accesibilitate

UE va examina un nou ajutor de apărare pentru R. Moldova


Armata Republicii Moldova a primit un radar Ground Master 200 achiziționat din Franța, în decembrie 2023
Armata Republicii Moldova a primit un radar Ground Master 200 achiziționat din Franța, în decembrie 2023

Europenii iau în calcul un ajutor suplimentar de apărare pentru Republica Moldova în condiţiile în care Rusia își continuă acțiunile de destabilizare „tot mai agresive”, a anunțat ministerul de Externe al Franței.

Purtătorul de cuvânt adjunct al ministerului francez de Externe, Christophe Lemoine, a precizat pe 1 martie că acordarea unui nou sprijin de apărare pentru R. Moldova va fi discutată de miniştrii europeni de externe şi de apărare la o reuniune privind războiul din Ucraina, care va avea loc la Paris în zilele următoare.

„Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare din ce în ce mai agresive”, a declarat Lemoine reporterilor, adăugând că „situaţia din Transnistria este urmărită cu mare atenţie aici”, relatează Reuters.

Întâlnirea la nivel de miniștri vine după summitul pentru Ucraina care a reunit șefi de stat și de guvern la Paris, la începutul săptămânii, la inițiativa președintelui Emmanuel Macron.

Scopul acestei noi întâlniri programată pe 7 martie este de a defini planuri concrete de sprijin pentru apărarea cibernetică, producția de arme, apărarea ţărilor ameninţate de Rusia, în special R. Moldova, protejarea graniţei Ucrainei cu Belarusul și operaţiunile de deminare.

Reuniunea va avea loc după ce, pe 28 februarie, liderii regiunii transnistrene au a cerut protecție din partea Rusiei în fața a ceea ce a numit presiunile Chișinăului.

De asemenea, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a arătat în discursul în fața națiunii din 29 februarie că „operațiunea militară specială” din Ucraina va continua până își va atinge toate obiectivele.

Știre adaptată după Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG