Linkuri accesibilitate

Summitul sino-american – o parțială resetare a relației


Președintele SUA Joe Biden se plimbă cu președintele chinez Xi Jinping, în marginea summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), în Woodside, California, SUA, 15 noiembrie 2023.
Președintele SUA Joe Biden se plimbă cu președintele chinez Xi Jinping, în marginea summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), în Woodside, California, SUA, 15 noiembrie 2023.

Din noul episod: Președintele Biden favorizează preluarea controlului de către Autoritatea Palestiniană în Gaza, amenințarea unui blocaj guvernamental SUA evitată printr-un acord care amână rezolvarea diferențelor, Elon Musk amenință cu un "proces termonuclear" în urma boicotului rețelei X.

Săptămâna Americană

Este un nou produs al Europei Libere. În fiecare luni, corespondentul nostru la Washington trece în revistă, scurt și la obiect, ce a fost cu adevărat important în ultima săptămână americană. Politică, economie, cultură și sport, direct de la sursă.

Săptămâna aceasta a fost marcată de un moment de resetare în relațiile dintre Statele Unite și China - o întâlnire între președintele Biden și președintele Xi Jinping, la San Francisco, care a deschis o nouă etapă după o perioadă tumultoasă de incertitudine în regiunea Indo-Pacifică. În cadrul întâlnirii de miercuri, cei doi lideri au vizat măsuri pentru a detensiona situația, reluând comunicările militare și având discuții deschise despre viitorul Taiwanului. Cu toate acestea, experții subliniază că întâlnirea Biden-Xi nu elimină multe dintre tensiunile persistente între cele două țări pe plan economic și politic, subiectul tensionat al Taiwanului și revendicările de suveranitate ale Beijingului în Marea Chinei de Sud. Revenirea la canale de comunicare militară reprezintă un pas important pentru evitarea escaladărilor, însă nu rezolvă pe deplin problemele majore. În același timp, discuțiile despre Taiwan au rămas delicate, cu Biden reiterând sprijinul Statelor Unite pentru politica „O Singură Chină”, iar Xi subliniind importanța reunificării cu Taiwanul, fie pe cale pașnică, fie prin forță. În ceea ce privește alte aspecte, precum abuzurile împotriva minorității uigure și tensiunile din Marea Chinei de Sud, întâlnirea nu a adus clarificări semnificative. Există îngrijorări în ceea ce privește dezvoltarea militară accelerată a Chinei și alianța strânsă cu Rusia, ce pot destabiliza regiunea. Cu toate acestea, Biden a considerat întâlnirea un pas pozitiv pentru cele mai mari economii ale lumii, promițând mai multe contacte și subliniind importanța comunicării deschise pentru menținerea stabilității globale. Mai multe, aici.

Critici republicane pentru Biden

Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, l-a criticat dur pe președintele Biden pentru întâlnirea sa cu președintele chinez Xi Jinping, afirmând că șeful executivului american „proiectează slăbiciune". Johnson a declarat într-un interviu că „oricine privește obiectiv trebuie să fie de acord că președintele Biden proiectează slăbiciune pe scena mondială". Criticând lideri de mari firme americane care l-au primit călduros pe Xi, Johnson a considerat rușinos faptul că aceștia au aplaudat „un lider comunist al unei țări care își persecută propriul popor și care provoacă haos în întreaga lume”. Mai multe, aici.

Statele Unite, implicate în negocierile privind ostaticii

Israel, Statele Unite și Qatar, reprezentând Hamas sunt, conform unor surse americane, aproape de a ajunge la un acord care ar elibera zeci de femei și copii ținuți ostatici în Gaza, în schimbul unei pauze de cinci zile în lupte. Eliberarea, care ar putea începe în următoarele zile — dacă nu intervin probleme— ar fi prima pauză în conflictul din Gaza. Potrivit detaliilor dintr-un acord de șase pagini, toate părțile implicate în conflict ar suspenda operațiunile de luptă pentru cel puțin cinci zile, în timp ce un prim grup de aproximativ 50 sau mai mulți dintre cei 239 de ostatici presupuși, ar fi eliberați în tranșe la fiecare 24 de ore. Întreruperea luptelor are și scopul de a permite o creștere semnificativă a asistenței umanitare, inclusiv a combustibilului, pentru Gaza. Mai multe, aici.

Biden favorizează Autoritatea Palestiniană în Gaza

Președintele american Joe Biden a propus reunificarea Gazei și Cisiordaniei sub conducerea revitalizată a Autorității Palestiniene, pledând pentru un efort comun către o soluție cu două state. Într-un articol de opinie în Washington Post, Biden a subliniat necesitatea de a evita forțarea mutării palestinienilor din Gaza, reocuparea teritoriului sau impunerea unui asediu și blocadă. Declarația sa a atras critici din partea prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, care a exprimat îndoieli privind capacitatea Autorității Palestiniene de a prelua responsabilitatea pentru Gaza. Mai multe, aici.

Shutdown amânat, cel puțin

Congresul American a aprobat un pachet temporar de finanțare a guvernului, evitând astfel o închidere a acestuia, până după sărbători. Proiectul de lege oferă finanțare pentru încă două luni, amânând confruntarea asupra bugetului federal pentru anul viitor. Această abordare a eliminat amenințarea unei închideri a guvernului în perioada imediat următoare. În schimb, a creat două termene-limită separate pentru aprobarea bugetului complet: 19 ianuarie pentru unele agenții federale și 2 februarie pentru altele. Această tactică a fost acceptată de majoritatea în Senat, deși unii au exprimat îngrijorare că va mări riscul de închidere a guvernului. Proiectul de lege nu include cererea Casei Albe pentru ajutor militar, în valoare de aproape 106 miliarde de dolari pentru Israel și Ucraina, iar negocierile în acest sens sunt așteptate după sărbătorile de Ziua Recunoștinței. Mai multe, aici.

Amenințări de la Musk

Elon Musk a amenințat cu un „proces termonuclear" împotriva Media Matters și altora, pe fondul suspendării publicității de către companii precum Disney, Apple și IBM pe platforma sa X din cauza unui scandal legat de antisemitism. Media Matters a publicat cercetări ce arată că X a inclus reclame alături de postări pro-naziste, iar Musk și-a anunțat intenția de a da în judecată organizația și pe cei implicați în această acuzație pe care o consideră falsă. Companii ca Disney, IBM, Apple și altele, au suspendat publicitatea pe X din cauza îngrijorărilor privind răspândirea dezinformării. Mai multe, aici.

AI și diferențe de percepție

Sam Altman, fostul președinte al OpenAI – creatorul Chat GPT - demis vineri de consiliul de administrație, pregătește lansarea unor noi startup-uri de inteligență artificială împreună cu fostul președinte al OpenAI, Greg Brockman, care a demisionat în semn de solidaritate. Există și informații care arată că consiliul l-ar putea readuce în post, din cauza valului de proteste de la firmă. Investitori de renume și-au arătat sprijinul pentru Altman, oferindu-se să susțină următoarea lor inițiativă dacă va fi cazul. Demiterea demonstrează diferențe de optică cu privire la maniera în care inteligența artificială este percepută în societate. Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG