Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina a perturbat relațiile comerciale tradiționale


Din cauza războiului din Ucraina rețelele de distribuție a produselor alimentare din R. Moldova sunt nevoite să-și caute alți furnizori pentru a completa stocurile de mărfuri. Această reorientare forțată spre vest ar putea genera prețuri mai mari la raft, în locul produselor venite din Ucraina și Rusia, anticipează unii jucători de pe piață.

Războiul din Ucraina a perturbat relațiile comerciale tradiționale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00

Invadarea Ucrainei de către Rusia a generat mai întâi panică atât printre agenți economici, cât și printre clienți persoane fizice, spune Marta Panuță de la secția vânzări la o baza angro de produse alimentare din Chișinău. Ca majoritatea companiilor din domeniu, firma la care lucrează Marta nu a făcut stocuri mari de mărfuri, acum fiind în căutarea altor furnizori ce ar substitui produsele din Ucraina sau cele care erau importate din Rusia și Belarus prin Ucraina.

Toate mărfurile ar putea înlocui pe cele din est, numai că evident cu un alt preț, cu preț dublu

„Căutăm importatori străini, adică nu din Ucraina și nu din Rusia, dar până una alta nu avem niciun rezultat, lucrăm la asta. Clienții sunt panicați, se aprovizionează, cumpără mai mult decât de obicei, de aceea nu putem face o estimare că ne va ajunge [stocul existent] pe o lună sau pe o săptămână, din prima zi pot să zic. Și persoanele fizice, și juridice se aprovizionează dublu. Toate mărfurile ar putea înlocui pe cele din est, numai că evident cu un alt preț, cu preț dublu”.

Directorul general al unei rețele de supermarketuri, Adrian Lazarencu, afirmă că stocurile din rețea ar fi suficiente pentru două săptămâni, la fel și în cazul furnizorilor, prin urmare nu crede că problema este deocamdată una critică. Chiar și așa, a cerut subalternilor săi să urmărească produsele care ar putea fi afectate de războiul ruso-ucrainean în următoarele zile și să pună accent pe produse similare din țări europene. Managerul de retail spune că în primul rând ar putea fi vorba de grupa de produse crupe/ terciuri, apoi tot ce este legat de grâu, făină și produse de panificație, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina sunt exportatori importanți la nivel internațional.

Adrian Lazarencu dă asigurări că nu va exista o criză de alimente pe piață, mai greu îi este să prognozeze evoluția prețurilor. „De exemplu, dacă să vorbim despre produse tipice zonei de est, gen hrișca, probabil va dispărea pe un timp oarecare, până când se va clarifica situația cu livrările din zona de est. În mare măsură, produse vor fi, la moment mi-i greu să fac o supoziție cât ar putea să crească prețul.

Noi de fapt ne aflăm într-o perioadă în care majoritatea piețelor declară creșteri de preț și asta este legat de foarte multe lucruri. Dar vă spun: sunt folosite foarte multe instrumente, inclusiv de stat, prin stoparea, să spunem așa, speculației de preț, adică dacă o să crească, o să crească din cauza unor situații care nu sunt sub controlul nostru. Plus, trebuie să înțelegem că foarte multe produse care veneau din zona de est, care tradițional ofereau un preț mai mic, venind din Europa pot să fie puțin mai scumpe”.

Datele statistice de la sfârșitul anului 2020 analizate de expertul Andrei Crigan arată că R. Moldova importă cel mai mult din Ucraina lemn și produse derivate, metal, țigări, cabluri, apă minerală, produse din carne, lactate, produse de panificație, precum și medicamente. Expertul anticipează o majorare de prețuri, odată cu reorientarea de nevoie a furnizorilor spre țările din vest, dar și posibile disfuncții de logistică până vor fi semnate noi contracte de livrare. Războiul a perturbat toate căile de transport și logistice tradiționale, precizează Andrei Crigan.

„Inevitabil lucrul acesta va necesita reorientarea, dar reorientarea înseamnă produse din piețele UE sau piețe terțe, de exemplu, Turcia, cu care noi avem un acord de liber schimb; țările baltice, Polonia, ca furnizori, Ungaria, de exemplu, care ar putea substitui, dar deja să vedem la ce prețuri. Și cel mai probabil prețurile vor crește pentru că importatorii vor căuta distribuitori, importatorii vor căuta noi canale, asta va lua timp, anumite mărfuri vor fi la un moment dat, eu cred că pe termen scurt, sper, în deficit, ulterior lucrul acesta, când lanțurile logistice se vor rearanja soluțiile se vor găsi, dar probabil, da, vor fi alte prețuri, pentru că Ucraina este un bine-cunoscut furnizor de produse alimentare la prețuri mult mai accesibile pentru R. Moldova”.

Supermarket din Kiev
Supermarket din Kiev

Guvernul a anticipat anumite evoluții de pe piață, spune Adrian Lazarencu, organizând zilele trecute mai multe întâlniri cu jucători importanți din retail. Astfel, executivul a extins lista produselor de strictă necesitate, limitând adaosul comercial la 20% pentru aceste categorii de mărfuri. La fel printr-o hotărâre de guvern certificatele europene nu vor mai trece prin procedura birocratică de recunoaștere internă, mai spun cei din domeniu.

XS
SM
MD
LG