Linkuri accesibilitate

Poziția americană după atacurile iraniene împotriva Israelului


Iranul a lansat sute de drone și rachete asupra Israelului în noaptea de pe 13 spre 14 aprilie 2024.
Iranul a lansat sute de drone și rachete asupra Israelului în noaptea de pe 13 spre 14 aprilie 2024.

Din această ediție: Poziția americană după atacurile iraniene împotriva Israelului; Dreptul la avort – o temă electorală majoră în SUA; Președintele Camerei Reprezentanților încearcă să ofere fonduri Ucrainei; Cele două tăișuri ale unei economii prospere; Film despre un război civil fictiv.

Pentru președintele Joe Biden, atacul lansat împotriva Israelului de pe teritoriul iranian reprezintă un scenariu pe care el a încercat să-l evite în mare măsură de la începutul conflictului actual din Orientul Mijlociu. Răzbunările cresc riscul unui conflict regional mai larg care ar putea implica direct Statele Unite, împreună cu alte țări. Asta îl plasează pe Biden - din nou - într-o poziție delicată de a promite sprijin ferm pentru Israel, materializat în participare la apărarea Israelului în timpul atacului, dar și de a încerca să prevină izbucnirea unei noi conflagrații în care Statele Unite să fie implicate. De aici și cele spuse de Biden premierului Netanyahu, că Statele Unite nu vor participa într-un eventual atac împotriva Iranului. Ce urmează este însă necunoscut. După atacurile Iranului, oficialitățile americane recunosc că se intră pe un teritoriu neexplorat. Atacul în sine nu a provocat victime sau pagube, în ciuda amplorii sale, ceea e o victorie majoră pentru Israel. Nu se știe ce decide Israelul să facă, dar sfatul Americii pare să fie un efort de a ține situația sub control și a evita escaladarea.

Mai multe, aici.

Dreptul la avort – o temă electorală majoră în America

Dreptul la avort continuă să fie o temă sensibilă și mobilizatoare pentru femeile americane, care pot influența rezultatul alegerilor prezidențiale. Potrivit unui sondaj recent al Wall Street Journal în șapte state considerate decisive, 39% dintre femeile care locuiesc în zonele suburbane consideră avortul ca fiind tema decisivă pentru votul lor. Aproximativ trei sferturi dintre ele cred că procedura de avort ar trebui să fie legală întotdeauna sau în cea mai mare parte a situațiilor, iar o majoritate consideră că politicile lui Trump sunt prea restrictive. Curtea Supremă a eliminat protecțiile federale pentru avort în 2022, antrenând o serie de legi statale care restricționează avorturile, în întreaga țară. Trump sesizează importanța chestiunii și riscurile pentru el și republicanii, spunând că subiectul avorturilor ar trebui lăsat în responsabilitatea statelor. Curtea Supremă din statul Arizona a reactivat o interdicție aproape totală, amplificând presiunea politică într-un stat care ar putea juca un rol important în prezidențialele din 2024. Aceste evoluții au ecouri la femeile din zonele suburbane, fiind știut că această categorie demografică a contribuit la câștigarea Casei Albe de către Trump în 2016 și la trecerea acesteia la Biden în 2020. În ciuda mobilizării pe această temă, Biden se confruntă cu riscul ca alte probleme, cum ar fi războiul din Gaza și inflația, să îi dilueze importanța în ochii alegătorilor. Trump încearcă să direcționeze atenția către alte probleme, cum ar fi imigrația și economia, care par să îi ofere un avantaj în fața lui Biden, potrivit sondajelor.

Mai multe, aici.

Președintele Camerei Reprezentanților încearcă să ofere fonduri Ucrainei, cu riscul pierderii funcției

După luni de întârziere, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, se pregătește să-și facă cunoscută poziția privind ajutorul pentru Ucraina - un subiect exploziv care prezintă riscuri mari atât pentru viitorul suveranității Ucrainei, cât și pentru soarta președinției lui Johnson. De când a preluat conducerea Camerei în octombrie, Johnson a promis să obțină încă o rundă de ajutor militar pentru forțele ucrainene, în lupta lor împotriva Rusiei. Dar problema a coborât în nivel de importanță pe fondul preocupărilor interne, inclusiv eforturile de finanțare a guvernului. Cu aceste priorități de domeniul trecutului, Johnson își mută acum atenția pentru a adopta un pachet de ajutor extern de urgență - inclusiv noi ajutoare pentru Ucraina, Israel și aliați din regiunea Indo-Pacifică. Săptămâna aceasta s-ar putea dovedi decisivă pentru acest efort. Legislația este susținută în mare măsură de parlamentari din ambele partide, dar prezintă riscuri pentru funcția lui Johnson, care este criticat de elemente ultra-conservatoare pentru înțelegerile la care a ajuns cu Biden. Deputata din Georgia, Marjorie Taylor Greene, a depus deja o rezoluție pentru demiterea lui Johnson. Pentru a-l salva, democrații au propriile lor cereri. Astfel, ei cer un vot în Cameră privind un proiect de lege adoptat de Senat de 95 de miliarde de dolari - combinând ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan cu ajutor umanitar pentru Gaza. Democrații, care sunt cruciali pentru aprobarea unui pachet de ajutor pentru Ucraina, se opun oricăror modificări la proiectul de lege al Senatului, care nu include – așa cum ultra-conservatorii ar vrea – măsuri pentru rezolvarea crizei de la frontiera cu Mexicul.

Mai multe, aici.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, vorbește la Capitoliul din Washington, miercuri, 20 martie 2024.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, vorbește la Capitoliul din Washington, miercuri, 20 martie 2024.

Cele două tăișuri ale unei economii prospere

Economia prosperă a Americii amplifică paradoxal o vulnerabilitate cheie pentru președintele Biden în contextul campaniei prezidențiale, deoarece inflația și ratele dobânzilor ar putea rămâne ridicate până în săptămânile finale ale alegerilor prezidențiale. Cifrele recente arată că inflația a crescut din nou în martie, semnalând că economia se supraîncălzește. Creșterea neașteptată a locurilor de muncă, salariilor și cheltuielilor consumatorilor sunt vești bune pentru majoritatea americanilor, dar contribuie la inflație. Această tendință face mai probabil ca Rezerva Federală să mențină ratele dobânzilor ridicate până la sfârșitul anului sau chiar după alegeri, diminuând astfel beneficiile politice pentru Biden. Prețurile la carburanți, în special, au un impact semnificativ asupra percepției americanilor despre economie. O economie înfloritoare poate alimenta inflația dacă cheltuielile sunt atât de ridicate încât consumatorii sunt dispuși să plătească prețuri din ce în ce mai mari pentru bunuri și servicii. Biden a încercat să redefinească „Bidenomics” în efortul de a obține recunoaștere pentru faptul că economia este în starea cea mai bună între țările dezvoltate și pentru scăderea marcată a șomajului. Cu toate acestea, în contextul dificil al inflației persistente, președintele Biden este nevoit să găsească modalități de a comunica mai eficient cu publicul despre gestionarea acestor provocări economice.

Mai multe, aici.

Un film despre un război civil fictiv, lansat pe fundalul campaniei electorale

La festivalul de film și televiziune South by Southwest a fost lansată pelicula de acțiune „Civil War” – Război Civil. Aceasta este un omagiu adus ziariștilor care relatează din situații de război, evitând să explice politicile care au dus la conflictul său central și concentrându-se în schimb pe practicile și ororile unui război civil imaginat în America modernă. Filmul, regizat de Alex Garland, imaginează un viitor în care Statele Unite au fost dezmembrate sub conducerea autoritară a unui președinte cu trei mandate. Acțiunea urmărește o ziaristă și colegii ei într-o Americă ostilă și divizată, încercând să-l intervieveze pe președinte, în timp ce forțele care încearcă să-l răstoarne de la putere se apropie. Primele reacții ale publicului și ale criticilor au fost în general laudative, pelicula fiind descrisă ca fiind captivantă și tulburătoare. Cu toate acestea, „Civil War” a stârnit controverse datorită momentului său de lansare, în contextul unui an electoral tensionat și al creșterii temerilor legate de diviziunile din America.

Mai multe, aici.

„Civil War” - Un film de acțiune care imaginează un viitor apropiat, în care SUA a căzut în haos sub conducerea autoritară a unui președinte cu trei mandate.
„Civil War” - Un film de acțiune care imaginează un viitor apropiat, în care SUA a căzut în haos sub conducerea autoritară a unui președinte cu trei mandate.
Săptămâna americană” este o rubrică săptămânală „translatlantică”. În fiecare luni, corespondentul nostru la Washington, Valeriu Sela, trece în revistă, scurt și la obiect, ce a fost cu adevărat important în ultima săptămână americană. Politică, economie, cultură și sport, direct de la sursă.
XS
SM
MD
LG