Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate.Info”


Invitata serii este jurnalista Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00
Link direct


„O femeie de 61 de ani a beneficiat de o înlocuire de umăr, o intervenţie realizată pentru prima dată în Moldova. Mai exact, medicii au aplicat o endoproteză unei paciente care a suferit fracturi severe în timpul unui accident rutier. Intervenția a avut loc săptămâna trecută la Institutul de Medicină Urgentă. Acum, pacienta se află într-o stare bună, își mișcă degetele și urmează să treacă un program de recuperare. Operația a fost realizată de o echipă de medici, condusă de traumatologul Alina Glavan, care în primăvara acestui an a beneficiat de o instruire chirurgicală specială în Franța.

Responsabilii n-au putut să ne spună cât costă o astfel de intervenție, însă știu cu exactitate că CNAM va acoperi cheltuielile

Pe 1 octombrie, clădirile din numeroase țări ale lumii au fost luminate în roz și s-au organizat campanii de informare referitor la cancerul la sân, luna octombrie fiind luna internațională de luptă cu această maladie. Autoritățile de la Chișinău n-au marcat în niciun fel evenimentul, deși Moldova înregistrează succese modeste referitor la lupta cu cancerul, unde acesta continuă să fie diagnosticat în jumătate dintre cazuri în stadiile III și IV, atunci când rămân prea puține șanse pentru vindecare. Conform datelor Institutului Oncologic, 46,3 la sută din toate cazurile noi înregistrate de anul trecut constituiau cancere avansate – în stadiile III și IV și numai 16 la sută erau depistate în stadiul I, iar 20,9 – în stadiul II.

Deși în fiecare an se acumulează tot mai mulți bani publici în sănătate (peste 6 miliarde de lei în 2017), calitatea serviciilor medicale prestate nu devine mai bună, iar oamenii nu știu pentru ce au fost cheltuiți banii lor. Din contra, domeniul stagnează, iar încrederea populației în acest sistem, conform sondajelor, e în cădere liberă. Cu toate că există o listă impresionantă de servicii medicale de care pot beneficia persoanele asigurate, 70 la sută dintre moldoveni cred că poliţa de asigurare medicală nu-şi merită banii.

Centrul pentru Politici și analize în sănătate îndeamnă societatea civilă să semneze petiția privind desecretizarea rapoartelor financiare ale CNAM și ale prestatorilor de servicii medicale privind cheltuirea banilor acumulați din contribuțiile cetățenilor pentru polița medicală, petiție pe care o puteți găsi pe petitieonline.com.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG