Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00
Link direct

Astăzi pe platforma e-sănătate puteți citi despre sistemul de finanțare din spitalele din Moldova unde se mai plătesc bani publici pentru paturile din spital și nu pentru pacient în cazul bolnavilor de tuberculoză. Și asta pentru că acest sistem se bazează în continuare pe prezența fizică a pacientului pe acel pat de spital– unde dacă este pacientul, este și banul, dacă patul e gol și bugetul tot e gol. Logic este ca un spital să se bucure de finanțare trebuie să „pună pe pat” cât mai mulți pacienți. Riscul acestei abordări însă e imens – pacienții riscă să iasă din spital și cu o formă rezistentă de tuberculoză. Rata scăzută a succesului la tratament, mortalitatea ridicată, ratele în creștere de tuberculoză multidrog-rezistentă însă n-au fost argumente suficiente pentru autorități ca să schimbe ceva. În Moldova există în total 940 de paturi destinate tratamentului bolnavilor de tuberculoză, fără datele din regiunea transnistreană.

Tot pe e-sănătate.md citiți despre abaterile de milioane din cele mai mari instituții medicale, adică cele de nivel terțiar, cu privire la utilizarea banilor contractați de Compania Națională de Asigurări în Medicină în alte scopuri, și nu pentru serviciile prevăzute în Programul Unic. Conform datelor CNAM, peste 10 de milioane de lei este suma banilor utilizați neconform, plus amenzile aplicate. Cifra este în creștere în comparație cu ultimul an de raportare. Totodată, CNAM nu a validat servicii acordate neconform în valoare de 8 milioane de lei, în acest caz cifra fiind în scădere.

CNAM anunță că a realizat anul trecut peste 400 de controale planificate și neanunțate în 225 de instituții medicale. Cele mai multe nereguli au fost depistate în spitale. Mai exact, este vorba de cazuri în care pacienții asigurați au plătit parțial sau chiar integral pentru medicamente sau servicii medicale, cazuri când spitalele au admis internări neargumentate, sau au realizat codificarea incorectă a diagnosticelor.

Platforma e-sănătate.md vă dă detalii despre conferința regională „Reducerea Riscurilor în condiții noi”, care a avut loc în Lituania, în perioada 4-6 aprilie. Unde mai mulți specialiști în politici de sănătate, au vorbit despre programele de reducere a riscurilor pentru prevenirea HIV, implementate în țările din Europa de Est și Asia Centrală timp de două decenii, care au constituit până acum un colac de salvare pentru statele ce nu erau gata să-și asume propria responsabilitate financiară pentru a le implementa. Printre ele se numără și Republica Moldova, dependentă și ea de resursele din afară în proporție de 90 la sută. Începând cu anii următori însă aceste programe riscă să-și piardă utilitatea. Mai exact, ar putea să se declanșeze epidemii de infecții, iar cazurile de supradoză printre consumatorii de droguri să crească, dacă autoritățile nu vor interveni ca să finanțeze programele de prevenire din bugetul de stat.

Tot pe platforma e-sănătate aflați care este Clasamentul Spitalelor efectuat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), conform căruia

Spitalul Raional Ungheni este cel mai bun spital raional din Moldova. Acesta este urmat de spitalele de la Cantemir și Cahul. Spitalele au fost evaluate în baza a 21 de indicatori, printre care: condițiile instituțiilor medicale, dotarea tehnică a acestora, precum și productivitatea lor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG