Linkuri accesibilitate

Funcții ministeriale vacante și calcule politice (V.Călugăreanu / DW)


Cum a ajuns Republica Moldova un stat capturat (D.Cenușa / IPN)

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie pentru DW despre noi numiri la Guvern. Este vorba de patru ministere, care au rămas fără șefi, printre care cel al Apărării, Agriculturii, Tehnologiei Informației și Transporturilor. Autorul, făcând referire la analiștii de la Chișinău, nu exclude că noii miniștri vor fi identificați în urma unui târg dintre liderul PD, Vlad Plahotniuc și președintele Igor Dodon. În acest context, observă Vitalie Călugăreanu, este puțin probabil că Partidul Liberal va accepta să mai facă parte din „majoritatea parlamentară”. Asta nu va fi însă ultima lovitură pentru PL. Vitalie Călugăreanu mai sugerează că apariția noului partid al fostului ministru Anatol Șalaru ar putea prelua electoratul PL-ului.

Analistul politic Dionis Cenușa scrie într-un comentariu publicat pe site-ul Agenției de presă IPN cum a ajuns Republica Moldova un stat capturat. Potrivit lui, fenomenul „statului capturat” reprezintă o consecință a tranziției nereușite spre un stat democratic cu adevărat funcțional. Cu alte cuvinte, Dions Cenușa scrie că statul capturat reprezintă o formă avansată de corupție, unde grupurile oligarhice se înrudesc și ulterior controlează politicul, iar această caracteristică, potrivit lui, a fost valabilă pentru Republica Moldova atât în perioada guvernării comuniste, cât și în perioada de după 2009. Totuși, observă autorul, statul capturat în perioada guvernării, practic solitare, a PDM-ului și respectiv a lui Vladimir Plahtoniuc, se deosebește de tot ceea ce a fost anterior. Vladimir Plahotniuc a ajuns în politică din mediul de afaceri, iar pe de altă parte „prin concentrarea masivă a puterii politice în stat de către un singur actor, fenomenul „statului capturat” în Republica Moldova a atins cote înalte, periclitând dezvoltarea democrației”. În concluzie, Dionis Cenușa sugerează că „problema nu trebuie tratată strict prin prisma aflării PDM-ului și a lui Vladimir Plahotniuc la guvernare, aceștia reprezintă simptome, iar dacă nu sunt înlăturate sursele acestor probleme, atunci există riscul unei istorii repetitive, Vladimir Plahotniuc fiind înlocuit de altcineva, care are intenții similare”, încheie Dionis Cenușa.

Proiectele de interconectare energetică între România și Republica Moldova ar putea fi grăbite, dacă Chișinăul ar atrage și finanțare din partea Uniunii Europene, a declarat comentatorul Vlad Țurcanu pentru Radio Chișinău. În contextul în care autoritățile române au anunțat recent că vor aloca 1,8 milioane de euro pentru rețelele de transport a energiei electrice, Vlad Țurcanu spune „Chișinăul ar putea aplica pentru niște granturi din partea Uniunii Europene, cel puțin, în cadrul proiectelor transfrontaliere”, și asta pentru că interconexiunea rețelelor de transport energie electrică, potrivit sursei citate, întârzie deja cu câteva luni.

Dumitru Spătaru scrie într-un editorial publicat pe tribuna.md cum poate fi dizolvat legal Parlamentul. Potrivit lui, „deputații celor patru partide nemulțumite de situația care este la zi în Parlament (PSRM, PCRM, PLDM și PL) trebuie să-și depună mandatele”. Astfel, parlamentul ar deveni nefuncțional și ar urma să fie organizate alegeri parlamentare anticipate. Și chiar dacă aceste exercițiu nu va fi acceptat de unele partide, mai scrie Dumitru Spătaru, asta va scoate la iveală multe lucruri importante, care vor ajuta oamenii să se orienteze corect din punct de vedere politic în timpul apropiat.

În altă ordine de idei, tribuna.md mai titrează că o fracțiune din Parlament ar putea dispărea. Este vorba de fracțiunea PLDM, care din cei 23 de deputați a rămas cu cinci, adică numărul minim care-i permite să se considere fracţiune. „În scurt timp, în Parlament ar urma să vină şi deputatul Nicolae Olaru, care a candidat la precedentele alegeri parlamentare pe lista PLDM. Dacă acesta va alege să fie membru al fracţiunii PLDM, şansele de supravieţuire ale acesteia vor creşte, dar, dacă va urma exemplul altor colegi de-ai săi, care în ultimul timp au abandonat fracţiunea PLDM imediat ce le-a fost validat mandatul, atunci riscul dispariţiei acestei fracţiuni va fi unul real”, scriu autorii portalului tribuna.md.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG