Linkuri accesibilitate

Prigojin anunță că a grațiat cinci mii de deținuți, după ce s-au alăturat grupului Wagner


ONU: între 1 august 2022 și 31 ianuarie 2023, 11 din 15 prizonieri de război ucraineni presupus uciși, au fost executați de mercenari Wagner
ONU: între 1 august 2022 și 31 ianuarie 2023, 11 din 15 prizonieri de război ucraineni presupus uciși, au fost executați de mercenari Wagner

Omul de afaceri și fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat grațierea a peste cinci mii de prizonieri care s-au alăturat grupului Wagner. 

Potrivit acestuia doar 0,31% dintre cei grațiați după încheierea contractului au comis o a doua infracțiune în prima lună de la întoarcerea din zona de luptă din Ucraina. Acest indicator este de 10-20 de ori mai mic decât cel standard, spune Prigojin.

Nu există rapoarte oficiale cu privire la numărul de membri ai grupului, care au fost grațiați.

Grupul „Wagner” este o unitate militară neoficială rusă luptătorii căreia au luat parte sau participă la ostilitățile din Siria, Africa și Ucraina. Șeful Wagner este omul de afaceri Evgheni Prigojin cunoscut pentru prietenia sa cu președintele rus, Vladimir Putin, și șeful Ceceniei, Ramzan Kadyrov.

Legislația rusă interzice activitățile companiilor militare private. Autoritățile îi numesc oficial pe luptătorii „Wagner” - voluntari.

Potrivit informațiilor americane, numărul celor din grupul Wagner din zona de luptă cu Ucraina ar putea ajunge la 50 de mii de oameni, dintre care 90% sunt deținuți recrutați.

La începutul anului s-a vorbit despre grațierea deținuților după o perioadă de șase luni pe front. Eva Merkacheva, membră a Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă președintele Rusiei, a spus că prizonierii sunt eliberați oficial chiar înainte de a fi scoși din colonii pentru a participa la ostilități.

La sfârșitul lunii ianuarie, Kremlinul a anunțat că decretele președintelui Rusiei privind grațierea prizonierilor recrutați pentru a participa la războiul din Ucraina sunt secretizate, dar „întreaga procedură de grațiere se desfășoară în strictă conformitate cu legislația rusă”.

Jurnaliștii și utilizatorii rețelelor sociale au raportat că printre cei grațiați se numără și cei condamnați pentru infracțiuni grave, inclusiv crimă.

Cel mai recent raport al ONU privind drepturile omului în zona de conflict armat dintre Rusia și Ucraina precizează că între 1 august 2022 și 31 ianuarie 2023, 11 din 15 prizonieri de război ucraineni presupus uciși, au fost executați de mercenari Wagner.

XS
SM
MD
LG