Linkuri accesibilitate

Reformă și în învățământul tehnic: mai multe colegii și școli profesionale vor fuziona


Elevi ai școlii profesionale din Corbu, raionul Dondușeni, în timpul examenului la meseriile electromontor și lăcătuș-electrician.
Elevi ai școlii profesionale din Corbu, raionul Dondușeni, în timpul examenului la meseriile electromontor și lăcătuș-electrician.

Ministerul Educației propune ca 15 instituții de învățământ profesional tehnic să fie reorganizate prin fuzionare, motivând că numărul de elevi scade de la an la an, iar banii din bugetul de stat pentru întreținerea lor nu sunt folosiți eficient.  

Un proiect de hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Educației și propus spre consultări publice, prevede că vor fi reorganizate următoarele instituții:

  • Centrul de excelenţă în servicii şi prelucrarea alimentelor din Bălți va absorbi școala profesională din Alexăndreni, Sângerei;
  • Colegiul pedagogic „Ion Creangă” din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, Briceni;
  • Şcoala profesională din Cupcini, Edineț, va absorbi școala profesională din Corbu, Dondușeni;
  • Şcoala profesională din Râşcani va absorbi școala profesională din Glodeni;
  • Şcoala profesională din Orhei va absorbi școala profesională din Rezina și școala profesională din Teleneşti;
  • Centrul de excelenţă în industria uşoară din Chișinău va absorbi Colegiul tehnologic din Chişinău;
  • Şcoala profesională din Ceadîr-Lunga, Găgăuzia, va absorbi școala profesională din Vulcăneşti, Găgăuzia.

În decurs de două luni după ce decizia va intra în vigoare, Ministerul Educației urmează să creeze comisii care se vor ocupa de reorganizare și de transmiterea bunurilor.

Angajații școlilor închise urmează să fie transferați în cele care le vor absorbi, iar în cazul în care acest lucru nu va fi posibil, vor fi disponibilizați.

În nota informativă a proiectului, ministerul argumentează că, în ultimele decenii, numărul de elevi este în scădere și se atestă un nivel ridicat de abandon școlar, în special, în rândul copiilor din familii social-vulnerabile. În același timp, un număr mare de școli profesionale mici sunt finanțate de stat și, prin urmare, banii publici sunt utilizați ineficient.

Monument istoric, în paragină. Soarta școlii de meserii din Corbu, rămasă fără elevi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00

Potrivit autorităților, pentru o bună funcționare, o școală profesională trebuie să aibă cel puțin 350 de elevi, iar un colegiu – 700, însă, din cele 77 de instituții de învățământ profesional tehnic subordonate Ministerului Educației, doar 26 au suficienți elevi.

„Atelierele, laboratoarele pentru ore practice sunt costisitoare și nu funcționează la capacitate deplină. O școală profesională cheltuiește aceeași bani pentru întreținerea unui metru pătrat de sală de clasă sau de laborator pentru a instrui cinci sau 10 elevi, ca și pentru 25”, explică ministerul.

În anul de studii 2023-2024, în R. Moldova au activat 88 de instituții de învățământ profesional tehnic: 13 centre de excelență, 37 de colegii și 38 de școli profesionale. Acestea au avut un număr total de 46.000 de elevi, dintre care 27.000 cu finanțare de la buget, și 3.600 de cadre didactice.

În ultimii 2 ani, mai multe universități de stat din R. Moldova au fuzionat, la fel, pentru optimizarea cheltuielilor, în condițiile în care numărul studenților s-a redus drastic, din cauza migrației.

În acest an, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) va trece la Universitatea de Stat din Moldova (USM).

  • 16x9 Image

    Eugenia Crețu

    Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Sibiu (România) și lucrez în presa din R. Moldova din anul 2007. Am început ca reporteră la o agenție de presă, am scris pentru un site de știri, am fost editoare la ziar și am filmat reportaje și documentare TV. La Europa Liberă Moldova sunt din 2014, iar acum sunt editoare-șefă.

XS
SM
MD
LG