Linkuri accesibilitate

În alegerile de la Chişinău Traian Băsescu a jucat „un rol pervers” (Pavel Lucescu/ Newsweek.ro)


Revista presei românești
Revista presei românești

„Suspendarea lui Iohannis nu e o soluție. Probabil că pesediștii nu vor câștiga referendumul, dar problema independenței justiției tot în plop rămâne” (Andreea Pora/ Revista 22)

Într-un interviu acordat în exclusivitate lui Cătălin Prisăcariu pentru newsweek.ro, Pavel Lucescu, unul din cei doi strategi de campanie ai lui Andrei Năstase, caracterizează principalele figuri politice din Republica Moldova. Vladimir Plahotniuc este „extrem de inteligent, deși practic analfabet”; provine „din lumea interlopă, criminală, a anilor '90, (...) și-a început cariera infracțională ca proxenet”. Fiind probabil cel mai bogat om de afaceri din țară, „are un grup mediatic care acoperă cam 80 la sută din piață, controlează justiția, Parlamentul, Guvernul și Președinția”.

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon e descris ca „un fanfaron, relativ prost, care joacă după cum îi cântă Plahotniuc și care doar mimează opoziția”. „Practic, spune Lucescu, singura opoziție reală e cea din afara sistemului, extraparlamentară, care s-a coagulat începând cu protestele de acum trei ani față de celebrul furt al miliardului”. Campania electorală a fost foarte grea, sistemul politic de aici e „un monolit cu aparențe democratice, cu putere, opoziție, dezbateri etc”. Și trebuie demontat un mit, spune Lucescu: cum că la Chișinău s-ar fi confruntat pro-rușii cu pro-unioniștii. Fals.

„Politica aici e despre corupție și anti-corupție. Tema rusofoni vs eurofoni sau unioniști e cu totul secundară și e folosită de regim ca perdea de fum. Oamenii nu l-au votat aici pe Năstase la primărie în primul rând pentru că ar fi pro-european, ci pentru că e anti-oligarhie”. Invitatul lui Cătălin Prisăcariu își mărturisește suspiciunile privind implicarea serviciilor secrete românești în politica de peste Prut. Un reprezentant al acestei structuri este, în opinia sa, Iulian Chifu. Traian Băsescu a jucat „un rol pervers”. „În loc să consolideze mișcarea unonistă, a folosit-o în interesul mafiei locale”. Și presa unionistă e susținută din umbră de Plahotniuc: controlată de Anatol Șalaru, „cu bani de la Guvernul României și experți plătiți de mafie și de servicii, l-a atacat mereu pe Năstase, făcând exact jocul lui Plahotniuc”. În opinia lui Pavel Lucescu, victoria lui Andrei Năstase „înseamnă renașterea speranței multor moldoveni că regimul mafiot de aici poate fi învins”.

Se discută în continuare decizia Curții Constituționale a României care îl somează practic pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe Codruța Kovesi din postul de procuror-șef anticorupție. Emilian Isăilă afirmă într-un articol apărut pe ziare.com că „marele înfrânt” din acest scandal ar fi Curtea Constituțională. Președintele poate merge la suspendare, pentru că social-democrații nu vor avea succes în această consultare. De fapt, crede comentatorul, pe președintele PSD, Liviu Dragnea, nici nu-l prea interesează statul de drept și politica, ci pur și simplu propria sa supraviețuire (așteaptă o sentință definitivă în penal).

Andreea Pora e de cu totul altă părere în revista 22. Suspendarea nu e o soluție. Probabil că pesediștii nu vor câștiga referendumul, dar problema independenței justiției tot în plop rămâne, cu procurori numiți în funcții de conducere de ministru, deci politic. Klaus Iohannis nu are la îndemână nicio soluție bună. Se poate spune doar ce nu trebuie să facă: nu trebuie să o demită repede pe Kovesi, pe care totuși va trebui să o revoce. Pot fi folosite multe căi pentru a întârzia momentul și dezagregarea corpului de procurori anticorupție de la DNA. De fapt, un singur lucru e important: să plece cumva PSD-ALDE de la putere. Fie și printr-o „soluție imorală” – Ponta, Băsescu sau oricine altcineva.

XS
SM
MD
LG