Linkuri accesibilitate

Reacții internaționale la condamnarea lui Ratko Mladic


Ședința tribunalului de la Haga urmărită în direct în capitala bosniacă Sarajevo
Ședința tribunalului de la Haga urmărită în direct în capitala bosniacă Sarajevo

NATO a salutat verdictul dat fostului comandant militar al sârbilor bosniaci, iar UE a îndemnat la reconciliere în Balcani.

NATO a salutat condamnarea la închisoare pe viață a fostului comandant militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, pentru genocidul comis prin masacrarea în 1995 a mii de musulmani bosniaci la Srebrenica și pentru alte crime de război. „Salut decizia Tribunalului ONU (pentru crime de război în fosta Iugoslavie)”, a spus într-o declarație de presă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. „Asta arată că domnia legii funcționează și că persoanele vinovate de crime de război sunt trase la răspundere”.

UE a făcut apel la reconciliere în Balcani. Bruxelles-ul nu a comentat direct condamnarea lui Mladic, dar a spus într-un comunicat că verdictul a readus în memorie „unele din cele mai întunecate și mai tragice evenimente” din istoria recentă a Europei. „Ne așteptăm ca toți liderii politici din regiune să onoreze victimele promovând… reconcilierea, cooperarea regională și relațiile de bună-vecinătate”, se mai spune în declarație.

Statele Unite au făcut la rândul lor un apel către popoarele din Balcani de a „construi un viitor mai bun”. Într-o declarație a Departamentului de Stat se spune că Washingtonul „sprijină munca importantă a tribunalului ONU și respectă sentința”.

Mladic, expulzat din sala de judecată, îniantea pronunțării verdictului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

Germania a numit verdictul anunțat miercuri la Haga „o contribuție importantă la procesarea atrocităților comise în anii 1990 în fosta Iugoslavie”.

Guvernul Franței a salutat curajul victimelor și martorilor care au depus mărturie la tribunal și „acțiunile Tribunalului ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie pentru reconciliere” în Balcani.

La Belgrad președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și-a îndemnat miercuri compatrioții să privească în viitor în loc să se „înece în lacrimile trecutului”. „Trebuie să începem să privim în viitor, gândindu-ne la copiii noștri, la pace și la stabilitatea regională”, a spus Vucic, adăugând că o prioritate mai mare decât lacrimile e nevoia de progres economic.

Vucic, un fost ultranaționalist ajuns pro-european, a mai spus însă că e păcat că n-au fost condamnați și cei care ar fi vinovați de crime împotriva sârbilor. „Noi suntem în stare să ne asumăm răspunderi, dar din păcate alții nu sunt”, s-a plâns Vucic.

Cel mai important lider actual al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a criticat aspru condamnarea lui Mladic, spunând că el este „un erou și un patriot”, în vreme ce tribunalul ONU a fost creat numai ca să-i „demoralizeze pe sârbi”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG