Linkuri accesibilitate

Explainer | Cum funcționează radarul francez care va supraveghea cerul Republicii Moldova


Circa 60 de radare GM200 sunt folosite în peste 25 de țări, printre care Ucraina, Țările de Jos, Norvegia.
Circa 60 de radare GM200 sunt folosite în peste 25 de țări, printre care Ucraina, Țările de Jos, Norvegia.

R. Moldova a cumpărat un radar de supraveghere aeriană de ultimă generație GM200, produs în Franța. Aceasta este una dintre cele mai costisitoare și importante achiziții ale sistemului moldovean de apărare. Ce poate radarul și cât de important este, în condițiile războiului dus de Rusia în Ucraina?

La sfârșitul lunii septembrie, ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a anunțat, în timpul vizitei sale la Chișinău, că radarul de supraveghere aeriană va fi livrat în R. Moldova până la sfârșitul anului 2023.

Radarul de modelul Ground Master 200 (GM200), procurat de R. Moldova, a fost introdus în exploatare în anul 2008. Ministerul Apărării nu a dezvăluit cât a costat radarul, dar pe piață această instalație se vinde cu aproximativ 14 milioane de euro.

R. Moldova l-a cumpărat dintr-un pachet de suport de 40 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru armata moldoveană.

În 2023, pe fondul războiului din țara vecină, autoritățile de la Chișinău au majorat bugetul pentru apărare cu peste 600 de milioane de lei (68%) față de anii precedenți.

Rachete, nave, avioane de luptă și drone

GM200 este un radar mobil care detectează amenințările din aer. Radarul reprezintă un container cu echipamente, montat pe un camion militar.

GM200 poate detecta ținte aeriene pe o rază de 250 de kilometri în regim de supraveghere și până la 100 de kilometri în regim de luptă, precum și obiecte aflate la o înălțime de până la 24 de km.

Marele avantaj al radarului, potrivit producătorului, e că GM200 este foarte eficient în detectarea dronelor mici și a rachetelor rapide, în timp ce alte sisteme întâmpină dificultăți în depistarea lor.

Radarul are o autonomie de peste 24 de ore, rază medie de acțiune și poate fi operat de doi militari. Acesta este „combat proven” (și-a dovedit eficiența în luptă) în Orientul Mijlociu, unde a reușit să detecteze sisteme UAV și rachete de croazieră.

GM200 poate fi integrat cu alte sisteme din familia Ground Master, de control și de apărare aeriană, care ar ajuta și la distrugerea amenințărilor aeriene. De sine stătător, radarul GM200 le poate doar detecta.

Radarul oferă forțelor armate informații despre locul de unde au fost lansate rachetele sau dronele și țintele pe care urmează să le lovească.

Această funcție ar permite forțelor armate să alerteze oamenii din zonă, oferindu-le câteva secunde pentru a-și găsi un adăpost.

Circa 60 de radare GM200 sunt folosite în peste 25 de țări, printre care Ucraina, Țările de Jos, Norvegia.

De ce R. Moldova are nevoie de un GM200?

Armata R. Moldova nu are un sistem modern ce ar permite detectarea țintelor aeriene, de aceea siguranța spațiului aerian nu poate fi asigurată, spunea ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu la Europa Liberă.

Nosatîi explicase atunci că sistemele de supraveghere și apărare aeriană „au fost bune la timpul lor”, iar acum, fiind învechite, „nu asigură caracteristici tactice de interceptare pentru toate felurile de ținte aeriene”.

Achiziția este una importantă în contextul războiului din Ucraina, de la începutul căruia (februarie 2022), spațiul aerian al R. Moldova a fost survolat de rachete rusești.

De asemenea, în 2022 și 2023 au fost mai multe cazuri când pe teritoriul R. Moldova au căzut fragmente de rachete. Cel mai recent incident a avut loc la sfârșitul lunii septembrie în două localități din estul țării.

Restul banilor din cele 40 de milioane alocate de UE va fi cheltuit pentru vehicule tactice ușoare de mare mobilitate și pick-up-uri, stivuitoare, autobuze și camioane, echipamente de comunicare și anti-hacking.

Partenerii externi ajută R. Moldova să-și consolideze capacitățile defensive, dar nu oferă arme letale, respectându-i statutul de neutralitate.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Previous Next

XS
SM
MD
LG