Linkuri accesibilitate

Furia Moscovei crește după ce atacul de la Makiivka a ucis zeci de soldați ruși


Salvatorii îndepărtează resturile unei clădiri distruse care ar fi un colegiu profesional folosit de soldații ruși pentru cazare temporară. 63 dintre ei au fost uciși într-o lovitură cu rachete ucrainene
Salvatorii îndepărtează resturile unei clădiri distruse care ar fi un colegiu profesional folosit de soldații ruși pentru cazare temporară. 63 dintre ei au fost uciși într-o lovitură cu rachete ucrainene

Rusia este tot mai furioasă după ce zeci de soldați ruși au fost uciși într-unul dintre cele mai mortale atacuri din războiul din Ucraina. Naționaliștii ruși și unii politicieni au cerut pedepsirea comandanților pe care îi acuză că au neglijat pericolele la care sunt expuse trupele.

Într-o declarație aproape fără precedent, Ministerul rus al Apărării a recunoscut că 63 de soldați au fost uciși în ajunul Anului Nou într-o explozie incendiară care a distrus o cazarmă temporară într-un colegiu profesional din Makiivka, oraș-geamăn al capitalei regionale Donețk, ocupată de Rusia, în estul Ucrainei.

Comentatorii militari ruși afirmă că soldații erau încartiruiți lângă un depozit de muniție în clădirea care, afirmă Ministerul rus al Apărării, a fost lovită de patru rachete trase de lansatoare HIMARS de fabricație americană.

Atacul din ajunul Anului Nou asupra Makiivka a avut loc în timp ce Rusia lansa valuri nocturne de atacuri cu drone asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lovit pe 2 ianuarie zone controlate de Ucraina din regiunea Donețk, lovind satul Iakovlivka, orașul Kramatorsk, distrugând un patinoar din orașul Drujkovka.

Comandanților militari „nici că le pasă!”

Statul Major General al armatei ucrainene susține că bilanțul victimelor rusești din Makiivka se ridică la câteva sute de morți, deși oficialii pro-ruși au calificat această afirmație drept o exagerare.

Bloggerii militari ruși susțin că amploarea distrugerilor a fost determinată de faptul că muniția a fost depozitată în aceeași clădire în care se afla și o cazarmă, în ciuda faptului că comandanții știau că zona se află în raza de acțiune a rachetelor ucrainene.

Igor Girkin, fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei și astăzi unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari naționaliști ruși, a afirmat și el că sute de persoane au fost ucise sau rănite. Muniția fusese depozitată la vedere, iar echipamentul militar era necamuflat, susține el.

„Ceea ce s-a întâmplat la Makiivka este îngrozitor”, a scris Arhanghelul Spetznaz Z, un blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe aplicația de mesagerie Telegram. „Cui i-a venit oare ideea să înghesuie atât de mulți militari într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că, dacă se lovește cu artileria, vor fi mulți răniți sau morți?”, a scris el adăugând: comandanților „nici că le pasă!”

Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia, iar președintele Volodimir Zelenski nu a vorbit despre atacul de la Makiivka în discursul său de noapte de luni.

Însă Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat atacul de la Makiivka ca fiind „o lovitură asupra puterii de luptă și echipamentelor militare rusești”. Comunicatul nu menționează victimele, dar a precizat că 10 piese de echipament militar au fost distruse.

„Pierderi prostești”

Furia provocată de acest atac și de amploarea pierderilor i-a cuprins și pe legiuitorii ruși.

Grigori Karasin, membru al Senatului rus și fost ministru adjunct de externe, a cerut nu numai răzbunare împotriva Ucrainei și a susținătorilor săi din NATO, ci și „o analiză internă exigentă”.

Serghei Mironov, parlamentar și fost președinte al Senatului, Camera superioară a Rusiei, a cerut răspundere penală pentru oficialii care au „permis concentrarea personalului militar într-o clădire neprotejată” și pentru „toate autoritățile superioare care nu au asigurat un nivel de securitate adecvat”.

Imagini neverificate postate online cu urmările exploziei de la cazarma rusă din Makiivka au arătat o clădire imensă redusă la moloz fumegând.

Unii morți provin din regiunea Samara din sud-vestul Rusiei, a afirmat guvernatorul acestei regiuni pentru presa rusă, cerându-le rudele îngrijorate să ia legătura cu centrele de recrutare pentru informații suplimentare.

Andrei Medvedev, vicepreședinte al Dumei orașului Moscova și jurnalist pro-Kremlin, a afirmat că autoritățile, fie ele civile sau militare, trebuie să pună preț pe viețile rușilor. „Ori acceptăm că ființa umană are cea mai mare valoare - și atunci trebuie pedepsiți comandanți nu doar pentru pierderile prostești de trupe, ci și pentru trădarea patriei, ori țara aceasta este terminată”, a scris Medvedev pe aplicația de mesagerie Telegram.

Un centru de informații militare susținut de Rusia în regiunea Donețk a declarat că luni au avut loc 69 de atacuri ucrainene în regiune, inclusiv la Makiivka.

„Mizează pe epuizare”

După ce a suferit înfrângeri pe câmpul de luptă în a doua jumătate a anului 2022, Rusia a recurs la atacuri aeriene în masă împotriva orașelor ucrainene.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pe 2 ianuarie că un atac rusesc asupra capitalei ucrainene în cursul nopții a implicat zeci de drone care au explodat „îndreptându-se spre Kiev” și au avariat infrastructura energetică, provocând „întreruperi de urgență ale energiei electrice” și compromiterea încălzirii în unele zone.

Atacurile sunt o continuare a unei serii de atacuri majore cu drone și rachete rusești asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, care s-au intensificat în ajunul Anului Nou și au provocat zeci de victime în invazia care durează de 10 luni.

Ucraina a declarat luni că a doborât toate cele 39 de drone pe care Rusia le-a lansat în a treia noapte de atacuri aeriene asupra unor obiective civile din Kiev și alte orașe.

Administrația militară a orașului Kiev spune că cel puțin 20 de rachete sau drone au fost doborâte acolo în timpul nopții de 1 și 2 ianuarie. În noaptea de 1 și 2 ianuarie au avut loc și alte bombardamente în alte zone cu populație civilă, inclusiv în orașul Herson din sud-estul țării, unde oficialii ucraineni au afirmat că forțele rusești ar fi vizat un spital de copii. RFE/RL nu poate confirma în mod independent afirmațiile de pe câmpul de luptă.

Oficialii ucraineni spun că eficiența apărării antiaeriene dovedește că tactica Rusiei din ultimele luni de a face să plouă cu rachete și drone pentru a pune la pământ infrastructura energetică a Ucrainei eșuează tot mai mult, pe măsură ce Kievul își consolidează sistemele defensive antiaeriene. Rusia a negat în permanență că a vizat civili în ceea ce numește „operațiunea militară specială” împotriva vecinului său, lansată pe 24 februarie.

După ce zeci de rachete pe 31 decembrie, Rusia a lansat peste 80 de drone Shahed de fabricație iraniană pe 1 și 2 ianuarie, toate fiind doborâte, a declarat Zelenski, adăugând că Rusia plănuia o campanie prelungită de astfel de atacuri pentru a „epuiza” Ucraina.

„Probabil că mizează pe epuizare. Epuizarea oamenilor noștri, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Ucraina, a spus el, trebuie să „acționeze și să facă totul pentru ca teroriștii să eșueze în scopul lor, așa cum au eșuat toate celelalte”.

XS
SM
MD
LG