Linkuri accesibilitate

Orice ar face, Biden nu-i poate mulțumi pe toți cu politica față de Gaza


Ruinele spitalului Al Shifa, din Gaza City, în timpul unei inspecții OMS, la 6 aprilie. Amploarea distrugerilor israeliene din enclava palestiniană controlată de Hamas i-a făcut pe tot mai mulți aliați ai președintelui Biden să-i ceară o nouă politică față de Israel.
Ruinele spitalului Al Shifa, din Gaza City, în timpul unei inspecții OMS, la 6 aprilie. Amploarea distrugerilor israeliene din enclava palestiniană controlată de Hamas i-a făcut pe tot mai mulți aliați ai președintelui Biden să-i ceară o nouă politică față de Israel.

Din această ediție: Vot preconizat în Camera Reprezentanților împotriva politicii administrației față de conflictul din Gaza; Casa Albă cooperează, în culise, cu republicani pentru a obține ajutorul pentru Ucraina; cum a sărit Beyoncé pârleazul înspre muzica country.

Camera Reprezentanților urmează să voteze săptămâna viitoare o măsură care îl condamnă pe președintele Biden pentru că a cerut „încetarea imediată a focului" în Gaza într-o convorbire cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Votul amenință să aducă din nou în prim-plan diviziunile dintre facțiunile pro-Israel și pro-palestiniene ale grupului parlamentar democrat din Camera Reprezentanților. Rezoluția introdusă de deputata republicană de Florida, Maria Salazar, condamnă „eforturile de a exercita presiune unilaterală asupra Israelului în ceea ce privește Gaza". Textul citează o informație a Casei Albe despre convorbirea lui Biden cu Netanyahu, care arată că Biden „a subliniat că o încetare imediată a focului este esențială pentru a stabiliza și îmbunătăți situația umanitară și pentru a proteja civili nevinovați”. Deputata democrată, Nancy Pelosi, fosta președintă a Camerei Reprezentanților și un aliat cheie al lui Joe Biden, a semnat o scrisoare din partea a zeci de democrați din Congres, adresată președintelui și secretarului de stat, Antony Blinken, solicitând oprirea transferurilor de arme către Israel.

Mai multe, aici.

Discuții despre Ucraina, în culise

Consilieri ai președintelui Joe Biden acționează discret, în culise, pentru a se asigura că președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, poate supune la vot un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și în același timp să supraviețuiască politic. Casa Albă a menținut contactul cu biroul lui Johnson cu privire la ajutorul pentru Ucraina pe parcursul celor două săptămâni de vacanță a Congresului. Și deși președintele a cerut public republicanilor din Camera Reprezentanților să adopte rapid pachetul de ajutor pentru Ucraina, el și echipa sa au evitat să-l atace agresiv pe Johnson, pentru procesul îndelungat de aprobare. În schimb, ei au încercat să îi ofere spațiu de manevră, în condițiile în care grupul său parlamentar, care are o majoritate redusă, este scindat. Oficialități din administrație sunt optimiste că abordarea lor ar putea duce la rezultate luna aceasta. Casa Albă nu a părut să se opună ideii lui Johnson, prezentată la Fox News, când a sugerat să se transforme o parte din ajutorul pentru Ucraina într-un împrumut.

Mai multe, aici.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, vorbește la Capitoliul din Washington, miercuri, 20 martie 2024.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, vorbește la Capitoliul din Washington, miercuri, 20 martie 2024.

Georgia on my mind

Administrația Biden a exprimat profundă îngrijorare că guvernul Georgiei pare să încerce din nou să adopte o lege inspirată de Rusia, criticată pentru că afectează organizații din societatea civilă și libertatea lor de exprimare. Statele Unite sunt „profund îngrijorate" de introducerea în Parlamentul georgian a unei variante revizuite a legii „agenților străini", care prevede ca organizații neguvernamentale și grupuri de societate civilă care primesc finanțare din surse internaționale să se înregistreze ca agenți străini, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. El a continuat: „Proiectul de lege pune în pericol organizațiile societății civile de ale căror activități beneficiază viețile cetățenilor obișnuiți ai Georgiei în domenii precum sănătatea, educația și sprijinul social. Acest proiect subminează angajamentul Georgiei față de integrarea euro-atlantică și prezintă riscul de a îndepărta Georgia de calea sa europeană. Am transmis aceste preocupări guvernului georgian" – a arătat purtătorul de cuvânt american. Pe 3 aprilie, partidul de guvernământ, Visul Georgian, a declarat că reintroduce proiectul său de lege din 2023 privind agenții străini, redenumindu-l „Privind transparența influenței străine." Acest proiect fusese retras anul trecut în urma unor proteste interne și internaționale.

Mai multe, aici.

Consultări comerciale cu China

Ministrul American de finanțe, Janet Yellen, a discutat cu omologul său chinez despre creșterea exporturilor Chinei de vehicule electrice și alte bunuri de energie verde ieftine, afirmând că acestea reprezintă o amenințare pentru locurile de muncă americane. Doamna Yellen l-a avertizat, de asemenea, pe vicepremierul chinez, He Lifeng, că companiile chineze ar putea suporta „consecințe semnificative" dacă furnizează sprijin material pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Întâlnirile de vineri și sâmbătă reprezintă un efort de a aborda disputele comerciale și geopolitice pe măsură ce țările încearcă să stabilizeze o relație care a avut de suferit anul trecut. Statele Unite și China au convenit să poarte discuții suplimentare despre spălarea de bani și promovarea „unei creșteri echilibrate". Ultima temă este contrapondere la accentul crescut pus de China, în încercarea de a redresa economia, pe produse manufacturiere ieftine, ceea ce a dus la un exces de exporturi care distorsionează piețele globale.

Mai multe, aici.

Cursa banilor în campania electorală

Donald Trump este angajat într-un „sprint" pentru a reduce avantajul substanțial de strângere de fonduri al președintelui Biden. El a purtat convorbiri în fiecare zi săptămâna trecută cu donatori potențiali. Echipa lui Trump este conștientă că este în urmă, și dorește să recupereze rapid. Oficialitățile republicane au nevoie de fonduri pentru a contracara prezența pe teren în campanie și publicitatea electorală a președintelui Biden. Problemele legale ale lui Trump pun și ele presiune financiară asupra eforturilor sale de a recupera decalajul.

Mai multe, aici.

Fostul președinte american, Donald Trump, vorbește în timpul unei conferințe de presă, după o audiere preliminară la tribunalul penal din Manhattan. New York, 25 martie 2024.
Fostul președinte american, Donald Trump, vorbește în timpul unei conferințe de presă, după o audiere preliminară la tribunalul penal din Manhattan. New York, 25 martie 2024.

Beyoncé s-a „reinventat”. Country fie lăudat

Membrii familiei regretatului lider pentru drepturi civile, Martin Luther King Jr., o laudă pe Beyoncé pentru noul său album country, Cowboy Carter, care - spun ei - poate ajuta alți artiști de culoare să se afirme într-un gen muzical tradițional „alb”. În acest proiect Beyoncé intersectează genuri muzicale și aduce un omagiu drepturilor civile și contribuției negrilor americani la muzica country. Lista de 27 de piese lansate recent include single-urile anterioare "Texas Hold 'Em" și "16 Carriages", care au deja sute de milioane de accesări pe Spotify. "Texas Hold 'Em" a ajuns și pe locul 1 în topul Hot Country Songs al revistei Billboard, făcând-o pe Beyoncé prima femeie de culoare - în fruntea acelui clasament. Albumul include și o versiune a piesei "Blackbird" a formației Beatles, o piesă scrisă de Paul McCartney în 1968 despre Mișcarea pentru Drepturile Civile.

Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG