Linkuri accesibilitate

Ultima fotografie a președintelui Kennedy


Ultima fotografie a cuplului prezidențial. “Cultura Moldovei”, 1 Decembrie 1963.
Ultima fotografie a cuplului prezidențial. “Cultura Moldovei”, 1 Decembrie 1963.

Știrea asasinării președintelui John F. Kennedy la 22 noiembrie 1963 a ajuns la Chișinău prin intermediul TASS. S-a comunicat că președintele SUA și guvernatorul statului Texas au fost răpuși de gloanțele unui ucigaș în timp ce se deplasau într-o mașină decapotabilă pe una din străzile principale ale orașului Dallas. Din trei focuri de armă trase, unul lovise în capul președintelui.

Kennedy, după cum informa TASS, s-a stins din viață la spital în urma unui atentat pus la cale de „persoane care aparțin elementelor extreme de dreapta”.

Presa din Chișinău a preluat telegrama cu condoleanțe a lui N.S. Hrușciov către noul președinte american, Lyndon B. Johnson, în care Kennedy era caracterizat ca un „eminent om de stat” și „om politic cu vederi largi”. Kennedy, potrivit liderului sovietic, evalua „în mod realist” situația internațională și se străduia să găsească soluții negociate la cele mai complicate probleme ale lumii.

Împărtășind durerea poporului american, Hrușciov își exprima speranța că politica lui John Kennedy de reglementare pașnică a problemelor în litigiu va fi continuată în interesul păcii și spre binele întregii umanități.

Hrușciov a trimis, de asemenea, o telegramă cu condoleanțe în adresa primei doamne Jacqueline Kennedy, iar în presa sovietică a apărut, în semn de omagiu, ultima fotografie a cuplului prezidențial.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG