Linkuri accesibilitate

Alegătorii din Republica Moldova sunt dezorientați (Corneliu Ciurea/IPN)


Antiromânismul în Republica Moldova are un sinonim – antiunionismul (Alexandru Vakulovski/Deschide.md).

Miza pe alegerile din municipiul Chișinău este mare pentru că în capitală este o pătrime din tot electoratul din Moldova, de această opinie este directorului IDIS Viitorul, Igor Munteanu, transmite IPN. Felul în care se vor mobiliza forțele politice, va crea o mișcare de integrare a acestui electorat în alegerile parlamentare din anul curent, mai spune expertul: „…economia este concentrată aici, migrația internă vine spre oraș, sunt cele mai importante instituții culturale, educația. Toate acestea vot stimula partidele politice să se poziționeze strategic pentru miza alegerilor parlamentare”, a conchis Igor Munteanu.

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00
Link direct

Într-o analiză pentru portalul de expresie rusă AVA.md, Vitalie Andrievski scrie că Irinei Vlah, care se pregătește de alegerile bașcanului Găgăuziei, nu-i convine ideea de unitate a găgăuzilor. Dacă nu există un conflict intern între găgăuzi, bazat pe principii etnice, atunci cetățenii ar începe să se intereseze de alte subiecte în ajunul electoralei, afirmă autorul. „Este ghidată de principiul bolșevic: este cu mine, este împotriva mea. Caută dușmani interni, iar dacă nu-i va găsi, îi va inventa. E o mișcare clasică”, opinează Andrievski.

Alegătorii din Republica Moldova sunt dezorientați și au nevoie de un dialog în care să nu fie ascultători pasivi, ci să participe în mod plenar la această discuție și să-l simtă pe politician dacă este sau nu cinstit, afirmă analistul politic Corneliu Ciurea ca urmare a rezultatelor sondajului IMAS, citat de IPN. Referitor la datele privind vectorul geopolitic, Corneliu Ciurea susține că promovarea Uniunii Economice Euroasiatice nu se face atât de intens cum pare: „Nici măcar socialiștii nu prea vorbesc despre aceasta.”

La alegerile parlamentare eu sunt obligat să particip, a declarat ex-primarul municipiului Chișinău, Serafim Urechean, într-un interviu pentru portalul Tribuna.md. în același timp, Urechean spune că alegerile în Chișinău aș spune că sunt compromise din start. „Nu se caută un manager al capitalei, nu se caută un om dotat și pregătit în domeniu, nu se caută un om care cunoaște problema municipiului, dar iarăși s-a început această politizare exagerată a alegerilor din Chișinău și Bălți”. În opinia fostului primar al capitalei, din nou are loc polarizarea est-vest, ceea ce este destul de dăunător pentru Chișinău.

Tot IPN îl citează pe editorialistul Nicolae Negru care consideră că decizia de a nu organiza alegeri locale în municipiile Chișinău și Bălți ar fi o decizie sinucigașă pentru Partidul Democrat. Potrivit lui, acum liderii pro-europeni ar trebui să înțeleagă și să răspundă așteptărilor cetățenilor din Chișinău. „Ei trebuie să țină cont ce trebuie să facă acest primar, dacă îl vor lua pe primul întâlnit în cale nu cred că o să aibă succes nici partidele pro-europene.”

Antiromânismul în Republica Moldova are un sinonim – antiunionism, afirmă Alexandru Vakulovski într-un editorial pentru portalul Deschide.md. autorul afirmă că nu trebuie să mai vorbești de rău românii, acum e mult mai simplu: îi înjuri şi-i ameninţi pe unionişti şi pentru toată lumea e clar că ai „boală pe români”. „Se pare că brigăzile de tractoare au dispărut din Moldova, nu însă şi brigadierii şi tractoriştii de pe vremuri.”

Moscova vrea Moldova înapoi, scrie jurnalistul Victor Nichituș într-o postare pe blogul său. Simpatizanții Federației Ruse care ocupă posturi cheie în statul moldovean vor încerca/încearcă să submineze deciziile politice care vor apropia Moldova de Uniunea Europeană, scrie autorul. „Există forțe externe care sunt interesate ca autoritățile de la Chișinău să nu reușească în administrarea statului moldovean.”

XS
SM
MD
LG