Linkuri accesibilitate

Rusia vs Ucraina | Controverse la Tribunalul de la Haga pe tema genocidului din Ucraina


Intrarea Curții Penale Internaționale (CPI), Haga, 3 martie 2011.
Intrarea Curții Penale Internaționale (CPI), Haga, 3 martie 2011.

Rusia a cerut pe 18 septembrie celei mai înalte instanțe a ONU de la Haga să renunțe la ceea ce a numit drept un caz „fără speranță” prin care este contestată pretenția Moscovei că ar fi invadat Ucraina pentru a preveni genocidul .

Solicitarea Rusiei a fost făcută la începutul audierilor în cazul aflat în jurisdicția Curții Internaționale de Justiție.

Moscova spune că Ucraina folosește acest caz ca o modalitate indirectă de a obține o decizie cu privire la legalitatea generală a acțiunii militare a Rusiei. Experții spun că o decizie în favoarea Kievului nu va opri războiul, dar poate avea implicații în plata viitoarelor despăgubiri.

Ucraina a adus cazul în justiție la câteva zile după invazia rusă din 24 februarie anul trecut. Kiev susține că Rusia abuzează de dreptul internațional spunând că invazia a fost justificată pentru a preveni un presupus genocid în estul Ucrainei.

Ucraina susține că nu exista niciun risc de genocid în estul Ucrainei, unde trupele Kievului au luptat încă din 2014 cu forțele susținute de Rusia și că tratatul asupra genocidului nu permite o invazie pentru a opri un presupus genocid.

Oficialii ruși continuă să acuze Ucraina de genocid. Luni, Rusia a repetat acuzațiile potrivit cărora „regimul rusofob și neo-nazist de la Kiev” folosea Convenția Națiunilor Unite asupra genocidului din 1948, la care ambele țări sunt părți, ca pretext pentru a impune cazul în fața instanței.

Audierile, programate să se desfășoare până pe 27 septembrie, nu vor intra pe fondul cazului, concentrându-se, în schimb pe argumente juridice despre jurisdicție. Convențiile definesc genocidul drept crime comise „cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios, ca atare”.

„Ucraina insistă că nu a avut loc niciun genocid”, a declarat agentul Rusiei la tribunal, Gennadi Kuzmin, în declarația de deschidere. „Numai asta ar trebui să fie suficient pentru a respinge cazul. Pentru că, potrivit jurisprudenței instanței, dacă nu a existat genocid, nu poate fi vorba despre o încălcare a Convenției genocidului".

Kuzmin a concluzionat că „poziția juridică a Ucrainei este iremediabil defectuoasă și este în contradicție cu jurisprudența de lungă durată a acestei instanțe” și a cerut judecătorilor să respingă cazul.

Marți, Ucraina va prezenta argumente cu privire la motivul pentru care instanța este competentă să continue cazul. Instanța va audia și alte 32 de state, toate susținând argumentul Ucrainei conform căruia instanța are competența de a avansa cazul miercuri.

Ucraina a depășit deja un obstacol, deoarece instanța a decis în favoarea sa într-o decizie preliminară în acest caz în martie anul trecut. Pe baza acestui fapt, instanța a ordonat Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare în Ucraina.

Rusia a ignorat până acum ordinele CIJ de a opri acțiunile sale militare, iar instanța nu are nicio modalitate de a-și pune în aplicare deciziile, dar experții spun că acestea ar putea avea implicații pentru plățile compensațiilor după război.

XS
SM
MD
LG