Linkuri accesibilitate

Obama și Clinton adună fonduri electorale pentru Biden, în sumă record


Foștii președinți americani Barack Omaba și Bill Clinton la un eveniment de colectare de fonduri electorale pentru președintele actual, democratul Joe Biden, New York, 28 martie 2024
Foștii președinți americani Barack Omaba și Bill Clinton la un eveniment de colectare de fonduri electorale pentru președintele actual, democratul Joe Biden, New York, 28 martie 2024

Alte titluri din această ediție: Ar fi o forță de menținere a păcii o soluție în Gaza? S-au înmulțit arestările de cetățeni americani în Rusia; casele raperului Sean Combs percheziționate într-o anchetă de trafic de persoane; americanii se pregătesc de o eclipsă totală de soare, peste o săptămână.

Barack Obama și Bill Clinton s-au alăturat președintelui Joe Biden joi seara la cel mai profitabil eveniment de până acum de strângere de fonduri al campaniei electorale din 2024. Cei doi foști președinți democrați au avertizat alegătorii că Donald Trump trebuie învins și făcând în același timp apeluri pentru realegerea lui Biden. În apariția lor pe scenă la Radio City Music Hall, Clinton și Obama au elogiat prestația lui Biden ca președinte într-o încercare de a mobiliza democrații nu doar pentru a-l învinge pe Trump, ci și pentru a-i permite lui Biden să-și continue agenda.

Evenimentul de strângere de fonduri al campaniei lui Biden, care a atras peste 5.000 de donatori, a strâns mai mult de 26 de milioane de dolari, cea mai mare sumă obținută vreodată într-o singură strângere de fonduri din istoria politică a Statelor Unite.

Obama, Biden și Clinton au răspuns la întrebări în cadrul unei conversații, moderată de jurnalistul și comedianul Stephen Colbert de la CBS. Clinton a făcut o pledoarie economică pentru Biden, ale cărui realizări economice nu par suficient de apreciate de electorat. Clinton l-a acuzat pe Trump că și-a asumat merite pentru o economie care începuse să se îmbunătățească sub administrația lui Obama, adăugând că Biden a moștenit, când a devenit președinte, „un dezastru” lăsat de Trump.

Manifestanții pro-palestinieni se roagă în afara Radio City Music Hall, unde președintele american Joe Biden participă la o strângere de fonduri pentru campania sa de realegere, în New York, pe 28 martie 2024.
Manifestanții pro-palestinieni se roagă în afara Radio City Music Hall, unde președintele american Joe Biden participă la o strângere de fonduri pentru campania sa de realegere, în New York, pe 28 martie 2024.

At fi o forță de menținere a păcii o soluție în Gaza? Pentagonul analizează

Administrația Biden este implicată în discuții preliminare cu privire la opțiunile pentru stabilizarea Fâșiei Gaza post-război, inclusiv o propunere ca Pentagonul să ajute la finanțarea unei forțe multinaționale sau a unei echipe palestiniene de menținere a păcii. Opțiunile luate în considerare nu implică trupe americane pe teren, iar finanțarea ar merge către nevoile forței de securitate și ar completa asistența din partea altor țări.

La discuțiile cu privire la configurația unei forte de securitate participă Casa Albă, Pentagonul, Departamentul de Stat și parteneri străini. Planurile inițiale includ furnizarea de fonduri pentru o forță de securitate care nu ar include trupe americane pe teren în Gaza, iar ajutorul ar putea fi folosit pentru reconstrucție, infrastructură, asistență umanitară și alte nevoi. Pentagonul ar trebui probabil să realoce fonduri din alte părți ale departamentului ca să plătească pentru acest plan, iar asistența americană ar completa contribuțiile din partea altor țări.

Este încă neclar cine ar pregăti și echipa membrii unei posibile forțe palestiniene de menținere a păcii. Israelul este reticent să aibă aceste discuții până când nu învinge Hamas-ul în plan militar și nu eliberează ostaticii deținuți de gruparea desemnată de Statele Unite și multe alte țări drept teroristă. Discuțiile continuă și includ posibilitatea unei soluții cu două state în regiune.

Noi transferuri americane de armament către Israel

Între timp, administrația Biden a autorizat transferul a miliarde de dolari, proiectile și avioane de luptă către Israel, în ciuda preocupărilor legate de o ofensivă militară israeliană anticipată în sudul Fâșiei Gaza, care ar putea pune în pericol viețile a sute de mii de civili palestinieni.

Autorizarea acestui transfer evidențiază faptul că, deși au apărut fisuri între Statele Unite și Israel în privința modului în care a evoluat războiul, administrația Biden continuă să sprijine Israelul, care luptă pentru eradicarea mișcării Hamas, declarată teroristă de către Statele Unite.

Tensiunile cresc între Statele Unite și Israel din cauza planurilor prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu de a invada regiunea Rafah, un centru de rezistență Hamas. Mai mulți democrați, inclusiv aliați ai președintelui Biden, susțin că guvernul american are responsabilitatea de a bloca livrările de arme în absența unui angajament israelian de a limita victimele civile și de a ușura restricțiile privind ajutorul umanitar în enclava înfometată.

S-au înmulțit arestările de cetățeni americani în Rusia

În ultimele luni și săptămâni, s-au înmulțit arestările de cetățeni americani în Rusia, pe fondul relațiilor tot mai tensionate între Moscova și Washington. Administrația americană acuză Rusia că folosește arestarea cetățenilor americani ca monedă de schimb politic, în timp ce oficialii ruși susțin că toți cei arestați au încălcat legea.

Jurnalista Alsu Kurmasheva
Jurnalista Alsu Kurmasheva

Unele dintre persoanele arestate în Rusia au fost schimbate pe cetățeni ruși deținuți în Statele Unite, în timp ce pentru altele, perspectivele eliberării în urma unui schimb sunt mai puțin clare. Printre americanii deținuți se numără un ziarist aflat în detenție la închisoarea Lefortovo din Moscova, Evan Gershkovich, acuzat de spionaj, un expert în securitatea corporativă, Paul Whelan, arestat în timp ce participa la o nuntă la Moscova și o jurnalistă a Europei Libere, Alsu Kurmsheva, cu dublă cetățenie americană și rusă, care a fost arestată în orașul său natal din Tatarstan, în timp ce vizita familia. În timp ce unele cazuri au atras mai multă atenție internațională, cum ar fi cele ale lui Gershkovich și Whelan, numărul exact al americanilor deținuți în Rusia rămâne necunoscut. Guvernul american a reușit să negocieze unele schimburi de deținuți cu Rusia în ultimii ani, dar este incert dacă sunt în desfășurare discuții pentru alte schimburi.

Casele raperului Sean Combs percheziționate într-o anchetă privind traficul de persoane

Raziile la casele raperului și producătorului Sean Combs din Los Angeles și zona Miami, care au avut loc recent, au ridicat o serie de întrebări cu privire la natura anchetei, care, conform unui oficial federal, vizează traficul de persoane. Autoritățile nu au spus prea multe despre motivele mandatelor de percheziție, însă raidurile au avut loc după ce fuseseră intentate cinci procese civile împotriva lui Combs în ultimele luni, în care acesta este acuzat de trafic sexual.

În patru dintre aceste procese, femei l-au acuzat de viol, iar în altul, un bărbat l-a acuzat de contact sexual nedorit. Cunoscut ca producător de hip-hop sub numele de Puff Daddy și Diddy și figură proeminentă în industria muzicală încă din anii '90, Combs a negat vehement toate acuzațiile, numindu-le „îngrozitoare”.

Agenții de investigații ai Securității Interne, la intrarea în casa producătorului și muzicianului american Sean Combs, situată pe Star Island din Miami Beach, pe 25 martie 2024.
Agenții de investigații ai Securității Interne, la intrarea în casa producătorului și muzicianului american Sean Combs, situată pe Star Island din Miami Beach, pe 25 martie 2024.

Anchetatorii federali din New York au intervievat potențiali martori despre acuzațiile de comportament sexual inadecvat împotriva lui Combs. Unele întrebări vizează solicitarea și transportul de prostituate, precum și plăți sau promisiuni asociate cu actele sexuale. Perchezițiile au fost efectuate de Ministerul Securității Naționale, care desfășoară astfel de investigații încă de la crearea sa, în 2003.

Americanii se pregătesc de o eclipsă totală de soare, peste o săptămână

Unul dintre cele mai așteptate evenimente, eclipsa solară totală care va avea loc peste o săptămână, atrage deja milioane de oameni care își planifică călătorii în zonele cu cele mai bune priveliști, în timp ce afacerile profită, oferind programe tematice legate de eclipsă.

Pe 8 aprilie, când umbra lunii trece spre nord-est peste America de Nord, este de așteptat să afecteze complet mai multe orașe importante, printre care Dallas, Austin și San Antonio din Texas. Indianapolis, Cleveland și Buffalo sunt, de asemenea, printre cele mai bune orașe pentru urmărirea eclipsei, toate fiind în sau aproape de „culoarul totalității” - traseul umbrei lunii pe suprafața Pământului.

Aproape întreaga Americă ar trebui să poată avea cel puțin o eclipsă parțială. Anumite districte școlare din zona totalității, anticipând o mare influx de turiști, vor fi închise pentru ziua respectivă, în timp ce sute de festivaluri vor fi organizate în întreaga țară pentru eveniment.

Săptămâna americană” este o rubrică săptămânală „translatlantică”. În fiecare luni, corespondentul nostru la Washington, Valeriu Sela, trece în revistă, scurt și la obiect, ce a fost cu adevărat important în ultima săptămână americană. Politică, economie, cultură și sport, direct de la sursă.
XS
SM
MD
LG