Linkuri accesibilitate

Rusia a bombardat din nou Ucraina, în timp ce Kievul a raportat încă un atac dur contra rușilor


Militar din batalionul internațional Carpathian Sich trage o grendadă propulastă la un exercițiu militar de lângă lina frontului, în timp ce Rusia continuă să atace Ucraina, Kreminna, 3 ianuarie 2023.
Militar din batalionul internațional Carpathian Sich trage o grendadă propulastă la un exercițiu militar de lângă lina frontului, în timp ce Rusia continuă să atace Ucraina, Kreminna, 3 ianuarie 2023.

Armata rusă a continuat să lanseze atacuri asupra țintelor în mare parte civile din Ucraina în ultimele 24 de ore, a informat armata ucraineană în actualizarea sa zilnică din 3 ianuarie, la o zi după ce armata rusă a recunoscut pierderi mari într-unul dintre cele mai mortale bombardamente lansate de Kiev de la începerea războiului acum mai mult de 10 luni.

Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a mai spus în raportul său zilnic că forțele ucrainene au atacat pozițiile armatei ruse la Ciulakovka, oraș din regiunea Herson. Armata ucraineană susține că aproximativ 500 de militari ruși ar fi fost uciși, fie răniți în operațiunea militară ucraineană de pe 31 decembrie.

Această afirmație a Kievului nu a putut fi confirmată în mod independent, iar Moscova nu a comentat public deocamdată presupusa acțiune militară ucraineană.

Pe 2 ianuarie, ministerul rus al Apărării a anunțat că 63 de militari ruși au fost uciși într-un atac ucrainean asupra unei clădiri din estul regiunii Donețk unde erau cazați militari ruși.

Autoritățile ucrainene susțin că numărul militarilor ruși uciși pe 31 decembrie la Makiivka cu rachete HIMARS ar fi de ordinul sutelor, dar oficialitățile pro-ruse din zonă au spus că cifra e exagerată.

Mai mulți bloggeri militari ruși, ale căror informații s-au dovedit în mare parte de încredere în timpul războiului, au spus că muniția stocată în apropierea clădirii a explodat în acest atac și asta a contribuit la numărul mare de victime.

La Samara, în sud-vestul Rusiei, a avut loc pe 3 ianuarie o slujbă comemorativă ortodoxă, la care s-au tras focuri de armă în aer în onoarea militarilor uciși la Makiivka.

Unii din cei aproximativ 200 de oameni care s-au adunat la slujba de la Samara aveau steaguri ale partidului de guvernământ Rusia Unită, a informat France Presse.

Relatări neconfirmate de pe rețelele de socializare au sugerau că mulți dintre cei care au fost uciși la Makiivka ar fi fost rezerviști mobilizați din regiunea Samara.

Ceva mai târziu pe 3 ianuarie, armata ucraineană a anunțat că a distrus două depozite cu muniții rusești și unul cu combustibili și lubrifianți în direcția Kreminna-Svatove. Serghei Cerevatî, purtătorul de cuvânt al grupului forțelor de est ale armatei ucrainene, a spus că atacarea depozitelor face parte din ceea ce el a descris ca fiind „distrugerea logistică sistematică a depozitelor și posturilor de comandă ale inamicului”.

Potrivit lui Ceravatî, armata rusă își mută trupele în direcția Kreminna-Svatove și încearcă să întreprindă opreațiuni de geniu, dar inițiativa și controlul situației aparțin mai mult părții ucrainene”.

În actualizarea sa zilnică din 3 ianuarie, Statul Major de lal Kiev a mai spus că armata rusă a lansat șase rachete și 52 de lovituri aeriene, precum și 77 de atacuri cu sisteme de lansatoare de rachete. Cele șase rachete și 30 dintre atacurile aeriene au vizat infrastructura civilă, potrivit sursei citate.

Antiaeriana ucraineană a doborât, de asemenea, 27 de drone Shahed iraniene lansate de forțele ruse, a adăugat Statul Major.

Armata rusă a atacat cu rachete Arena de hochei pe gheață Altair din Drujkovka, în regiunea Donețk, unde jucau de obicei membrii Clubul de hochei Donbas, foști campioni ai Ligii de hochei pe gheață din Ucraina.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat ceea a părut a fi Arena Altair în flăcări.

Într-o postare pe canalul Telegram, consilierul prezidențial ucrainean Kirilo Timoșenko a anunțat că două persoane au fost rănite în atacul de la Drujkovka, și că a fost lovit și un sat din apropiere, Iakovlivka.

Rusia pare să-și fi intensificat atacurile aeriene împotriva țintelor civile în capitala Kiev și în alte orașe în ultimele zile.

Kremlinul plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a „epuiza” Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 2 ianuarie.

„Avem informații că Rusia intenționează să atace în mod prelungit cu drone Shahed”, a spus Zelenski în obișnuitul său mesaj video nocturn.

„Probabil se bazează pe epuizare, să ne epuizeze oamenii, să ne epuizeze apărarea antiaeriană, să ne epuizeze energia”, a spus liderul de la Kiev.

Cu relatări Reuters, France Presse și Associated Press.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG