Linkuri accesibilitate

Rolul Statelor Unite în „pauzele umanitare” din Gaza


Președintele SUA Joe Biden urcă la bordul Air Force One la baza Andrews din Maryland, în drum spre Israel. Una din misiunile lui principale a fost de a convinge Israelul să cruțe civilii din Gaza în operațiunile militare de ripostă la atacul Hamas. (octombrie, 2023. Foto: AFP)
Președintele SUA Joe Biden urcă la bordul Air Force One la baza Andrews din Maryland, în drum spre Israel. Una din misiunile lui principale a fost de a convinge Israelul să cruțe civilii din Gaza în operațiunile militare de ripostă la atacul Hamas. (octombrie, 2023. Foto: AFP)

Din ultima ediție pe octombrie: cum influențează conflictul din Orientul Mijlociu relațiile dintre SUA și China, cum s-a sfârșit telenovela alegerii unui nou speaker în Camera Reprezentanților și despărțirea de îndrăgitul actor Mathew Perry, cunoscut mai ales din serialul Friends.

După săptămâni de ezitare, administrația Biden susține acum pauze umanitare în raidurile israeliene din Gaza și presează Israelul să le accepte.

Săptămâna Americană

Este un nou produs al Europei Libere. În fiecare luni, corespondentul nostru la Washington trece în revistă, scurt și la obiect, ce a fost cu adevărat important în ultima săptămână americană. Politică, economie, cultură și sport, direct de la sursă.

Această schimbare de politică vine în contextul unei situații umanitare din ce în ce mai grave în Gaza, Administrația a făcut această schimbare publică după discuții intense, în condițiile în care ONU a aprobat o rezoluție, cerând un armistițiu complet, rezoluție la care Statele Unite s-au opus.

Washingtonul continuă să sprijine ceea ce consideră dreptul Israelului de a se apăra, după atentatele teroriste comise de Hamas. În Statele Unite, există opiniile împărțite în ceea ce privește această schimbare de atitudine. Unii susțin că este o mișcare necesară pentru a proteja viețile civililor și a aduce ajutorul necesar în Gaza, având în vedere situația disperată în care se află oamenii. În același timp, critici argumentează că această schimbare de poziție ar putea slăbi relațiile Statelor Unite cu aliatul Israel. Astfel, pe fondul acestei decizii, unii politicieni și experți consideră că noua poziție ar putea reprezenta o abordare mai echilibrată în conflictul din Orientul Mijlociu, oferind Statelor Unite mai multă marjă de mediere.

Mai mult, aici.

Dinamică nouă în relațiile cu China

Ministrul de Externe chinez Wang Yi a avut întâlniri la Washington, inclusiv cu președintele Biden și oficialități americane de rang înalt, între care secretarul de stat Antony Blinken. Principalele subiecte discutate au inclus problemele militare, drepturile omului și conflictul Israel-Hamas.

Cea mai semnificativă consecință a fost angajamentul reciproc de a lucra pentru un summit așteptat cu interes, între președinții Biden și Xi Jinping în cadrul reuniunii APEC de la San Francisco. Contactele reflectă dorința de reducere a tensiunilor și de îmbunătățire a relațiilor belaterale. Conflictul Israel-Hamas a adăugat o dinamică nouă relației tensionate dintre Statele Unite și China. Washingtonul a cerut Beijingului să utilizeze influența sa pentru a împiedica escaladarea conflictului. Cu toate acestea, este încă neclar dacă China va susține aceste eforturi.

Mai multe, aici.

And the winner is....

După săptămâni de criză în rândurile majorității republicane, deputatul de Louisiana, Mike Johnson a fost ales președinte al Camerei Reprezentanților. Cu o majoritate fragilă și o presiune crescândă pentru a acționa cu privire la provocările urgente cu care e confruntată țara, Johnson nu va avea o misiune ușoară. El trebuie să gestioneze finanțarea guvernului pentru a evita o închidere și să răspundă nevoilor de ajutor în Israel și Ucraina.

Cu experiență limitată în negocieri politice, Johnson trebuie să învețe rapid și să găsească soluții pentru a menține unitatea în cadrul partidului Republican, într-un context în care trumpismul și influența fostului președinte Donald Trump, cu care este aliat, sunt în creștere. Alegerea lui Johnson va influența nu doar direcția partidului Republican, ci și modul în care Statele Unite gestionează problemele interne și relațiile internaționale în viitorul apropiat.

Mai multe, aici.

Semnale ratate, în Maine

Un șerif din Maine a dezvăluit că a trimis o alertă către toate agențiile de aplicare a legii din stat în urmă cu o lună, avertizând despre amenințările făcute de un rezervist al Armatei. În ciuda avertismentului, rezervistul Robert Card II, în vârstă de 40 de ani, a ajuns să comită cel mai grav masacru din acest an din Statele Unite.

Despre Card se știa că avea tulburări psihice, dar cu toate astea a cumpărat mai multe arme, în mod legal, înaintea atacului. Acest incident extrem de tragic ridică întrebări serioase cu privire la controlul armelor în America, autoritățile se confruntă cu dificultăți în prevenirea posesiei de arme de către persoane cu probleme mintale. Atacul a avut loc într-o popicărie și un bar din Lewiston, Maine, 18 persoane au fost ucise și 13 rănite. Chiar dacă atacatorul a fost găsit mort, aparent sinucigându-se în cele din urmă, întregul eveniment a lăsat o amprentă puternică asupra comunității.

Mai multe, aici.

Un prieten pleacă

Matthew Perry, celebrul actor cunoscut pentru rolul său din serialul Friends (Prieteni), a murit la vârsta de 54 de ani în ceea ce pare să fie fost un accident, el înecându-se la locuința sa din Los Angeles.

Matthew Perry
Matthew Perry

Poliția nu suspectează un delict sau crimă. Perry, cunoscut pentru lupta sa publică cu dependența de alcool și substanțe care creează dependență, a fost nominalizat pentru premiile Emmy pentru interpretarea sa în Friends, un serial faimos în toată lumea. Despre viața sa tumultuoasă și lupta cu dependența a scris în memoriile sale recent publicate. Moartea sa aduce în prim-plan problemele legate de sănătatea mintală și dependență. În cartea publicată în noiembrie 2022, Matthew Perry a vorbit deschis despre lupta lui cu dependența de droguri și momentele dificile din viața sa. Cu sinceritate, el a împărtășit toate aceste detalii în cartea sa, scoțând în evidență necesitatea de a sprijini persoanele care se confruntă cu astfel de probleme.

Mai multe, aici.
XS
SM
MD
LG