Linkuri accesibilitate

Universitatea din Taraclia va fi transformată într-o filială a unei universități din Bulgaria


Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia.
Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia.

Universitatea „Grigore Țambalac” din Taraclia va lichidată și transformată într-o filială a universității „Anghel Kanchev” din Ruse, Bulgaria. Potrivit Ministerului Educației, decizia a fost luată din cauza numărului mic de studenți și pentru a oferi studii de calitate la standarde europene.

În ședința din 1 noiembrie, cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Bulgaria în acest sens.

Filiala va fi finanțată din bugetul Universității „Angel Kanchev” din Bulgaria, iar Guvernul Republicii Moldova va da în folosință bunurile instituției.

„Implementarea tratatului va influența pozitiv viața economică din R. Moldova prin funcționarea la sudul țării a unei instituții de învățământ superior moderne, prin diversificarea serviciilor prestate de universitate tinerilor din localitate și, nu în ultimul rând, prin stimularea tinerilor de a studia și activa în Republica Moldova”, spune ministrul Educației, Dan Perciun.

Autoritățile din educație susțin că vor fi diversificate programele de studii, iar absolvenții vor primi diplome la specialități acreditate și recunoscute în Europa. De asemenea, vor fi îmbunătățite condițiile de muncă pentru profesori, vor crește investițiile și se va asigura procesul de internaționalizare și deschidere spre cooperare cu universități din spațiul european.

Universitatea are acum 40 de profesori și 150 de studenți, cu 20 mai puțin decât anul trecut. Aceștia studiază la șase specialități pedagogice. Tinerii urmează să-și continue studiile la specialitățile alese în cadrul noii filiale. De asemenea, personalul va fi păstrat integral.

După vizita de anul trecut al președintelui bulgar la universitatea din Taraclia, oficialul a spus că așteaptă o perspectivă clară de dezvoltare, în caz contrar, instituția va mai exista cel mult doi ani.

Reportaj de la Universitatea din Taraclia din septembrie 2022.

Universitatea din Taraclia - salvată de reformă, dar nu și de la faliment
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00

Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia a fost deschisă la 1 octombrie 2004 de președintele Bulgariei de atunci, Gheorgi Pîrvanov, și președintele moldovean, Vladimir Voronin, pentru a susține etnicii bulgari din sudul Moldovei.

În urma reformei educației de anul trecut, instituția a evitat comasarea cu Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, după intervenția președintelui bulgar pe lângă președinta Maia Sandu.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG