Linkuri accesibilitate

Premiera operei Cio-Cio-San (Butterfly) la Chișinău


Maria Bieșu în rolul lui Cio-Cio-San. „Cultura Moldovei”, 1 Decembrie 1963 (imagine editată).
Maria Bieșu în rolul lui Cio-Cio-San. „Cultura Moldovei”, 1 Decembrie 1963 (imagine editată).

În toamna anului 1963, publicul din Chișinău a avut ocazia să asiste la premiera capodoperei lui Giacomo Puccini Cio-Cio-San pe scena Teatrului moldovenesc de operă și balet. Deși așteptat cu mult interes, spectacolul nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

Criticii nu puteau, însă, să nu remarce interpretarea rolului principal de către tânăra cântăreață Maria Bieșu. După Floria Tosca, Cio-Cio-San era al doilea rol din operele lui Puccini, pe care îl interpreta Bieșu. De această dată, vocea ei a fost mai impresionantă în momentele dramatice, pierzând din expresivitate în scenele lirice. Se constata că nu se lucrase îndeajuns cu promițătoarea cântăreață în vederea elaborării unei plastici vocale mai mlădioase.

„O adâncă dezamăgire” provocase realizarea muzicală a spectacolului. Dirijorului M. Caftanat i se reproșa că a condus spectacolul într-un ritm uniform, lipsit de spontaneitatea, contrastele și scăderile operei maestrului italian.

Cele mai mari critici și le-a atras regizorul E. Platon. Trezea nedumerire faptul că din partitura lui Puccini dispăruse aria ofițerului american Pinkerton din ultimul act, după cum și scena din finalul operei cu același erou revenind și chemând-o în van pe Cio-Cio-San. Practica de a-l „îndrepta” pe marele compozitor, după cum se arăta, fusese deja „osândită” în nenumărate rânduri.

Au fost apreciate, în schimb, decorurile reușite în stil japonez ale pictorului B. Piskun.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG