Linkuri accesibilitate

„Preşedintele republicii este confruntat cu o încercuire aproape completă” (Ioan Stanomir/ Contributors.ro)


Revista presei de la Bucureşti.

Ediția de week end a ziarului Adevărul publică un articol de Iurii Botnarenco despre turul al doilea al alegerilor locale pentru primăria Chișinăului. Cititorul român află că în sprijinul lui Andrei Năstase, candidat din partea „Platformei Demnitate și Adevăr”, s-au anunțat și formațiuni cu care PPDA se afla în „conflict” sau care chiar se află la guvernare. E ceea ce îi reproșează public contracandidatul său Ion Ceban. Ceban, scrie Botnarenco, „a mai dat de înțeles (...) că oamenii care anterior au comis diferite ilegalități s-ar aduna acum în jurul lui Andrei Năstase”. (Ar fi vorba de Iurie Leancă, Dorin Chirtoacă și Anatol Șalaru - n.a.) Jurnalistul prezintă pe scurt programul lui Andrei Năstase – axat pe anticorupție. Ca să convingă și alegători unioniști, politicianul a făcut mai multe vizite în orașe românești, vizite mijlocite de Partidul Național Liberal. În sprijinul lui Ion Ceban vin doar socialiștii, dar și președintele Igor Dodon. Partidul Comuniștilor a decis să boicoteze campania electorală, la fel și partidul condus de Renato Usatîi. Iurii Botnarenco se întreabă de unde ar putea primi voturi suplimentare Ceban în turul al doilea.

Revista on-line NewsInt publică o însemnare despre proiectul ucrainean de a construi hidrocentrale pe Nistru. Subiectul a venit odată cu o declarație făcută la TVR Moldova de ministrul de resort din Republica Moldova, care a fost de părere că o asemenea investiție ar antrena pericole pentru ecosistemul de pe Nistru. Știrea NewsInt include și opiniile unor experți. „Valentin Bălan, expert în comunicare și relații publice, observă că, după anul 2015, ucrainenii percep diferit situația din Transnistria pentru că se ciocnesc cu aceeași problemă în estul Ucrainei. Ucrainenii au înțeles că diferendul din Transnistria este unul indus Republicii Moldova”. Din păcate, autoritățile moldovene nu vorbesc pe o singură voce, „fiecare încearcă să-și construiască o anumită imagine pe seama problemei transnistrene, deși și stânga politică, și dreapta pomenesc în programele lor electorale rezolvarea problemei transnistrene”. Potrivit unui alt expert, și procesul de demarcare a frontierei dintre Ucraina și Republica Moldova a stagnat, din motive de subfinanțare.

Despre decizia Curții Constituționale a României în cazul procurorului-șef anticorupție Laura Codruța Kovesi, Miron Damian demontează pe contributors.ro convingerea ministrului român de justiție că preșeedintele Klaus Iohannis e obligat să pună în aplicare verdictul Curții și trebuie deci să o revoce pe Kovesi. Damian arată că precedentul ignorării unor decizii ale CCR există, și încă de multă vreme. Iar insituția care deja a încălcat, în mod repetat, principiul că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii este chiar Curtea. În articol se face o listă selectivă a situațiilor când același complet de judecători a dat verdicte diferite pe aceeași speță. De ce a procedat așa echipa de judecători constituționali condusă de Valer Dorneanu a spus-o franc un fruntaș social-democrat, Codrin Ștefănescu, citat în articol: „facem asta pentru că putem”. Există însă și un revers al medaliei: ce a decis acum două zile CCR va putea fi modificat de aceeași CCR într-o altă componență, adică după încheierea mandatului câtorva judecători.

În comentariul publicat pe contributors.ro, Ioan Stanomir îl critică pe președintele Klaus Iohannis pentru „renunţarea, deliberată, la activism (care) a însemnat instalarea în pasivitate”. „Coabitarea îşi are regulile sale, pe care un şef de stat este obligat să nu le ignore. Iar una dintre aceste reguli îi impune datoria de evita, cu orice preţ, izolarea. În aceste momente, preşedintele republicii este confruntat cu o încercuire aproape completă”.

Președintele ar trebui să convoace cât mai repede un referendum în care să cheme poporul să arbitreze în această chestiune care vizează direct tipul de statalitate din România, arată Ștefan Vlaston în Adevărul (bloguri). Andreea Pora (revista 22) e ceva mai prudentă. Șeful statului trebuie să convoace experți constituționali români și străini și să găsească împreună o soluție legală. „Nerespectarea deliberată a unei decizii a Curții Constituționale e un gest grav într-un stat de drept”. Probabil că PSD n-ar rata ocazia de a declanșa suspendarea din funcție, dar e previzibil că alegătorii nu vor merge pe mâna lui liviu Dragnea.

XS
SM
MD
LG