Linkuri accesibilitate

Congresul mondial al familiei şi mizele lui


La Festivalul Familiei organizat de Fundaţia primei-doamne Dalina Dodon "Din suflet". 15 mai 2018
La Festivalul Familiei organizat de Fundaţia primei-doamne Dalina Dodon "Din suflet". 15 mai 2018

De ce li se pare condamnabilă ideea organizării congresului la Chişinău celor preocupați de extinderea protecţiei drepturilor fundamentale?

Organizarea, de vineri până duminică, la Chișinău, sub tutelajul președintelui Igor Dodon, a reuniunii anuale a Congresului Mondial al Familiilor a fost criticată astăzi, într-o conferinţă, de o serie de organizații pentru apărarea drepturilor civile drept o acţiune ce va semăna „discordie” într-o societate şi aşa extrem de divizată şi care va fi folosită de Igor Dodon pentru a-şi acumula puncte electorale. Condus de Brian Brown, Congresul Mondial al Familiilor este o organizație ultra-conservatoare din Statele Unite, care militează nu numai pentru valorile „familiei tradiționale”, dar și împotriva dreptului la avort. De ce li se pare condamnabilă ideea organizării congresului la Chişinău celor preocupați de extinderea protecţiei drepturilor fundamentale?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:21 0:00
Link direct

Întâi de toate, există printre critici o convingere covârşitoare că Igor Dodon exploatează politic tema familiei. Despre aceasta a vorbit în cadrul conferinţei sociologul Vitalie Sprânceană, unul dintre organizatori.

Vitalie Sprînceană
Vitalie Sprînceană

„Igor Dodon crede că astfel o să-şi consolideze electoratul”, a explicat ulterior la microfonul Europei Libere Vitalie Sprânceană şi a continuat:

„Acest eveniment îi va da posibilitatea să apară lângă lideri religioşi, ca apărător mondial al familiei, lucru pe care îl va folosi la greu în campanie.”

Sprînceană spune că efectul cel mai prost care se poate anticipa de pe acum e anume cel asupra campaniei electorale viitoare.

„Vom avea din nou o campanie măcinată de teme identitare, prelungirea temelor cu sirieni, gay şi un preşedinte care se luptă pentru valori tradiţionale”.

În timp ce preşedintele moldovean nu oboseşte să deplângă lipsa de putere pentru a pune în faţa guvernării o agendă socială mai consistentă, sociologul Vitalie Sprânceană spune că aceste eforturi ale preşedintelui trec mai degrabă neobservate, prin urmare sunt ca şi inexistente.

„Copii îndură foame, iar, pe de altă parte, avem aceste discursuri bombastice despre valorile familiei şi aceste congrese la care se cheltuiesc milioane –asta e marea ipocrizie despre care trebuie să vorbim.”

Politologul Olga Nicolenco a subliniat un alt pericol pe care îl întrevede în spatele demersului prezidenţial: Igor Dodon nu ar face altceva decât să-şi impună propria familie ca singurul model ce poate fi acceptat şi tolerat la nivelul societăţii moldovene.

Olga Nicolenco
Olga Nicolenco

„Preşedintele înţelege familia ca un unirea dintre un bărbat şi o femeia care au nişte copii. Abordare e total greşită. O familie este şi un cuplu fără copii, o femeie divorţată care educă doi copii, un bărbat cu soţia decedată în Italia care îngrijeşte trei copii sau o pensionară fără nici un suflet alături. Fiecare din aceşti oameni educă nişte copii, plătesc impozite, sunt membri ai societăţii şi necesită protecţie. De asta trebuie să se îngrijească preşedintele, nu de aceste componente patriarhale şi valori false.”

Romaniţa Iordache este o expertă română care lucrează în Comisia Europeană pe directivele legate de egalitate şi, spune ea, în România militează acum împotriva intenţiei de amendare a constituţiei române pentru o redefinire mai restrictivă a termenului de familie, iar în R. Moldova a fost invitată să explice de ce nu există o înţelegere mai greşită a problemelor adevărate cu care se confruntă familia decât cea afişată în cadrul congresului ce urmează a fi găzduit de preşedintele moldovean:

E treaba mea ce familie vreau, treaba statului e să mă protejeze...

„E treaba mea ce familie vreau, treaba statului e să mă protejeze. Pot să fac o listă de probleme şi familia homosexuală nu e printre ele. Problemele adevărate ţin de educaţie, de sănătate, dacă ai ce pune pe masă copilului, dacă ai în ce să-l îmbraci. Statul să facă politici pentru a proteja familia în sensul acesta, nu politici care îi scot pe unii din societate, iar pe alţii mângâie pe creştet.”

Experta mai spune că în spatele congresului stă şi o înţelegere extrem de eronată şi periculoasă a libertăţii religioase.

„În primul rând, Biblia o citeşte fiecare acasă, nu venim şi dăm în cap altuia cu ea. Libertatea religioasă e să dăm libertarea altuia să se regăsească în religie. Nu să vin cu propria mea interpretare şi s-o bag pe gât sau să duc religia la nivel de politică de stat. Asta înseamnă că în loc de democraţie ajungem să trăim în teocraţie.

Apoi, sub umbrela asta mare a congresului mondial al familiilor, nu se vorbeşte doar despre familie tradiţională, ci şi despre dreptul la sănătatea reproducerii, care aparent deranjează, despre roluri de gen - îi deranjează că femeile pot să facă şcoală, să meargă la muncă, că femeile pot să se tundă cum vor ele şi nu poartă cu toatele fuste lungi. Dacă nu înţelegem că suntem în aceeaşi tabără, teamă mi-i că în primul val o să pice cuplurile de acelaşi sex, pentru că e mai greu de înţeles homosexualitatea, iar în valul doi o să interzicem avorturile, orele de educaţie sexuală, toate trăsnăile pe care le au în cap. Mai nou văd că îi deranjează reproducerea asistată, adică cuplurile infertile devin o ameninţare ei.”

Victor Munteanu
Victor Munteanu

Alţi doi vorbitori din cadrul evenimentului, directorul programului de drept al Fundaţiei Soros, Victor Munteanu, şi Andrei Lutenco de la Centrul de Politici şi Reforme, cred că printre factorii care ar trebui să ia poziţie faţă de iniţiativa prezidenţială există doi mari absenţi: guvernarea şi opoziţia protestatară.

Mă miră tăcerea partidului de guvernare...

Victor Munteanu: „Mă miră tăcerea partidului de guvernare, care pare a fi într-o expectativă periculoasă. Fie ei nu ştiu cum se joacă în acest joc, fie liderii acestui partid nu sunt suficient de bine informaţi ce câştigă şi ce pierd dacă se implică sau nu. Eu nu exclud orice variantă - de la sprijin total până la ignorare. În mod cert, însă, miza congresului e să să introducă discordie şi ură, nu să unească societatea.”

Andrei Lutenco
Andrei Lutenco

Andrei Lutenco: „Cei care îşi dau seama de ce se întâmplă au şi datoria de a împărtăşi cu alţii, deci segmentul protestatar al societăţii are datoria să acopere şi acest spaţiu, să arate că cetăţenii sunt egali, mai ales în faţa unei guvernări corupte şi cu tendinţe autoritare.”

Conferinţa de astăzi organizată de Platzforma.md în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert Moldova și Centrul EuroRegional pentru Inițiative Civice, cu susținerea financiară a ambasadei Olandei, are loc cu câteva zile înainte de congresul găzduit de Igor Dodon. După luni de speculaţii că printre figurile religioase importante ce vor participa la congres va figura şi patriarhul rus Kirill. Săptămâna trecută preşedintelel Dodon a anunţat că acesta va vizita R. Moldova, însă nu cu prilejul congresului, ci ulterior, în octombrie, fără a explica şi motivele amânării.

Previous Next

XS
SM
MD
LG