Linkuri accesibilitate

Rusia a continuat să bombardeze Ucraina în a doua zi a anului 2023


Kiev, 31 decembrie 2022.
Kiev, 31 decembrie 2022.

Armata rusă a atacat luni cu drone infrastructura vitală din capitala ucraineană din zonele învecinate, avariind instalații energetice și cauzând mai multe întreruperi de curent electric, au anunțat autoritățile ucrainene, după ce Rusia a continuat să bombardeze Ucraina în a doua zi a anului 2023, relatează agenția Reuters.

„Nici dronele, nici rachetele, și nimic altceva nu îi vor ajuta”

Forțele ucrainene au doborât 45 de drone Shahed de fabricație iraniană lansate de Rusia în prima noapte a anului, a spus duminică președintele Volodimir Zelenski, lăudându-i pe ucraineni pentru că și-au arătat recunoștință unii altora și militarilor de pe front.

„Nici dronele, nici rachetele, și nimic altceva nu îi vor ajuta”, a spus Zelenski despre ruși. „Pentru că noi suntem uniți, iar ei sunt uniți doar de frică."

„În aceste zile s-a văzut clar cât de mult ne-am îndepărtat, mental, uman, de ceea ce 'fierbe' în Rusia. Sentimentul nostru de unitate, de autenticitate și de viață - toate acestea contrastează dramatic cu frica care domnește în Rusia. Ei se tem și se simte asta. Și au dreptate să se teamă. Pentru că pierd”, a spus Volodimir Zelenski.

Într-un discurs sever de Anul Nou, președintele rus Vladimir Putin a dat de înțeles că nu are de gând să pună capăt războiului pe care l-a declanșat în țara vecină.

Până la ora 3 dimineața, ora locală, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 20 de obiective aeriene deasupra Kievului, a declarat administrația militară din capitală.

„E mult zgomotos în regiune și în capitală: atacuri nocturne cu drone”, a spus guvernatorul Kievului Oleksii Kuleba. „Rușii au lansat mai multe valuri de drone Shahed contra infrastructurii vitale. Apărarea aeriană lucrează, a spus Kuleba într-unmesaj postat pe Telegram.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că atacurile au au întrerupt în parte aprovizonarea cu energie și căldură. Ceva mai devreme, Kuleba a spus că o persoană a fost rănită de resturi de la o dronă distrusă care a căzut pe o stradă și a avariat o clădire dintr-un cartier din nord-estul capitalei.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informațiile de pe teren.

Comandamentul militar regional din estul Ucrainei a anunțat că sistemele de apărare aeriană au distrus nouă din dronele de fabricație iraniană în regiunile Dnipropetrovsk și Zaporojie î primele ore ale zilei de luni.

Revelionul în tranșee

Ambasadoarea Statelor Unite la Kiev Bridget Brink a spus într-un mesaj publicat pe Twitter că „Rusia a atacat cu sânge rece și în mod laș Ucraina în primele ore ale Anului Nou. Dar Putin încă nu pare să înțeleagă că ucrainenii au o tărie de fier”.

Militarii ucraineni au întâmpinat Anul Nou pe linia frontul din din regiunea estică a Ucrainei Doneţk. Unul dintre soldați, Pavlo Prîjehodski, de 27 de ani, a cântat la ghitară un cântecpe care l-a compus după ce 12 dintre camarazii săi au fost uciși într-o singură noapte.

„Este trist că în loc ca să se întâlnească cu prietenii, să sărbătorească și să-și facă cadouri unul altuia, oamenii au fost forțați să-și găsească un adăpost, iar unii din ei au fost uciși”, a spus el pentru Reuters. „E o tragedie uriașă care nu va putea fi iertată niciodată. De aceeam Anul Nou este trist”.

Într-o tranșee din apropiere, militarul Oleg Zahrodski, de 49 de ani, spune că s-a oferit voluntar după ce fiul său a fost chemat ca rezervist. Acum, fiul său se află în spital, e între viață și moarte după o leziune cerebrală, în timp ce tatăl său e pe front. „E foarte greu acum”, spune Zahrodski, abia reținându-și lacrimile.

„An Nou Fericit”

Șeful poliției din Kiev Andrii Nebîtov a postat pe Telegram, o fotografie care arată ceea ce a fost descris drept o bucată dintr-o dronă rusească lansată contracapitalei, cu o inscripție de mână în limba rusă care spune „La mulți ani”.

„Această bucată nu e pe front, unde au loc bătălii aprige, ci de de aici, de pe un teren de sport, unde se joacă copiii”, spune Nebîtov.

Armata rusă a făcut una cu pământul multe orașe ucrainene și a ucis mii de civili, după ce Putin a ordonat invazia în februarie, spunând că Ucraina e un stat artificial a cărui orientare pro-occidentală amenința securitatea Rusiei.

Cum i-a ajutat umorul pe ucraineni să treacă peste un an de război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00

Rusia, care neagă că atacurile sale au vizat obiective civile, a pretins de atunci că a anexat aproximativ o cincime din Ucraina.

Ucraina a ripostat cu sprijin militar occidental, alungând forțele ruse de pe mai mult de jumătate din teritoriul pe care-l ocupaseră în primele zile ale invazie. În ultimele săptămâni, liniile frontului au fost în mare măsură statice, mii de soldați murind în lupte intense.

Moscova pretinde că atacurile sale aeriene au ca scop reducerea capacității de luptă a Ucrainei; Kievul spune că nu au un scop militar și sunt destinate să facă rău civililor, ceea ce e o crimă de război.

„Principalul lucru este soarta Rusiei”, a spus Putin în discursul său de Anul Nou pronunțat nu la Kremlin, ci al comandamentul Districtului militar Sud al armatei ruse. „Apărarea patriei este datoria noastră sfântă pe care o avem față de strămoșii și descendenții noștri. Dreptatea morală și istorică e de partea noastră”.

„Nimeni din lume nu vă va ierta pentru asta. Ucraina nu vă va ierta”

Duminică, Kremlinul a afirmat duminică că atacurile armatei ruse de Anul Nou în Ucraina au vizat producția de drone a țării, și că prin aceste lovituri a reușit să împiedice noi „atacuri teroriste” ale Kievului împotriva Rusiei, relatează France Prese.

Ministerul rus al Apărării a spus că atacul a lovit „instalații ale complexului militar-industrial din Ucraina”, implicat în producția de drone, și că „instalațiile de depozitare și locurile de lansare” a dronelor au fost de asemenea distruse.

„Obiectivul atacului a fost atins, iar planurile regimului de la Kiev de a lansa noi atacuri teroriste contra Rusiei în viitorul apropiat au fost zădărnicite”, se mai spune în comunicatul de duminică al ministerulu i rus al Apărării.

Autoritățile ucrainene spun că atacurile rusești de Anul Nou au ucis trei persoane și au rănit altele 50.

Ucraina nu va ierta niciodată Moscova după ultimele atacuri cu rachete și drone, a spus în noaptea de Anul Nou președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acuzîndu-l direct pe președintele rus Vladimir Putin ca fiind cauza conflictului.

„Au fost mai multe valuri de atacuri cu rachete în noaptea de Revelion. Rachete care care au țintit oameni… Nimeni din lume nu vă va ierta pentru asta. Ucraina nu vă va ierta”, a spus el.

„Tot acest război pe care îl duci tu, Rusia, nu este războiul cu NATO, așa cum mint propagandiștii tăi, nu e ceva istoric, e pentru ca o singur om să rămână la putere până la sfârșitul vieții sale. Și ce-o să se întâmple cu voi toți, cetățeni ai Rusiei, nu îl privește. Se ascunde în spatele vostru și vă arde țara și viitorul”, a spus Volodimir Zelenski în ultima noapte a lui 2022.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG